15.5.06

Potilaat statiinien hintasodan häviäjiä

Statiinit ovat joutuneet nykyisen medikalisaatiokeskustelun myrskyn silmään – eikä ihme, sillä uusimpien statiinien hinnat ovat korkeat ja niistä aiheutuu suuria kustannuksia, jos niitä määrätään huoletta suurille ryhmille.
Medikalisaatiokeskustelua statiineista on käyty yleisellä tasolla, on puhuttu väestötason riskien hallinnasta. Siinä on sitten niin toimittajilta kuin medikalisaatiosta huolestuneilta tutkijoiltakin päässyt unohtumaan, että jotkut yksilöt ovat oikeasti sairaita tai ilmeisessä vaarassa.
Valtimotautipotilaita edustavat Aivohalvaus- ja dysfasialiitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto vetoavat yhdessä lääkkeiden maahantuojiin atorvastatiinin, fluvastatiinin ja rosuvastatiinin hinnan alentamiseksi ja lääkkeiden hintalautakuntaan kaikkien lipidilääkkeiden sairausvakuutuksen puolesta.
Järjestöt huomauttavat, että jäädessään vaille Kelan korvausta moni potilas joutuisi lopettamaan itselleen parhaiten sopivan lääkehoidon. Tämä lisäisi terveyden eriarvoisuutta, järjestöt huomauttavat. Tosiaan, varakkaathan voivat aina hankkia rahalla parhaat lääkkeet.
Hoidon keskeyttäminen saattaa nostaa akuutin sepeltavaltimotapahtuman riskiä, järjestöt huomauttavat. Ne muistuttavat, että lähtökohtaisesti hinnaltaan halvempien geneeristen lääkkeiden käytön tulee olla ensisijaista aina, kun niiden teho on riittävä ja kun niiden muut ominaisuudet sopivat potilaalle.

Ei kommentteja: