14.3.06

Kustannuksia kuriin

Toimittaja Matti Keppo on tehnyt eiliseen Hesariin koko sivun jutun, joka on otsikoitu Kolesteroli on koko kansan kirosana. Jutun näkökulma on, että kolesterolilääkkeitä käytetään liikaa. Jutun ingressi väittää, että lääkkeiden hyödyllisyydestä käydään kovaa kinaa.Tätä lukiessani ymmärsin, miksi passiivin käyttö on journalistisessa tekstissä ongelmallisita ja usein tuomittua. Siis missä käydään kinaa, ketkä kinaavat? Suomenkielisissä blogeissa on yksi vastaanharaaja ja lääketieteellisessä keskustelussa statiinien hyödyt on osoitettu vahvasti.
Keppo on haastatellut Kuopion yliopiston epidemiologian professori Pertti Happosta, joka ei ole julkisuudessa kolesterolilääkkeistä puhuttaessa suuremmin osoittanutkaan huolta kansan terveyden puolesta, lähinnä sen puolesta, että yhteiskunnan rahaa menee lääkkeisiin.
On vaikea yhtyä lääkärin huoleen yhteiskunnan kustannuksista, jos oman tai läheisen terveys, kenties henki, on vaarassa. Yrityksetkin tekevät riskianalyysejä ja puuttuvat uhkiin. Eikö pieni ihminen saisi? Huomiota voitaisiin sen sijaan kiinnittää siihen, että määrätään halvinta tehokasta lääkettä, kun käytetään yhteiskunnan rahaa. Tässä pitäisi kaikkien tuloluokkien ihmisiä kohdella tasa-arvoisesti.

2 kommenttia:

christer sundqvist kirjoitti...

Kolesterolilääkitys statiinien avulla ei ole loppuun asti harkittu menetelmä hoitaa kansanterveyttä. Ne ovat aiheuttaneet ikäviä sivuoireita. Ne myös houkuttelevat jatkamaan ilman entiseen tahtiin epäterveellisesti syöden. "Minähän syön nyt statiineja", ei minulla ole hätää. Parempi olisi saada suomalaiset liikkumaan enemmän ja syömään terveellisemmin. Kansanterveyslaitoksen ohjeet ovat hyvät ja tarpeelliset. Niissä on vain yksi ainoa ongelma - niitä ei noudateta!
Syömällä terveellisemmin suomalaisten kolesterolitaso putoaisi merkittävästi, sanoo Kansanterveyslaitoksen ylilääkäri Antti Jula.

Löysin ihan sattumalta sivusi. Täytyy tutustua niihin tarkemmin.

Hyvää jatkoa toivottaa christer sundqvist FT

KirsiMy kirjoitti...

Varmasti on niin, että kannattaa syödä terveellisesti ja kohtuudella, mutta eivät kaikki lipidipotilaat ole lihavia. Korkea kolesteroli voi olla laihallakin ja lihavalla voi puolestaan olla hyvät kolesteroliarvot.
Toki on ihmisiä, jotka eivät ole lainkaan johdonmukaisia: polttavat tupakkaa sauvakävelyllä tai muuta sellaista, mikä näyttääkin hassulta.
Itse kamppailen liikakilojeni kanssa. Harrastan kyllä reipasta liikuntaa, mutta tässä +50 iässä paino tuppaa säilymään. Olen kiitollinen siitä, että omat kolesterolini ovat kohdallaan, mutta jos veren rasva-arvot olisivat korkeat, varmasti ostaisin statiineja, sillä olen nähnyt liian monta havainnollista esitystä infarktin synnystä ja siitä, mitä paha kolesteroli tekee verisuonille. Jos liian pitkään vain patistetaan ihmisiä elintapamuutokseen, he saattavat vaikka kuolla ennen kuin saavat omin avuin rasva-arvot kohdalleen. Erityisen tärkeitä statiinit luullakseni ovat niille, jotka ovat vaarassa saada uusia sepelvaltimotautitapahtumia. Pitää yrittää haastaa kardiologeja keskusteluun.