25.9.06

Suuri tupakkaoikeudenkäynti alkaa tammikuussa

USA:n liittovaltion tuomari antoi tänään luvan ryhmäkanteen nostamiseen useita tupakkateollisuusyrityksiä vastaan ns. kevyttupakkaoikeudenkäynnissä.
Kantajien vaateet nousevat ehkä 200 miljardiin dollariin. Tupakkateollisuusyritysten osakekurssit laskivat päätöksen julkaisun jälkeen viisi prosenttia, mutta yritykset ovat optimistisia kurssikehityksen suhteen.
Kyse on siitä, että 1970-luvulla, kun tupakan terveyshaitat tulivat laajalti tietoon, tupakkatehtaat alkoivat valmistaa niin sanottuja kevytsavukkeita. Kantajan asianajajien mukaan kuluttajia harhautettiin luulemaan, että kevytsavukkeet olisivat terveellisempiä kuin muut savukkeet ja moni vaihtoi tällä perusteella niihin.
Kantajien asianajaja Michael Hausfeldin mukaan tupakkateollisuus käytti strategiaa, jossa annettiin ymmärtää, että kevytsavukkeet ovat vähemmän vaarallisia kuin muut; kuitenkin tupakkateollisuuden asiakirjoista, jotka ovat 1990-luvun oikeudenkäyntien perusteella tällä hetkellä julkisia, käy ilmi, että tupakkateollisuus tiesi myyvänsä kuolemaa myydessään kevytsavukkeita.

Kukaan suomalainen tupakoitsija tuskin enää tällä vuosituhannella voi väittää, ettei olisi tiennyt tupakan terveyshaitoista itselleen, niille, jotka ovat tupakansavun ulottuvilla tai esimerkiksi syntymättömille lapsille. 1960-luvulta lähtien on tiedetty, että tupakka aiheuttaa keuhkosyöpää ja sydäninfarkteja. Silti Suomessa on laillista valmistaa, markkinoida ja käyttää tupakkaa. En tiedä, onko missään päin maailmaa kielletty tupakanpolttoa. Yksi keino tavan juurimiseen olisi vaatimus, että nikotiini on poistettava savukkeista. Jo 1990-luvulla jenkkikemisti Jeffrey Wigand tunnusti, että tupakkateollisuutta pyöritetään nikotiiniriippuvuuden voimin.

Tupakkateollisuuden osakkeenomistajat ottavat jättivaateet rauhallisesti ainakin mikäli uskomme USA Today -lehteä. Mikä on ottaessa. Prosessi kestää kauan ja suurimmat toiveet on jo suunnattu muutoinkin kehitysmaihin.

Ei kommentteja: