18.5.07

Kela julkisuuteen pussi päässä

Kumpuvuoren blogista löytyi linkki Ajankohtaiseen kakkoseen.

Ohjelmaa katsoessani jäin miettimään, miten on mahdollista, että Kela pystyy tekemään kasvottomia ratkaisuja, joiden tekijä ei mitenkään perutele ilmeisiä vääriä päätöksiään asianomaiselle eikä julkisuudessa. Kun media nostaa esiin näitä vääryyksiä, ainoat kasvot ovat aina vääryyden kärsineen.
Haluaako valtiovalta, että täyspäiset, luovat vammaiset ihmiset ovat kotona, yksin ja avuttomina ilman koulutusta ja toimintakykyä? Tapausta katsellessa en voi välttyä kyselemästä tällaisia.

10 kommenttia:

zache kirjoitti...

"Marjaanan perhe on tottunut taistelemaan kelan ja muiden viranomaisten päätöksiä vastaan. Marjaanalta on jopa aiottu ottaa tietokone pois, koska sen sanottiin olevan vain kommunikointia, ei taiteentekoa varten."

Jessus mitä barbaareja. Mitäköhän muuta noiden mielestä ei tarvita? Valoa, lämmitystä...

Olkoonkin että tuossa on vain toisen osapuolen näkemys, mutta silti sen ehdottaminen, että hänelle tietokone=internet (ja sen apuvälineet) on turha kommunikointiväline on about sama asia kuin olisi sitä mieltä ettei sun tarvitse olla itsenäisesti yhteydessä ulkomaailmaan. Eikä tuota muuta se, että hän oli tapahtuman aikana 13v.

KirsiMy kirjoitti...

Sanos muuta, Zache. Kela on paikka, jossa näemmä tiedetään paremmin kuin mitä itse edes tiedämme, mikä on meille tarpeen ja hyväksi.
Oiva jutun näkökulma johonkin ulkomaanlehteen olisi, millainen hyvinvointi- ja tietoyhteiskunta Suomi on. Voisi tämän keissin tai vastaavan ottaa esille uudelleen.
Pitääköhän ryhtyä pitämään blogia englanniksikin? Sillä voisi ehkä tehokkaimmin vaikuttaa ihmisarvon ja oikeudenmukaisuuden kysymyksiin täällä Suomessa; ovathan nuo viranomaisetkin suomalaisia ja uskoakseni heilläkin on sentään tuo "mitähän nuo ulkomaalaiset meistä ajattelevat" -kysymys päällimmäisenä.

Liisa kirjoitti...

Hyvä ajatus, Kirsi, että aloittaisit pitämään englanniksi vastaavaa blogia. Aiheesi ovat polttavia ongelmia, kipeitä tulehduspesäkkeitä tässä yhteiskunnassa, jossa joutuu taistelemaan juuri ne, joilla ei siihen tahdo riittää voimat.

Kelanhan pitäisi käsittääkseni olla juuri heidän puolellaan ja tukenaan.

Miksi pitää aina taistella perusoikeuksista?

KirsiMy kirjoitti...

Liisa, epäilen, että Kelassa on sisäpiirin huoneita, joiden seinillä huoneentauluissa lukee: "Mitään ei anneta ilmaiseksi." Jos asiakkaalla ei ole maksukykyä, hänellä saattaa olla vielä jäljellä aikaa ja hermoja. Niistä voidaan verottaa, jotta elämästä ei pääsisi liiaksi iloitsemaan. Kun kolmattakin kertaa täyttää vammaistukihakemusta, alkaa hymy hyytyä ja asianomainen ryhtyy pohtimaan, onko ajankäyttö ja mielipaha niiden kymppien arvoisia.

Liisa kirjoitti...

Sitä paitsi se vammaistukihakemusten täyttäminen kolmen vuoden välein ei ole edes terveellistä. Miksi sairaiden pitää "kelata" uudelleen ja uudelleen ollutta ja mennyttä. Pitäisi jaksaa katsoa eteenpäin. Mutta joka kerta lomakkeeseen on vastattava milloin alkoi, missä lääkäreissä ja hoidoissa on käyty, mitä lääkkeitä käytössä jne jne jne.

Nämä toistuvat muistelut eivät ole terapeuttisia, vaan päinvastoin. Itse olen alkanut viitata edelliseen hakemukseen. Säästääkseni niitä hiukkasen jäljellä olevia hermojani. Neuvon muitakin tekemään samoin. Kaivakoon sieltä arkistoistaan tiedot!

KirsiMy kirjoitti...

Totta on, Liisa. Kumpuvuori on blogissaan kiinnittänyt huomiota siihen, että Kela ilmeisesti olettaa, että ihmeparantumisia tapahtuu, koska se teettää tämänkaltaisia hakemuksia säännöllisin välein.
Tuo Ajankohtaisen kakkosen esittämä tapaus on sitten toisenlainen. Siinä Kela on suuressa viisaudessaan evännyt nuorelta ihmiseltä koulutuksen ja ilmeisesti olettaa, että tämä tyyty elämässään vain nostamaan tukia; tosin kuten Zache toteaa, on vain toisen osapuolen kertomus, koska Kelasta ei löytynyt ihmistä, joka olisi perustellut päätöstä.

Liisa kirjoitti...

Näin kyllä sen ohjelman.

Entäs sellainen tilanne, jossa jo korkeasti koulutettu nuori menettää työkykynsä, ennen kuin ehtii olla yhtään töissä? Tukiviidakkoonko hänkin joutuu eikä täysipäiväistä työtä ollutta opiskeluaikaa katsota minkäänarvoiseksi? Tällaiset nuoret kokevat itsensä todella syrjäytetyiksi.

Olisiko tässäkin lainlaatijoille tuumaamisen paikka? Karpokin lopettaa. :)

KirsiMy kirjoitti...

Surullinen kohtalo nuorella ihmisellä.
Kaikkein ikävintä on, jos hän jää yksin ja joutuu kokemaan tarpeettomuudentunteita. Köyhyys on kenelle tahansa raskas kohtalo, kaksinverroin siitä on taakaa ihmiselle, joka on sairas.

Anonyymi kirjoitti...

Please start your blog in English. :) I'd love to read it and recommend it to my English speaking friends.

KirsiMy kirjoitti...

Thanks, Amina. I have a little problem to solve first. I should write English better than now. It takes too much time to write.
I need someone to help me to get started.