11.7.06

Ympärileikkaus suojaa aidsilta

Eilen WHO julkisti tiedon, että miesten ympärileikkaus suojaa aidsilta. Tutkijoiden mukaan noin kaksi miljoonaa sairastumista ja 300000 kuolemaa olisi estettävissä, jos kaikki miehet ympärileikattaisiin.
Miesten ympärileikkaus on ollut alkujaan juutalainen ja islamilainen perinne, johon on liitetty myös lääketieteellisiä perusteluja. Yhdysvalloissa miesten ympärileikkaus on kuitenkin tietämän mukaan hyvin yleistä ja sen on uskottu suojaavan sairauksilta.
-
Miesten ympärileikkaus on aivan eri kysymys kuin naisten silpominen, jota sitäkin nimitetään harhaanjohtavasti suomessa ympärileikkaukseksi.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ympärileikkaus ei suojaa aidsilta, kondomi kyllä.

Ympärileikkaus korkeintaan pienentää sopivissa olosuhteissa tartuntariskiä. Mutta riski on edelleen liian suuri, että suojaamattomasta seksistä kannattaisi puhua turvallisena.

KirsiMy kirjoitti...

Suojaamatonta seksiä satunnaisten kumppaneiden kanssa on kai järkevää välttää vaikka mistä syystä kuten mielestäni satunnaisten kumppanien kanssa seksistelyä muutenkin.

Anonyymi kirjoitti...

On aika järkyttävää lukea että poikien ympärileikkaus olisi 'pikku juttu'. Suurin osa maailman ympärileikatuista vauvoista ja lapsista on leikelty ilman minkäänlaista kivunlievitystä. Jokainen voi vain kuvitella sitä tuskan määrää. Koska 'osat' ovat pieniä usein leikellään liikaa ja tästä on aikuisiällä seurauksena monta ongelmaa.

Ympärileikkaus ei ole pieni nipsaisu, sillä vahingoitetaan lasta pysyvästi.

USA johtaa maailman HIV tilastoja - eipä siinä paljoa ole leikkelyt auttaneet.

Tässäpä sairaalan iloja - kajarit täysille;
http://www.metacafe.com/watch/161143/routine_infant_circumcision/

KirsiMy kirjoitti...

Anonyymi, olisi hyvä kuulla perusteluja.
Mikä tahansa operaatio on tietysti erittäin vahingollinen (esimerkiksi umpisuolen poisto) jos se tehdään epähygienisissä oloissa. Uutinen, johon tässä viittaan, on kuitenkin Yhdysvalloista, jossa hygienia on länsimaista.
En tiedä, miksi yhdysvaltalaisille on tärkeää todistella ympärilkeikkauksen hyötyjä, mutta itselleni on erittäin tärkeää korostaa sitä, että ympärileikkaus on ympärileikkaus; hygienisissä oloissa tehtynä siitä ei ole haittaa. Niissä oloissa, missä se otettiin aikanaan käyttöön, siitä oli jopa terveydellistä hyötyä. Tämän korostaminen on tärkeää siksi, että tyttöjen silpomisesta on myös jostain syystä alettu käyttää nimeä ympärileikkaus (ehkä siksi, että amerikkalaisetkin käyttävät). Tämä toimenpide ei olekaan enää missään suhteessa pikkujuttu, ei vaaraton ja se puuttuu ihmisen koskemattomuuteen tavalla, josta pitäisi ehdottomasti olla rikosoikeudellisia seuraamuksia.

Maailman aids-tiastot ovat surullista luettavaa. Omalta kannaltamme on huolestuttavaa, että Viron kansasta peräti prosentilla on tartunta ja Venäjän suuresta väestöstä 0,7 prosentilla. Tosiaan Yhdysvalloissa on paljon hiv/aidsia, peräti 0,6 prosenttia väestöstä on saanut tartunnan. Luvut ovat numeroiksi muutettuna suuria, mutta tyrmistyttävimmät hiv/aids-luvut kyllä löytyvät Afrikasta, erityisesti köyhässä Afrikassa ihmisiä kuolee lääkkeiden puutteessa aidsiin. Lesotossa peräti 31 prosenttia kansasta on saanut tartunnan. Keniassa ja Malawissa 15 prosenttia.
Amerikkalaistutkimuksen äärellä tulee mieleen, että ihminen tekee kaikkensa, ettei tarvitsisi muuttaa seksuaalisia tapojaan. Tästä saattaa, ainakin osittain olla kyse.

Moralismi ei sekään pelasta maailmaa aidsilta.
Asiallinen, peittelemätön tieto ohjaa hyvään suuntaan, mutta köyhyys ohjaa huonoon suuntaan. Köyhissä oloissa nuorten aids-orpojen on mentävä naimisiin hiv-tartuntaa kantavien miesten kanssa. Näiden ihmisten tragedia kertaantuu ja paisuu.