10.1.06

Laillistettua huumekauppaa?

Ylilääkäri Hannu Lauerma käsitteli 9.1.2006 Lääkäripäivillä bentsodiatsepiinien käyttöön liittyviä ongelmia.
Bentsodiatsepiinit tulivat markkinoille 1960-luvulla. Ne lievittävät tehokkaasti ja välittömästi ahdistusta.Bentsodiatsepiineja markkinoitiinkin aluksi hyvin turvallisina lääkkeinä. Kävi kuitenkin ilmi, että osa potilaista tulee vakavasti riippuvaisiksi niistä.
Bentsojen teho ei Lauerman mukaan perustu ainakaan selvästi siihen, että ne tuottaisivat mielihyvää erittämällä dopamiinia aivojen mielihyväradoissa, kuten riippuvuuksia aiheuttavat tupakka, alkoholi ja heroiini tekevät. Bentsodiatsepiinien vaikutus saattaa perustua enemmänkin mielipahaa aiheuttavan ahdistuksen poistumiseen.
Bentsodiatsepiinin pitkäaikainen käyttö on Lauerman mukaan haitallista. Tämä ilmenee tilanteissa, joissa tulisi kyetä muokkaamaan omaa toimintaa ja ympäristöä eikä pelkästään poistaa ahdistusta.
Muitakin ongelmia on: Alkoholin kanssa yhdessä nautittuina ne aiheuttavat, paitsi rajun päihtymyksen, myös mahdollisesti aggressioita, estottomuutta ja kiihtymystä. Potilaat eivät välttämättä havitse toimintakykyvn laskua, mistä myös aiheutuu ongelmia.
Bentsodiatsepiinien aiheuttamista ongelmista näkyvimmäksi on kuitenkin tullut se, että terveyskeskuslääkärit ja päihdetyöntekijät joutuvat entistä useammin bentsodiatsepiinia vaativien käyttäjien uhkailun ja kiristyksen kohteiksi.
Lauerma sanoi, että pelko, paheksunta ja moralisointi osuu kuitenkin pääasiassa täysin väärään kohderyhmään: lääkkeitä hyödykseen ja harkiten käyttäviin ja siten jopa työkykynsä varjeleviin ylitunnollisiin, kritiikille herkkiin ahdistuneisuuspotilaisiin.
On siis käynyt niin, että julkisuuteen on mahtunut vain yksi viesti: lääkärit pelkäävät työpaikoillaan. Ahdistuspotilaan tila ei siitä ainakaan parane, jos hän bentsodiatsepiinien käyttäjänä tulee leimatuksi vielä asosiaaliseksi tapaukseksi.
Lauerma korostikin esityksessään sitä, että bentsodiatsepiinia voidaan käyttää lääkkeenä tai huumeena. Käyttötapa ratkaisee kummasta on kyse.
– Keskeistä on ymmärtää, että käyttötapa, ei molekyyli, määrittelee sen, onko tietty aine lääke vai jotain muuta. Ennen bentsodiatsepiineja delirium tremens hoitui turvallisimmin lääkärin määräämin hitaasti laskevin alkoholiannoksin, eikä puukkojen käyttö murhiin tee veistä kelvottomaksi kirurgisena instrumenttina.

In Medias Res toivoo aiheeseen liittyviä kommentteja.

Ei kommentteja: