10.6.06

Köyhiä katoaa oikeusapujonosta

Hesarin tämän päivän numero kertoo, että pääkaupunkiseudulla köyhät joutuvat odottamaan nyt oikeusapua entistä pidempään, koska keskituloiset ovat päässeet yleisen oikeusavun piiriin.
Toimittaja Kari Kiuru on haastatellut juttuun julkista oikeusavustajaa Liisa Vehmasta, joka kertoo, että noin viidennes köyhimmistä on kadonnut jonnekin. "Asiakaskunnan muutoksen taustoilla on Vehmaksen mukaan ihmisen kyky tai kyvyttömyys hoitaa asioitaan", jutussa todetaan. Vehmas toteaa, että köyhät ovat tottuneet jonottamaan. Keskiluokkaiset ihmiset sen sijaan osaavat paremmin hoitaa asioitaan ja vaatia oikeuksiaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

HS.n jutun (10.6.) otsikko oli dramaattisempi kuin asiantila todellisuudessa on. Jono oikeusaputoimistoon ei ole pidentynyt vain köyhille, vaan kaikille. Helsinkiin on perustettu lokakuun alusta 2005 uusi Pääkaupunkiseudun toimisto, joka ei vielä ole helsinkiläisten löytämä, vaikka se sijaitsee Mannerheimintiellä, sillä helsinkiläiset kokevat olevansa helsinkiläisiä, eivätkä pääkaupunkiseutulaisia. Helsingin toimistosta toki jaetaan informaatiota tästä vaihtoehdosta lähes kaikille soittajille ja erityisesti niille, jotka kokevat asiakasjonon pitkäksi, koska Pääkaupunkiseudun toimistossa asiakasjono on lyhyempi. Usein on kuitenkin niin, että sitten kuitenkin jäädään Helsingin oikeusaputoimiston jonoon, kun on tullut sinne soitettua. Vuoden 2005 tilastot kertovat, että Helsingin oikeusaputoimiston asiakkaista (3007) palveltiin korvauksetta 62% . Se, että keskituloiset ovat käyttäneet heille lain suomaa oikeutta julkiseen oikeusapuun ja asioineet toimistossa, ei mielestäni ole väärin, lainmuutoshan on ollut poliittinen valinta. On kuitenkin selvää, että jos potentiaalinen asiakasmäärä kasvatetaan 40%sta 75%in maan kansalaisista ilman , että oikeusaputyötätekevää henkilökuntaa lisätään joudutaan pitkiin jonoihin ainakin ruuhkasuomessa.Vuonna 2006 on myös käynnistetty Oikeusohjaus niminen puhelinneuvontakokeilu, joka on nopea ja helppo tapa päästä ainakin alkuun oikeudellisten asioiden hoitamisessa.Koska oikeusavussa ei, ainakaan vielä, laskuteta asiakasvastaanotolta poisjäännistä on kynnys poisjääntiin masennuspäivinä aika matala, tämä koskee lähinnä juuri kaikkein varattomimpia asiakkaita.

KirsiMy kirjoitti...

Oma huoleni ei kohdistu siihen, että keskituloiset käyttävät palvelua, jonka poliitikot ovat heille suoneet, pikemminkin siihen, onko poliitikkojen päätös oikea: onko meillä varaa rahoittaa keskituloisten oikeusapua, jos se mahdollisesti vaikuttaa niin, että osa kaikkein köyhimmistä putoaa nyt herkemmin avun piiristä pois.