25.11.05

Pakko oli paras muusa Helsingissä

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälän mukaan maaliskuun alusta voimaan tullut hoitotakuu on onnistunut hyvin, vaikka kunnissa ja uudistuksen aikataulua arvosteltiin etukäteen aivan liian tiukaksi.
Helsingin terveysviraston kehittämisjohtaja Riitta Simoila oli tyytyväinen Helsingin saavutuksiin: ”Pakko on paras muusa”, hän kiteytti viime viikolla eduskunnan kansalaisinfossa pidetyssä Keskustan järjestämässä keskustelutilaisuudessa.
Helsinki on panostanut mittavasti hammashuoltoon. Tulokset näkyvät jo: hoitotakuun velvoite saavutetaan vähitellen. Kiireettömään hoitoon tulisi päästä puolen vuoden sisällä. Mistään voimavarojen runsaudesta ei suinkaan Helsingissä ole kyse; esimerkiksi juurihoitoajat venyvät usein haitallisen pitkiksi.
Psykiatrisen hoidon tilanne on kohentunut: 70 prosenttia kiireetöntä apua tarvitsevista potilaista pääsee kolmen viikon sisällä hoidon piiriin.
Kirurgisen hoidon jonoja on niin ikään purettu tehokkaasti: HUS sai valtion rahoituksen turvin yhdeksän uutta leikkaussalia. Lisäksi HUS-sairaaloiden leikkauskapasiteettia on tasattu, leikkauksia on tehty lauantaisin ja iltaisin ja on ryhdytty yhteistyöhön Mehiläisen sairaalan kanssa. HUSin leikkausjono on lyhentynyt yli 5600:lla.
Vaikka hoitotakuuseen on käytetty 190 miljoonaan euroa valtion rahaa, nopeutunut hoitoon pääsy tuottaa jo nyt selvää kansantaloudellista tulosta sen lisäks,i että se vähentää inhimillistä kärsimystä. Lyhentyneet jonotusajat ovat merkinneet ministeriön laskelmien mukaan lähes 80 miljoonaan euron säästöjä Kelan, kuntien, eläkelaitosten ja työnantajien rahoissa lyhentyneiden sairauslomien ansiosta. Nämä säästöt vaikuttavat myönteisesti koko kansantalouteen.

1 kommentti:

KirsiMy kirjoitti...

Helsingin hammashuoltotilanne on tuossa referoidun infotilaisuuden jälkeen heikentynyt merkittävästi.