16.3.07

Suuri vaalikeskustelu ei tuonut toivoa silppuduunareille


Eilisiltaisessa television suuressa vaalikeskustelusssa puoluejohtajat eivät innostuneet keskustelemaan lainkaan siitä nöyryytyksestä, mille epätyypillisiä töitä tekevät ihmiset alistetaan, kun he joutuvat hakemaan yhteiskunnan tukia useilta luukuilta. Puheenjohtajia kiinnosti lähinnä toistella, että työhalukkuus on tärkeä. Työttömyyteen ei tässä yhteydessä paneuduttu.
Itse tulkitsin tilannetta sillä tavoin, että kansan kahtiajakoon ollaan tyytyväisiä.

Pääministeri Matti Vanhanen vakuutti, että tilanne muuttuu lähivuosina, moni nyt työelämän epätyypillisyyksiin joutunut on silloin jo eläkeiässä nykymenolla työkykyisyytensä menettäneenä.
Nuorten saamaa vastaanottoa jäin vakavasti pohtimaan prekariaattien edustajan kohtelun jälkeen.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nyt jäi eilisiltainen keskustelu näkemättä. Kuinka prekariaattien edustajaa kohdeltiin?

KirsiMy kirjoitti...

Kaikki puoluejohtajat tyrmäsivät hänet täysin.
Minusta nuoriin ja heidän tilanteeseensa pitäisi paneutua. Ei voi olla oikein, että nuoret joutuvat käymään koulua ja opiskelemaan päästäkseen koulutusta vastaamattomiin pätkätöihin niin pitkäksi aikaa, etteivät uskalla rakentaa mitään pysyvää, eivät ostaa asuntoa, eivät perustaa perhettä, hankkia lapsia. Keskustelussa Päivi Räsänen totesi, että 24-vuotiaana alkaa naisen hedelmällisyys laskea. Niin, ehkä 34-vuotiaana luullakseni naiset ovat siinä vaiheessa, että mahdollisesti uskaltautuvat lapsen hankintaan, jos sitten vielä voivat saada lapsen. No, siinä suhteessa olemme sitten yksilöllisiä.
Minusta poliitikoilta pitäisi voida osottaa toimenpiteitä nuorten aseman radikaaliin parantamiseen ennen kuin edes kannattaa löydä luu kurkkuun ja paasata työhaluista ja siitä, että mitään työtä ei saa sanoa paskaduuniksi. Minusta paskaduunista puhuminen on lievä turhautumisen ilmaus siihen nähden, miten lukuisille nuorille on käynyt.
Meikäläinen, joka on opiskellut 70-luvulla. sai vielä nauttia aika vakaasta luottamuksesta pankkeja kohtaan. Nykyisin harva uskaltautuu opiskelemaan velaksi siinä vakaumuksessa, että saa töitä valmistuttuaan.
Tuli vähän pitkä vastaus osittain aiheen vierestä, Maria. Palaan asiaan.

Anonyymi kirjoitti...

Taisin sittenkin nähdä tuon keskustelun, päivämäärän muistin väärin. Muistan Räsäsen kommentin hedelmällisyydestä. Prekariaattien edustaja osasi muotoilla sanottavansa, poliitikoilla ei ollut tosiaankaan paljoa annettavaa, työhaluista puhutiin.

Monien nuorten asema on huono syistä, jotka mainitset tuossa yllä.

"Kaikki työ on arvokasta", tuokin voidaan kyseenalaistaa jo ihan eettisistä inhimillisistä ja globaaleista (ilmastokriisi, saastuminen) syistä, ja kysyä arvokasta kenelle? "Paskaduuni", no se jää korvaan soimaan ja kertoo turhautuneisuudesta.

Vapaaehtoistyö-termiä ei mielestäni tulisi käyttää, kun oikeasti(?) rummutetaan ilmaistyön puolesta. Vapaaehtoistyö on hieno asia, mutta jos "vapaaehtoisten joukkioita" aletaan muodostaa muista kuin "vapaaehtoisista" ei se enää ole vapaaehtoistyötä vaan ilmaistyötä.

Paljon kipupisteitä...

KirsiMy kirjoitti...

Niin, monet yritykset ja julkisen puolen työnantajat hyväksi ilmaista tai erittäin halpaa harjoittelijatyövoimaa. Tälle pitäisi minusta ensimmäisenä panna piste. Harjoittelijoiden käyttöhän vääristää markkinoita sen lisäksi että se vääristää työmarkkinoita. Sekä nuoret, juuri koulusta valmistuneet että maahanmuuttajat kärsivät ilmaisen tai halvan harjoittelijatyön käytöstä. Tähän harjoitteluasiaan pitäisi saada asialliset säännöt.

muoriska kirjoitti...

Vinkkinä vain, Kalevan verkkolehdessä oli pieni juttu ylipainosta...
http://www.kaleva.fi/plus/juttu644766_page0.htm

toivottavasti näkyy tuon linkin kautta .

KirsiMy kirjoitti...

Muoriska, kiitos vinkistä. Kävin lukemassa jutun. Juttu oli mielestäni paikallaan.
Eihän ihmisiä kiusaamalla ja osoittelemalla saada mitään hyvää aikaiseksi. Sen sijaan pahaa käydyllä keskustelulla on saatu aikaan paljonkin.