8.12.06

Hyvä, Irlanti

Luin Keskisuomalaisesta (STT/Reuters), että Irlanti kieltää 10 tupakan askien myynnin, koska nuoret aloittavat tupakoinnin niistä. Samalla 20 savukkeen askin hinta nousee seitsemään euroon.
Hyvä suuntaus, kannattaisi seurata perässä.
Tupakoinnista aiheutuu sydäninfarkteja (20 % sydänkuolemista), aivohalvauksia, keuhkosyöpää ja monia muita sairauksia.
Nuoret eivät yleensä sairastu tupakkasairauksiin. Olen tosin jo 70-luvulla tavannut 16-vuotiaan tytön, jolla oli keuhkoputken laajentuma punaisen Nortin käytön seurauksena. Nuorten kohdalla suurin ongelma on nähdäkseni riippuvuus: nikotiini ei helposti päästä otteestaan koukkuun joutunutta.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei. Itse lopetin tupakoinnin 'kertalinttuulla', ja sain tästä palkakseni viikon kestävän henkisen ja fyysisen pahan olon. Lopulta olo oli, kuin miltä voisin kuvitella paniikkikohtauksen tai vastaavan tuntuvan. Olin ihan vauhkona, enkä voinut edes ajatella tai keskittää katsettani mihinkään ( ! )

Sydämen rajun hakkaamisen ja kuumeen ym. vuoksi menin lääkärille, mutta onneksi kaikki lopussa selvisi ja pääsin irti tupakasta. Sanonpahan vaan, että on ehkä parempi lopettaa vaiheittain.

Jälkeenpäin ajateltuna koko tupakointi tuntuu ihan järjettömältä touhulta.

Olet oikeassa tietenkin tupakoinnin vaarallisuudesta, toivoisin niin kovasti että tästä aineesta päästäisiin eroon.

Niille, jotka harkitsevat lopettamista, en voi sanoa muuta kuin että se on ehdottomasti vaivan arvoista, ja elämä muuttuu täysin erilaiseksi/paremmaksi kaikin puolin.

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin.

KirsiMy kirjoitti...

Tytär Punatukat, kiva huomata, että on muitakin äiti-tytär-bloggaajia kuin meidän perheessä :)

Rajuja kokemuksia sinulla tuon tupakoinnin lopettamisessa.
Nuoruudessa moni aloittaa tupakoinnin. Naapurini kertoi, että hän pisti isompien sisarusten kanssa viikkorahat yhteen. Sitten porukalla ostettiin tupakka-aski. Naapurini oli silloin 6-vuotias!

Apua lopettamiseen saa lääkäristä. Juuri tänään sain tiedon, että tupakasta vierotuksen käypä hoito -suositus on päivitetty. Käypä hoito -suositus merkitsee, että lääkäreillä ja myös tupakasta irti pyrkivällä on mahdollisuus saada ajanmukaista tietoa aiheesta netistäkin. (www.kaypahoito.fi).

Anonyymi kirjoitti...

Minä en tiennyt pitkään aikaan tyttäreni tupakoinnista, kunnes se paljastui. Hän siis poltti minulta salaa, mutta onneksi vain muutaman savukkeen päivässä.

Yritin kertoa hänelle tupakoinnin terveysriskeistä, rahanmenosta ja jopa kiristin häntä sillä, etten anna hänelle enää käyttörahaa, kun se menee tupakkaan, mutta sekään ei auttanut.

Kerran hän sitten sairastui kuumeeseen ja nielutulehdukseen, jonka takia hän joutui lopettamaan tupakanpolton, koska kurkku oli niin kipeä, ettei polttaminen onnistunut.

Ilmeisesti vieroitusoireet olivat lääkärinkin mielestä niin hankalia, että hän päätti ottaa sydänfilmin ja määrätä sitten bentsodiatsepiinia, mutta ei kuitenkaan esim. nikotiinilaastaria.

Tyttäreni ei suostunut ostamaan apteekista rauhoittavaa lääkettä, ja onneksi hankala olo helpottui antibiootilla ja yskänlääkkeellä.

Olen tosi onnellinen, ettei tyttäreni polta enää! Itsekin olen nuorempana tupakoinut ja täytyy sanoa, että se oli sairasta touhua!

KirsiMy kirjoitti...

Olen iloinen kanssasi, äiti-punatukka, että tytär-punatukka pääsi irti tupakasta. Sekä tupakka että viina ovat tytöille vielä haitallisempia kuin pojille. Naisten elimistö ei ole jotenkin tasa-arvoinen.
Mielenkiintoinen tuo lääkärin ratkaisu. Palataan tähän asiaan, kun olen lukenut läpi sen tupakoinnin lopettamisen käypä hoito -suosituksen.

Keuhkosyöpävaaran kannata on hyvä, jos että polttaa vähemmän, jos on poltettava, mutta sydämen kannalta asia on toinen.
Nuorten ihmisten akuuteista riskeistä en ole perillä.
Aikuisten riskeistä tiedän. Yksi ainoa satunnaisesti poltettu tupakka voi tukkia suonen, jonka seinämässä on kolesteroliplakkikerros.