28.11.06

Nuuskaa salakuljetetaan Ruotsin-laivoilta

Olisi suotavaa, että tulli valvoisi nuuskan ammattimaista tuontia Ruotsin-laivoilta. Kukaan ei omaan käyttöönsä osta isoa matkalaukullista nuuskaa. Silti Ruotsin-laivoilla on asiakkaita, jotka rahtaavat laukkukaupalla nuuskaa Suomeen. Epäilemättä kyseessä on rikollinen toiminta. Tulli saisi palkata muutaman ihmisen seuraamaan tätä virtaa. Laivojen kanta-asiakaskorttien tiedoista löytyy varmasti uskomattomia nuuskankuluttajia.

Suomessa nuuskan myyminen on rikos. Tämä ei estä myyntiä, korkeintaan hidastaa.
Tupakkakauppiaatlevittävät markkinointiviestejään nimenomaan netin kautta. Tupakkabisnes käyttää hyväkseen kansalaisjournalismin ja sen tapoja viestiä kanavia myös nuuskan myynnissä.
Tässä taannoin amerikkalainen tupakkafirma haki näyttävästi markkinointihenkilöitä Suomesta. Mitähän muuta nämä ihmiset puuhaavat kuin tuottavat sisältöjä nettiin?
Oletteko törmänneet suomalaisille suunnattuun tupakkamainontaan netissä? Erityisesti kiinnostaa nuoriin kohdistuva vaikuttaminen. Tuo Zachen eilen lähettämä linkki enteili runsasta tulosta.

21 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Työssäni olen keskustellut paljon eri puolilta Suomea olevien nuorten kanssa tupakoinnista, tupakkatuotteista ja nuuskasta. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun joku nuori kertoo, mistä hänen kotikaupungissaan saa ostaa nuuskaa! Ja kuulemma käyttäjäkuntaan kuuluu myös paikallisia poliiseja...

Noh, kuulopuheita, mutta todella huolestuttavia.

KirsiMy kirjoitti...

Tähän poliisien nuuskankäyttöön olen törmännyt muuallakin kuin Taavi Soininvaaran dekkareissa, anonymous.

Anonyymi kirjoitti...

"Olisi suotavaa, että tulli valvoisi nuuskan ammattimaista tuontia Ruotsin-laivoilta. Kukaan ei omaan käyttöönsä osta isoa matkalaukullista nuuskaa. Silti Ruotsin-laivoilla on asiakkaita, jotka rahtaavat laukkukaupalla nuuskaa Suomeen. Epäilemättä kyseessä on rikollinen toiminta. Tulli saisi palkata muutaman ihmisen seuraamaan tätä virtaa. Laivojen kanta-asiakaskorttien tiedoista löytyy varmasti uskomattomia nuuskankuluttajia."
-------------------------------------------
Otetaan nyt yksi esimerkki tähän, joka ostaa nuuskaa kassillisen ja omaan käyttöön. Se olen minä. On aivan turhaa rampata laivalla joka kuukausi hakemaan 10-20 purkkia nuuskaa, koska voi aivan hyvin ostaa samalla vuoden nuuskat. Tein viimeksi laivamatkan tammikuussa niinkuin aina ja ostin 35*10=350 purkkia, josta painoksi tulee 17,5 kg. Kyllä siinä jo kunnon kassi on oltava!

Yleensäkin ihmetyttää suuresti ihmisten ikävä stressaaminen nuuskaa kohtaan. Jos ihminen on valintansa tehnyt ja käyttää nikotiinituotetteita, tupakkaa tai nuuskaa, on niistä nuuska huomattavasti parempi vaihtoehto niin oman, kuin muidenkin terveyden kannalta. Itseäni ainakin hirvittää katsoa julkisissa paikoissa, kun neidit ja herrat polttavat tupakkaa, vaikka vieressä vipeltää pieniä lapsia. Ei kauhean usea ihminen Suomessa tähän puutu, mutta itse huomautan aina tupakan polttajalle, että siirtyisi kauemmas polttelemaan, koska kaikki ei välttämättä pidä siitä, että toinen ihminen pilaa terveyttäsi.

Ja mitä nuuskan terveyshaittoihin tulee niin ne ovat todellisuudessa vähäiset ja tämän osoittavat myös nykytutkimukset.

Miksi yleensäkin meitä nuuskan käyttäjiä kadulla kytätään kuin halpaa makkaraa, vaikka luulisi ihmisten olevan iloisia, kun emme savuta toisten keuhkoja. Muutaman kerran minua on, jopa sanottu huumeidenkäyttäjäksi, kun olen nuuskaa niiden tietämättömien ihmisten edessä huuleen laittanut, ja mistäköhän tämä mahtaa sitten johtua?

Ja on kyllä kauheaa! Kyllähän ilman muuta niiden poliisien pitäisi tupakkaa poltaa ja moinen "huumeiden" käyttö lopettaa! Siis mikä ihme tekee huolestuttavaa poliisien nuuskan käytöstä?

On mielestäni harmi, että nuuska ei ole kahleistaan vielä Ruotsia kauemmas päässyt, mutta eiköhän sekin tule lähitulevaisuudessa tapahtumaan. Ja ainot syyhän nuuskan myyntikiellolle on juuri liian vähäiset tutkimukset nuuskaa kohtaan.

"Ruotsalaisilla tupakointi tavoilla säästäisimme 1600 ihmishenkeä vuodessa, Suomessa"

Miettikääpä sitä!

KirsiMy kirjoitti...

Anonymous, en tarkoita niitä, jotka oikeasti tuovat niitä omaan tarpeeseensa, vaan niitä, jotka tuovat useita kertoja vuodessa tuollaisen tai vähän isommankin lastin.
Nuuskanmyyntikiellolla on lääketieteelliset perutelut. Voit tutustua niihin kansanterveysjärjestöjen ylläpitämällä tupakka.org-sivuilla. Nuuskan terveysvaiktuksista on netissä paljon sellaista informaatiota, minkä taustalla on tupakkateollisuus.

Tämä päreeni nuuskan salakuljetusta vastaan ei ole minkäänlainen puheenvuoro tupakoinnin puolesta. Tupakoivat vaarantavat oman terveytensä lisäksi tosiaan vielä läsnä olijoiden terveyden, olet oikeassa. Nikotiiniriippuvaisuudesta aiheutuvat ongelmat ovat niin suuri kansanterveyssuru, että hartaasti toivoisin ihmisten lopettavan.

Anonyymi kirjoitti...

Itsekin haen nuuskaa säännöllisesti laivalta, vaikka "tiskin alta" tämä tapa tarttuikin. Yleensä tosin nuuskaa tarttuu mukaan noin 100-120 eurolla (noin 60 purkkia), joten matkalaukkua se ei vaadi.

tupakka.org antaa myös virheellistä tietoa, riippumatta siitä onko muualla oleva tieto tupakkateollisuuden antamaa tietoa vaiko ei. Sivusto esimerkiksi väittää yhdysvaltalaistutkimuksen todistavan että syövän esiastetta esiintyy jopa puolella nuuskan käyttjäistä, kiva juttu. Paitsi ettei ruotsalaista (jota laivoilla myydään) nuuskaa käytetä jenkeissä, siellä on oma nuuskansa erilaisella koostumuksella ja näin ollen myös erilaisilla vaikutuksilla, tämä käy ilmi jopa hammaslääkäriliiton nuuskakalvoista joita sivulla mainostetaan. Itse en ole mistään löytänyt tutkimusta ruotsalaisen nuuskan ja suusyövän yhdeydestä, mieluusti sellaiseen törmäisin.

Omakohtaisten nuuskakokemusten perustella en kykene pitämään tuota "infoa" objektiivisena.

KirsiMy kirjoitti...

Oma tietoni Ruotsin-laivalta ei muuten perustunut nettisivuihin, vaan omiin havainnointoihini tax-free-kaupassa.
Markus, kiinnitit huomiota tärkeään asiaan, kun mainitsit nuo erilaiset koostumukset. Minulla ei ole tietoa ruotsalaisten ja usalaisten nuuskan koostumuksista. Saattavat hyvinkin olla erilaisia. Joskus teen aiheeseen liittyen jutun, ellei joku toinen ehdi ennen. Vaarattomia tupakkatuotteita ei kuitenkaan ole, sen tiedän.
Suomeen kulkeutuu tupakkatuotteita esimerkiksi Venäjätä. Vahvistamattomien tietojen mukaan laajamittaisen salakuljetuksen takana on yksinkertaisesti tupakkateollisuus. Venäjän-tupakka on sitten pitoisuuksien puolesta vahvempaa ainetta kuin EU-tupakka (täällä on tiukka tuotevalvonta, siellä ei).

Olipa tuossa postauksessani mielenkiintoinen tieto. Olin jo kokonaan unohtanut asian: tupakkateollisuuden markkinointihenkilö on jo näemmä saanut jotain aikaan. Oli kuulemma Suomen Kuvalehdessä positiivinen juttu sauhuttelutapahtumasta. Siitä se lähtee.

Anonyymi kirjoitti...

Itse käytän nuuskaa runsaasti ja myös olen jonkun verran tutkinut sitä. Tosiaan ruotsalainen nuuska kuumennataan valmistuksessa ja näin siihen jää syöpää aiheuttavia nitrosamiineja hyvin, hyvin vähän. Lisäksi Swedish Matchin valmistettavat nuuskat tutkitaan laboratoriossa vielä ennen pakkaamista ja myyntiin laittamista todella huolellisesti.
Ruotsalaisen nuuskan voisi laskea elintarvikkeeksi alhaisien nitrosamiinien takia, mutta Eu ei siitä ajatuksesta pidä mikä on aivan ymmärrettävää.

Tälle väittämälle en valitettavasti voi lähdettä antaa, mutta ruotsalainen suukirurgi Jan Hirsch joka vastustaa nuuskaa ja pitää sitä todella vaarallisena, on nähnyt 20 vuotta kestävällä urallaan noin 10 suusyöpätapausta Ruotsissa.

Pohjois-Amerikassa valmistettava nuuska taas on syöpää aiheuttavaa. Se valmistetaan käymisprosessin avulla, joka ei oikeastaan nitrosamiinejä poista lainkaan.

KirsiMy kirjoitti...

Minä olen nähnyt vain yhdessä lääkärikoulutuksessa kuvia suusyövästä, mutta ne kuvat pistivät minuakin parkkiintuneempia toimittajia hiljaiseksi.
Suusyöpä on harvinainen sairaus.
Itse suren kaikkein eniten nuorten tyttöjen tupakointia.

Anonyymi kirjoitti...

Haenkin tässä taas sitä, että kuinka suusyöpäkuvia vääristellään. Kaikki netistä löytyvät suusyöpäkuvat ovat otettu Pohjois-Amerikassa valmistetun nuuskan aiheuttamista syövistä.

Ruotsalaisen nuuskan aiheuttamia kuvia ei ole, ehkä myös siksi että ne on huomattu ajoissa ja hoidettu pienellä kirurgisella toimenpiteellä kuntoon.

Ja tietysti siksi, että suusyövät nuuskasta ovat harvinaisia Ruotsissa, kun taas Jenkeissä suht yleisiä.

Mielestäni kansanterveyslaitoksen yms. pitäisi tajuta, että nuuskalaatuja on maailmassa monia, mutta ruotsalainen on niistä "turvallisin".

Toki ymmärrän, että ovat huolissaan nuuskan käytöstä oli kyyseessä sitten Intalainen tai Ruotsalainen nuuska.

Siksi on maailma saanut kuvan, että kaikki käytetty nuuska on todella vaarallista, vaikka näin ei todellisuudessa ole.

En silti tarkoita, että ruotsalaista nuuskaa pitäisi suositella ihmisille turvallisempana tupakan käyttö tapana, mutta joku tolkku touhuun silti.

KirsiMy kirjoitti...

Kuule, ne suusyöpäkuvat, joita itse näin, olivat suomalaisia. Puhuja oli suomalainen alan spesialisti HUSista, joten se siitä.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä ne HUSS:in kukkahattutädit on niin viisaita. Käskivät 9.v sitten minunkin lopettaa nuuskan käyttöni, kun näyttää huulessa niin huonolta, ja sama turina tullut vuodesta toiseen. Hengissä ainakin vielä olen.

Olisi mukava nähdä niitä kuvia itsekkin. Meillä oli aikoinaan koulussa, irti nuuskaasta kampanja, jossa vääristeltiin kuvilla.

Pääsin kotiin ja etsin netistä käsiini sen suusyöpäkuvan, jossa oli teksti 65 vuotiaan, paljon tupakoineen miehen limakalvomuutos ja syöpä.

Kuvat olivat ilmoitustaululla missä luki nuuskan vaaroista ja esillä oli myös tämä yksi kuva, joka oli kuitenkin lopulta tupakan polttajan suusyöpä.

Olen minä kyllä suomalaisten suusyöpäkuvia nähnyt, mutta ne ihmiset ovat käyttäneet myös runsaasti tupakkaa, nuuskaa ja alkoholia.

Lopetan tilitykseni tältä osalta lopullisesti tähän, eipä tämä kuitenkaan mitään auta siihen, vaikka nuuskaa haluaisinkin ostaa tuosta alhaalta siwasta, ehkä joskus sitten.

Ps. Olkaa muuten ihmiset varuillanne, yksi liha tai makkarapaketti voi sisältää saman määrän syöpää aiheuttavia aineita, kuin yksi ruotsalainen nuuskapurkin sisältö. Ja porkkanastakin voi olla haittaa pidemmän päälle.

KirsiMy kirjoitti...

Anonyymi, ihminen uskoo, mitä tahtoo.
Se, vain, että kun heitit pahimman haukkumasanan, mitä ikinä voi keksiä, kukkahattutädit, pitää kertoa, että kyseessä oli mieslääkäri ja hänkin esitteli asiaansa vain lääkäripäivillä. Hän ei tosiaan kertonut, minkä aineen käytöllä potilas oli ehkä syövän saanut.
Ruokaa on jokaisen kuitenkin pakko syödä, jotta pysyy hengissä. Nautintoaineita ilman voi olla.
Itse en soisi kenenkään käyttävän nuuskaa, en sen paremmin ruotsalaista kuin venäläistä. En soisi kenenkään nuuskankäyttäjän sairastuvan mihinkään tupakkasairauteen. En soisi sellaista tapahtuvan kenellekään.

Anonyymi kirjoitti...

Huihui, joku myy nuuskaa!

Samaan aikaan huomattavasti haitallisempaa röökiä saa ihan kaupasta laillisesti. Pistetään rööki pannaan ja nuuska vapaaksi - mitähän demaritoimittajat siitä tykkäisivät?

KirsiMy kirjoitti...

Anonyymi, sitä sinun pitää kysyä mieluummin demaritoimittajilta :)
Nuuska ei ole muuten todellakaan vaaratonta nautintoainetta. Suosittelen tälotä kannalta Syöpäjärjestöjen sivuihin tutustumista, Anonyymi.
http://www.cancer.fi/

Anonyymi kirjoitti...

Tupakan käyttö kokonaisuudessaan on Ruotsissa samalla tasolla kuin monissa muissa Euroopan maissa. Tästä huolimatta riski kuolla tupakasta johtuvaan sairauteen on Ruotsissa pienempi kuin missään muussa Euroopan maassa. Tämä koskee miehiä. Yhtenä syynä tähän pidetään sitä, että ruotsalaiset miehet nuuskaavat huomattavasti enemmän kuin tupakoivat. Ruotsin naisilla riski on samalla tasolla kuin muun Euroopan naisilla.

Professori Tony Axéll
Suukirurgiaan erikoistunut professori Tony Axéll kirjoittaa Dagens Medicin lehdessä (11. toukokuuta 2005):

"Useissa viime vuosina Ruotsissa tehdyissä tutkimuksissa ei ole pystytty osoittamaan, että nuuskaajilla olisi kohonnut riski saada suusyöpä."

Hän lisää:

"Jos nuuskaaminen aiheuttaisi suusyöpää, niin kuka hoitaa niitä kaikkia tapauksia, joita kohtuuden nimissä pitäisi esiintyä ja olla rekisteröityinä Ruotsin sairaanhoidon piirissä?"

Haimasyövän osalta Axéll tekee selkoa siitä tutkimuksesta, johon IARC on perustanut lausuntonsa. Kysymyksessä on norjalaisille nuuskaajille vuonna 1967 tehty kyselytutkimus, jolle tehtiin seurantatutkimus 2004. Axéll toteaa, että seurantatutkimuksessa ei otettu huomioon muuttuneita tupakankäyttötapoja eikä alkoholin käyttöä (tunnettu haimasyövän riskitekijä).

Axéll tiivistää:

"IARC vetää näin ollen pitkälle meneviä johtopäätöksiä erittäin heikoin perustein, ja varsinkin tieteellisen aineiston tulkinta on epäjohdonmukaista ja tavoitehakuista."

Professori Anders Ekbom
Karoliinisen Instituutin epidemiologian professori Anders Ekbom on arvioinut norjalaisen haimasyöpätutkimuksen. Hän sanoo Resumé-lehdelle (maaliskuu 2005):
"Tämä on hatara ja huono tutkimus, ja sen johtopäätökset menevät täysin harhaan. Tutkimuksesta on mahdotonta erottaa, mikä näiden miesten keskuudessa on tupakoinnin ja mikä nuuskaamisen vaikutusta."

"Tutkimukseen osallistuneista miehistä haimasyöpään on sairastunut vain kolme nuuskaajaa, jotka eivät ole myös tupakoineet. Se on aivan liian suppea perusta. Pelkästään nuuskanneiden osalta tutkimuksesta itse asiassa ilmenee, että heillä tämäntyyppisten syöpätapausten osuus on pienempi kuin muun väestön keskuudessa."

Professori Åke Larsson
Åke Larsson on Malmön korkeakoulun oraalisen patologian professori. Hänen osastollaan on yksi Euroopan suurimmista suuontelon kudosnäytekokoelmista, rekisteröityjä näytteitä on yli 66 000 vuodesta 1988 lähtien. Suuri osa näistä on otettu nuuskaajilta. Vain yhdessä tapauksessa näiden vuosien aikana on merkkejä suusyövästä. Kysymyksessä oli 80-vuotias mies, joka oli nuuskannut kouluikäisestä saakka.

"Uskallan väittää, että meillä on erittäin suuri kokemus suuontelon näytteistä ja -sairauksista. Kaikkien näiden vuosien aikana emme ole nähneet enempää kuin yhden ainoan suusyöpätapauksen, mikä osoittaa, että nuuskan aiheuttaman suusyövän todennäköisyys on hyvin, hyvin pieni", hän sanoo Sydsvenskan-lehdelle (29. joulukuuta 2004).

KirsiMy kirjoitti...

Se on aika sama mihin sitä kuolee, Anonyymi. Ruotsalaiset huomaisivat tutkimuksessaan, että nuuskankäyttäjillä on heilläkin, kuten tupakoitujoilla, kohonnut sydän- ja verisuonitautien kuolemanriski.

Suomalaista luotettavaa ja selkeää tietoa aiheesta läytyy syöpäjärjestöjen sivuilta (anteeksi pitkä linkki):
http://www.cancer.fi/syovanehkaisy/tupakka/nuuskahaitat/
sekä osoitteessa
www.pokalehuulessa.fi

Anonyymi kirjoitti...

Suomen hammaslääkäriliitto:
"Uusimpien epidemiologisten tutkimusten valossa pohjoismaiseen nuuskaan liittyvä suusyöpäriski on pieni."

Kumpikaan ei taida olla terveystuote, mutta tutkimusten mukaan tupakointi(savukkeet) on vaarallisempaa kuin nuuskaaminen. Ilmeisesti on todisteita siitä että tupakointi aiheuttaa syöpää? Joten ihmetyttää miten savukkeita voidaan myydä laillisesti kaupassa ja taas toisen yksityisestä maahantuonnista nostetaan ihmeellinen meteli, kun ei sitä sieltä tuoda enempää kuin mitä täällä tarvitaan. Oletetaan että joku tuo toiselle ja ottaa siitä pimeää rahaa vielä välistä, niin sehän on laitonta(pelkästään luovuttaminen). Mutta onkohan tämä se pimeistä markkinoista mistä kannattaa rutista ja menettää hermonsa, koska nuuskaa on kuitenkin kaikkien saatavissa ruotsissa ja laivoilla ja laillisesti suomeen tuotavissa niin paljon kuin omaan käyttöön menee(matkalaukku/vuosi), joten ei se kullaksi muutu kun sen Suomeen tuo eli eiköhän se ole lähinnä sitä itselleen tuontia.

Tuo jäi vielä kaivelemaan kun Myllyniemi tiesi rikollisesta toiminnasta nuuskan maahantuonnissa, joka perustuu omakohtaisiin näkemyksiin. Eli "tuodaan useita kertoja vuodessa tuollainen lasti". Eli oletko istuskellut tax freessa, niin kauan että sama kaveri tulee ostamaan uudestaan ison lastin vai näkeekö sen siitä kaverista, että "tuo kyllä tulee ostamaan kohta lisää"?

KirsiMy kirjoitti...

Tietoni on vankka.
Olen tässä hissuksiin opetellut tutkivaa journalismia. Se ei ole edes tässä kohden ollut kovin vaikeaa.

Muuten: tupakka aiheuttaa syöpää, mutta myös hirvittävän määrän sydäninfarkteja.
Nuuskan kohdalla suositan edelleen noita syöpäjärjestöjen sivuja niille, joita syöpäriski kiinnostaa.

Anonyymi kirjoitti...

Oma mielipiteeni asiasta on se, että on kohtuu turhaa käyttää kallista aikaansa motivoimalla ihmisiä lopettamaan tupakointi. En kiellä etteikö olisi haitallista, mutta ihmettelen suuresti sitä, kuinka tupakkatuotteet ja niiden käyttö on joutunut suurennuslasin alle ja ihmisiä aletaan systemaattisesti leimaamaan.

Tuossa yllä mainitut ongelmat ovat mielestäni erittäin vähäiset verrattuna esim. alkoholiin. Kuinka paljon tilastot näyttävät alkoholin aiheuttamia ongelmia? Monet perheet kärsivät tästä ja liikennekuolemissa valitettavan monissa on myös alkoholi roolissa.

Eipä ole monikaan lähtenyt ajamaan alkoholin myyntikieltoa ravintoloihin.. Mahtaako olla mitään muuta tulonlähdettä, josta yökerhot saavat rahansa?

Tupakka on kuulunut kauemmin ihmiskunnan iloihin kuin suola ja jos suolaa olisi joku tänä päivänä tuomassa marketteihin, niin uskoisin senkin kohtaavan myyntikiellon. Aiheuttaa ilmeisen monta verisuoni ja sydänsairautta myöskin.

KirsiMy kirjoitti...

Leimaaminen on minunkin mielestäni ongelmallista. Riippuvuuksiin on aina monenlaisia syitä ja osa ihmisistä ei pääse niistä irti, vaikka kuinka kovasti yrittäisi.
Oma kirjoitteluni lähtee kahdesta peruslähtökohdasta: Tupakkateollisuuden lopettaminen olisi maailman terveystilanteen kannalta merkittävin ratkaisu, mitä on tehtävissä. On tärkeää kertoa ihmisille, että tupakka aiheuttaa syöpää ja monia muita vakavia sairauksia. Kun syöpä – tai savukkeiden, sikareiden ja piipputupakan kyseessä ollen sydäninfarkti –sattuu omalle kohdalle, ihmiset heräävät. Osa heräämisistä vain sattuu liian myöhään. Nyt jälleen seuraamme kolmen keski-ikäisen naisen kamppailua harhaanjohtanutta mainontaa harjoittanutta tupakkateollisuutta vastaan. Moni kohauttaa olkiaan ja hymähtää: "Kaikkihan sen nyt tietävät, että tupakka aiheuttaa syöpää." Niin, kaikki sen tietävät, mutta harva uskoo, että asia jonain päivänä mahdollisesti kolahtaa omalle kohdalle. Ja kuinka turha kuolema sellainen on.

Alkoholiakin nauttimalla moni on päässyt hengestään, se on totta. Tupakka ja viina eivät ole kuitenkaan vaihtoehtoja, vaan usein ne kuuluvat yhteen. Tupakassa ja viinassa on kuitenkin sellainen ero, että harvoin yksi paukku ketään tappaa, ellei ihminen ole vaikeasti päihderiippuvainen ja #yksi# aloittaa uuden juomaputken, joka posauttaa tällä kertaa maksan tai sydän pysähtyy.
Tupakka on toista maata: sepelvaltimotautipotilaalle elmän ensimmäinenkin savuke voi auheuttaa valtimotukoksen, joka saattaa aiheuttaa kuoleman. Edelleen monella ensimmäinen oire sepelvaltimotaudista on äkkikuolema :(
Nuuskaaminen siirtää syöpäongelmaa toiseen paikkaan kehossa. Se etu nuuskaamisesta on tupakointiin verrattuna, että syyttömät sivulliset eivät joudu käsimään haitoista.

Totta on, että liiallinen suolankäyttö, siis natriumkloridin , käyttö nostaa verenpainetta ja sitä kautta sekä sydäninfarktin että aivohalvauksen riskiä. Liiallinen suolan käyttö ja tupakointi kasvattaa esimerkiksi aivohalvauksen riskiä ikävällä tavalla. Kohtuullisuus ja järjenkäyttö koituvat omaksi hyväksemme...

Kulkuripoika kirjoitti...

Korjattakoon siis että nikotiinia sisältävän nuuskan myynti on rikos, mutta jos tuote ei nikotiinia sisällä niin myynti sallittu julkisesti ja laillisesti. Tosin tällöinkin kyse on K-18 tuotteesta.

Vai voiko NESTE huoltoasemat myydä laittomasti?