2.1.07

Kilpailuttaminen on työturvallisuusriski

Ratahallintokeskus on ulkoistanut rautatiesemien kunnossapitotyöt. Tällainen on maailma. Ei ihme, että aiemmin töitä tehneet ovat harmissaan.
Olisi mukava tietää, minkäniminen firma pitää huolta esimerkiksi Puistolan tai Käpylän aseman siisteydestä. Olisi vähän asiaa pulunkakasta ja virtsasta.
Mutta asiassa on muutakin: ennen tiukat turvakäytännöt ovat muuttuneet. Ratahallintokeskus on osaston mukaan tinkinyt koulutus- ja kokemusvaatimuksista, jotta nämä eivät olisi kilpailuttamisen esteitä.
Halvemmalle hinnalle löytyy aina selityksensä: työstä suoriudutaan joko vähemmällä väellä tai vähemmän koulutetulla väellä. Jos näin ei säästetä, voittoa saadaan niin, että kaikkia töitä ei yksinkertaisesti tehdä. Nyt ei esimerkiksi välttämättä pidetä kunnossa asemalaitureille olevan valkoisen turvarajan ja radan välistä aluetta, koska sillä työskeneteleminen vaatii erityisten turvamääräyksien noudattamista ja on siksi kalliimpaa. Junamatkustajille asiasta voi koitua vaaraa, sillä liukkaalla laiturilla matkustaja saattaa vaikka joutua junan alle!

Turvalaiteasentajan ammattitutkinto ja ammattikoulussa suoritettava sähköalan tai kunnossapidon perustutkinto on rinnastettu toisiinsa, vaikka osaston mukaan rautateiden tarpeisiin luotu Kiskoliikenteen turvalaiteasentajan ammattitutkinto vastaa työn vaatikuksia, kun sitävastoin Ratahallintokeskus ei ole esittänyt tarkkoja vaatimuksia ammattikoulututkinnon sisällöille.
Jokin aika sitten meillä Puistolassa saatiin ihmetellä työkonetta, joka oli pudonnut laiturialueelta kiskoille.

Sen olemme myös kuulleet, että raiteet ovat paikoin huonossa kunnossa. Ehkä näin ei ole pääradalla, missä kiidetään yli 200 kilometrin tuntivauhtia. Viimeksi kun menimme Vaasaan, juna saapui perille puolisen tuntia myöhässä; tasoristeyksen puomit eivät jossain Laihian ja Vaasan valillä lainkaan laskeutuneet ja juna eteni kävelyvauhtia loppumatkan.

Rautatieläisten Liiton Osasto 73, Sähköalan viran- ja toimenhaltijat antoi aiheesta julkilausuman syyskokouksessaan 11.11.2006 Oulussa.

Ei kommentteja: