31.5.06

Katkaise ihmeessä ohjelmavirta

Kesäksi kannattaa ottaa katkaisuhoito television katsomisesta. Muutenkin telkkari kannattaa avata harkiten. Jatkuva ohjelmavirta kotioloissa käy nimittäin ainakin perheen pienimpien hermoille. Asiasta on nyt tuoretta suomalaista tieteellistä näyttöä.
Helsingin ja Tampereen yliopistojen yhteisessä tutkimuksessa selvitettiin 5–6-vuotiaiden lasten televisionkatsomistottumuksia ja niiden yhteyttä unihäiriöihin.
Tutkijat havaitsivat, että television informaatiolle altistuminen sinänsä lisäsi merkittävästi lasten unihäiriöiden määrää ja vaikeusastetta.
Ei ole viisasta korvata iltasatua videolla. Television katsominen juuri ennen nukkumaan menoa on epäviisasta; se nimittäin lisää nukahtamisvaikeuksia ja yöllisiä kauhukohtauksia.
Tutkijat havaitsivat lisäksi sen, minkä jokainen pienten lasten vanhempi voi havaita omassa perheessään: aktiivinen television katselu on yhteydessä lyhempään yöuneen ja nukahtamisvaikeuksiin.
Kertokaa ihmeessä omia kokemuksianne siitä, miten lapsia voi varjella aikuisten ohjelmilta, liialta television katselemiselta ja miten heidät hätistetään ruudun äärestä hyvissä ajoin illalla.

Ei kommentteja: