24.1.07

Suunnitelmissa sairausvakuutusjärjestelmän suurremontti

Professori Jussi Huttunen ehdottaa, että Suomeen luotaisiin lääkekorvausjärjestelmä, jossa kanta-asiakkaina olisivat pitkäaikaissairaat, joiden lääkemenot ovat merkittäviä. Satunnaiset lääkkeen käyttäjät voisivat maksaa lääkkeistään suhteellisesti enemmän. Tältä pohjalta olisi mielestäni hyvä lähteä rakentamaan uutta järjestelmää aivan pian 40 vuotta täyttävän sairausvakuutuksen tilalle.
Huttusen ajatukset ihmisten tasavertaisesta kohtelusta saivat laajan kannatuksen.
Tänään eduskunnassa pidettiin lääkekorvausseminaari, jonka tunnelmissa näkyi vaalien läheisyys.
Melkoinen väittely on pian luvassa, toivottavasti, lääkkeiden viitehintajärjestelmästä, johon liittyvä selvitys valmistuu helmikuun lopussa.
Lääkkeiden maksukattojen yhdistäminen sai tässä vaiheessa kansanedustajien kannatusta, mutta aika näyttää, löytyykö todellista poliittista valmiutta, kun päätösten aika tulee.
Kolmas, erittäin vahvasti tunteita kuumentanut asia oli Lääkkeiden hintalautakunnan kokoonpano ja päätöksenteon läpinäkyvyyden puuttuminen. Potilasjärjestöt ovat pitkään vaatineet edustusta Hilaan. Nyt käyttäjät jätetään ulkopuolelle, kun viranomainen, lääketeollisuus sekä talouden, lääketieteen ja juridiikan asiantuntija sopivat lääkkeiden hinnoittelusta.
Edit. klo 19.21

Ei kommentteja: