18.7.06

Kiina rajoittaa elinkauppaa

Kiinan ihmisoikeusrikkomuksista ei ole tullut loppua, vaikka maan kauppasuhteet ovat avartuneet. Kiinaa on toistuvasti syytetty vankien tahdonvastaisista elinluovutuksista ja teloitettujen vankien elinten myynnistä. Uutistoimistot kertovat, että Kiina aikoo kieltää elinkaupan. Siis sitä on ollut.
Väärinkäytöksiin jää edelleen monia mahdollisuuksia. Sairaalat, lääketieteelliset koulut ja tutkimuslaitokset voivat ottaa vastaan elimiä. Missäpä muualla elimiä siirrettäisiin uusiin ihmisiin kuin kyseisissä laitoksissa?
Suomessa lainsäätäjä on ollut tarkkana alusta asti. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus valvoo täällä elinluovutuksia ja alaikäiset sekä vajaakykyiset voivat luovuttaa vain uusiutuvaa kudosta. Luovuttajalle ei luovutuksesta saa aiheutua terveydellistä haittaa. Kuolleelta luovuttajalta voidaan siirtää elimiä, jos hän ei ole asiaa vastustanut ja vastoin omaisten tahtoakin, jos kyseinen henkilö on eläessään ilmaissut tahtovansa luovuttaa elimiään.
Jo pitkään ihmisruumiin osia on pystytty korvaamaan tai parantelemaan koneilla ja paikka-aineilla. Kirurgit ompelevat CoreTexistä paikkoja sydämeen ja asentavat keinoläppiä. Keinomunuainen on pelastanut monen diabeetikon elämän. Keinoelimiä kehittely on jatkuvan tutkimustyön kohteena. Keinohaima, keinosydän, keinoihoa, keinotekoiset verisuonet... Osa keksinnöistä on jo tehty ja kehitystyö on meneillään. Myös kantasoluhoidoilla päästään tällä rintamalla eteenpäin, mutta tie on vielä pitkä.
Kiinan ihmisoikeudet kuuluvat meille suomalaisillekin entistä enemmän.

Ei kommentteja: