28.11.05

Flimmeri on yleinen rytmihäiriö, mutta tieto siitä on kortilla

Hiljattain Helsingin sydänpiiri järjesti yleisöluentotilaisuuden eteisvärinästä Meilahden sairaalan tiloissa. Tilaisuuteen oli tulossa niin paljon ihmisiä, että järjestäjät joutuivat käännyttämään ovelta kymmeniä ikäihmisiä. Eteisvärinä eli flimmeri on rytmihäiriöistä yleisin. Mitä ilmeisimmin potilailla ei kuitenkaan ole riittävästi tietoa aiheesta. Helsingin sydänpiirin tilaisuuteen tultiin kaukaa Pohjois-Suomesta saakka.
Flimmeripotilaille on toki tarjolla tietoa sekä netissä että potilasoppaassa. Kaikki vain eivät käytä nettiä ja vaikka käyttäisivätkin, sydän- ja verisuonisairauksiin liittyvän kirjoittelun luotettavuuden arviointi on mediakriittiselle ja korkeasti koulutetullekin surffaajalle usein kohtalaisen haastava tehtävä. Luotettavan, taloudellisesti katsoen puolueettoman ja jäsentyneen tiedon lähteille tarvittaisiin valistuneita ja humaaneja verkkolähimmäisiä, verkkoystäviä ja verkkoenkeleitä..
Potilasoppaat eivät usein tavoita tarvitsijaa, sillä julkinen terveydenhuolto säästää kuluja eikä jaa tai myy potilasoppaita.
Suomalainen lääkäriseura Duodecim antoi terveydenhuollolle 16.11. käypä hoito -suosituksen eteisvärinän hoidosta.

Edit. 15.9.2007 Postasin lisää flimmeristä viime kesänä, kun asia näkyy kiinnostavan jatkusvasti.

Ei kommentteja: