22.3.07

Hoitoalan asiat nyt kuntoon


Erikoissairaanhoitoon panostetaan, mutta kuka sinne pääsee, kun terveyskeskukset kurjistuvat?

Eduskuntavaalien yksi teema oli hoitoalan työvoimapula ja matalat palkat.
Itse sälyttäisin heti kärkeen uuden eduskunnan selvitettäväksi, toteutuuko hoitotakuu kaikille kansalaisille tasapuolisesti.
Jos lakeja säädetään, niitä pitäisi noudattaa. Kyse ei ole vain Laista hoitoonpääsyn turvaamiseksi, vaan myös Perustuslaista.

Keräsin listan uusista kansanedustajista, joilla on hoitoalan tai lääketieteen koulutus. Jos listassa on puutteita, kertokaa, niin täydennän. Lista löytyy kotisivultani, täältä.
Vaikuttakaa. Kansanedustajien sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@eduskunta.fi

Sosiaali- ja terveyministeriön hoitotakuutietosivu.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen täällä viikon ajan jo pähkäillyt minne pääsisi oudon sähköiskumaisen pääkipuni kanssa. Tänäänkään en saanut yhteyttä oman t-k:n terkkariin ja soitin päivystävälle hoitajalle. Kun hän ei saanut yhteyttä hoitajaan, niin sain ajan kuitenkin aamupäivälle. Täytyy mennä katsomaan, onko siellä ketään edes paikan päällä. Turhauttavaa, kun joutuu soittelemaan moneen paikkaan ja kenellekään ei näytä mikään kuuluvan. Vaiva tuntuu jo pahemmalta kuin alkuviikosta.

KirsiMy kirjoitti...

Terveyskeskuksissa on kaikki sulassa sekamelskassa: flunssatodistusta työnantajalle hakevat "kiireelliset", pitkäaikaissairaat, joiden on varattava "kiireellinen" aika jatkotutkimuksiin päästäkseen ja sitten ne potilaat, jotka tosiaan tarvitsisivat pikausta lääkärinapua.
En voi käsittää, miten toimimatonta järjestelmää sallitaan. Se vaarantaa potilasturvallisuuden.

Hansu kirjoitti...

Hei!

Sainpas haastettua sinut syntymäpäivähaasteeseen! Käy katsomassa blogissani ohjeet!

Rita A kirjoitti...

Nuo sairastamisasiat kaipaavat paneutumista ja panostusta. Ajattelen niin että ihminen jaksaisi terveenä kyllä hakeutua hoitoihin ja varata aikoja, mutta sairaana kaikki on moninverroin vaikeampaa, ja sairaanahan apua juuri tarvitseekin. jaksoitko seurata ajatustani? :D

KirsiMy kirjoitti...

Hansu, kiitos haasteesta. Ehkäpä viikonloppuna ennätän. Palaan siis asiaan Nepotia-blogissani, sillä tänne verkkolehteen en omia juttuja juuri tuo.
Niinpä, Rita. Sairaus vie voimia ja hoitoon pääsyn viivästyminen pahentaa vakavia sairauksia; flunssathan menisivät ohi itse edestään, ellei niihin panostettaisi nykyisessä määrin.

Anonyymi kirjoitti...

Erittäin hyvin kirjoitettu! Tuo hoitotakuun toteutuminen ja muutenkin terveydenhuoltoon satsaaminen on tosiaankin kaikkein tähdellisimpiä asioita nyt uudelle hallitukselle. Saas nähdä, miten he pystyvät siihen vastaamaan... Tai edes, onko heillä kiinnostusta siihen.

Tuokin on niin totta, mitä sanoit tuosta terveyskeskuksien toimivuudesta, eli siitä miten pitkäaiakissairaat yms kaikki ovat siellä samassa jonossa.

Täällä opiskelijoilla tuo ensisijainen hoitopaikka on YTHS eli ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö, ja jos sieltä haluaa saada pikaisen, kiireellisen ajan lääkäriin oniin sinne olisi aamulla soitettava tiettyyn aikaan. Eli jos iltapäivällä sattu jotain, niin paras olisi sitten vain odotella seuraavaan aamuun.

KirsiMy kirjoitti...

Chi,kiitos kannatuksesta!
Tekee mieli vielä sivuta tuota opiskelijoiden tilannetta: yliopisto-opiskelijoiden asiat ovat huikeasti paremmin kuin amiksien ja amk-opiskelijoiden, jotka joutuvat turvautumaan terveyskeskusten palveluihin. YTHS on ainakin ollut laatufirma, jossa asiakas on tärkeä.