30.5.07

Kolme toivomusta


Saat toivoa kolme kertaa:
1. materiaalinen toive
2. terveyteen liittyvä toive
3. henkisiin arvoihin liittyvä toive.
Mitä toivot? En ole hyvä haltiatar, joka voisi toteuttaa toiveesi, mutta olen toimittaja, joka voi välittää toiveesi. Siis kerro, kenelle toiveesi osoitat.

14 kommenttia:

Christer Sundqvist kirjoitti...

1. Materiaalinen toive. Jos minulla olisi rahaa, kunnostaisin maamme usein pahasti rappeutuneet nuorisotilat ja järjestäisin niissä nuorten ehdoilla erilaista ohjelmaa tai halukkaille antaisin sen olla pelkän vetelehtimispaikan. Tekisin nuorisotiloihin sellaiset kotoisat ja toimivat olo-, askartelu-, musiikki- ja liikuntahuoneet. Nuorisoon kannattaa panostaa!
2. Terveyteen liittyvä toive. Kun valtion ravitsemusneuvottelukunta taas uudistaa ravitsemussuosituksensa vuonna 2008, vallitkoon siellä elintarvikepoliittisista kytköksistä vapaa ilmapiiri.
3. Henkisiin arvoihin liittyvä toive. Syttyköön Suomessa 'talvisodan henki', jossa autetaan ja tuetaan toinen toisiamme paremman tulevaisuuden toivossa.

Tällaisia toiveita minä esittäisin hyvälle haltijalle.

KirsiMy kirjoitti...

Sinun toiveesi ovat hyvin yhteisöllisiä, Veteraaniurheilija. Niihin on helppo yhtyä. Välitän tuolle hyvälle haltialle listasi ;)

SusuPetal kirjoitti...

1. Materiaalinen toive: lisärahaa varhaiseen puuttumiseen, lisää sosiaalityöntekijöitä, sosiaaliohjaajia, lisää rahaa lasten sijoituspaikkoihin, lisää rahaa päivähoidon ja neuvolan työn kehittämiseen. Varhainen tuki on tärkeintä.

2. Terveyteen liittyvä toive: lisää rahaa mielenterveyskuntoutujille, lisää avopalveluita, lisää laitospaikkoja, lisää rahaa terapioihin, ei enää heitteille jättöä.

3.Henkisiin arvoihin liittyvä toive: Ennakkoluulojen, epäluulojen ja rasismin poiskitkeminen tästä lumenpuhtoisesta Suomesta.

KirsiMy kirjoitti...

SusuPetal, sinullakin on kovin yhteisölliset toivomukset. Tulkitenko oikein, jos arvelen, että ensimmäinen toiveesi kohdistuu kunnallisiin päättäjiin, toinen samoin heihin sekä eduskuntaan ja komas meihin kaikkiin suomalaisiin?

Anonyymi kirjoitti...

1. Materiaalinen toive pääkaupunkiseudulle ja erityisesti Helsingille, jossa itse asun: lisää sosiaalista asuntotuotantoa, lisää yhteisöllisiä ratkaisuja kuten S-asunnot, lisää valinnanvaraa. Asumisen ongelmat vievät turhaan voimavaroja muulta elämiseltä. Yhteisöllisyys ehkäisee myös mielenterveysongelmia.

2. Terveyteen liittyvä toive valtiolle ja kunnille: lisää rahaa mielenterveystyöhön, terapiaan, avopalveluihin. Tämä ei koske vain mielenterveyskuntoutujia vaan ihan kaikkia.

3. Henkisiin arvoihin liittyvä toive meille kaikille: tarkistetaan kielteiset asenteemme mielenterveysongelmaisia kohtaan, ei enää stigmatisoida ihmisiä psyykkisen sairauden takia, yritetään nähdä diagnoosin sijaan ihminen.

KirsiMy kirjoitti...

Saara, liityt yhteisen hyvän pyytäjien joukkoon.
Tuo sosiaalisen auntotuotannon tarve on Helsingissä ilmeinen. Tarvetta näkyy olevan sekä pienimmistä että suurimmista asunnoista.
Hyvä, kun otit puheeksi nuo S-asunnot. Piti oikein katsoa, mitä ne ovat. Mielenkiintoinen konsepti.
Ainakin Helsingin kaupungin asunnonjaossa olisi minun mielestäni oikeudenmukaistamisen tarvetta: joskus tämän politiikan tähden suuri perhe joutuu elämään aivan liian ahtaissa oloissa vuosikausia.
Tuo mielenterveyteen ja avopalveluihin panostaminen olisi inhimillistä ja kaukonäköistä.
Tuo leima otsaan -meininki surettaa, kuten voit päätellä taannoisista postauksistani. Ihmiset saattavat jopa lykätä hoitoon hakeutumistaan leimautumisen pelossa ja niin monen tila huononee merkittävästi.

muoriska kirjoitti...

1. Materiaalinen toive;
Helpotusta perheille jotka asuvat eripaikkakunnilla työn takia.

2. Terveyteen liittyvä toive;Tasapuolisuutta kaikille pitkäaikaissairaille lääke ja sairaalakuluihin. Kaikki kun ei ole samalla viivalla.

3. Henkinen arvo; Välittäminen takaisin, idea että kylä kasvattaa. Median luoman itsekkyyden vastainen taistelu

Ansku kirjoitti...

Kun muut ovat olleet niin yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia, niin minäpä esitän toiveita pienemmässä mittakaavassa:

1. Saisimme 1400 €, jolla lähettää eräs nuoruuden myllerrystä elävä mukaan Ghana-projektiimme ja näkemään ihan erilaista maailmaa ja ihmiskohtaloita.
2. Pääsisi kesällä uimaan paljon lämpimissä järvissä ja meressä.
3. Vanhemmille -myös minulle- syttyisi halu viettää paljon enemmän aikaa keskustellen lasten kanssa oppien tuntemaan heidän sisäistä maailmaansa.

KirsiMy kirjoitti...

Muoriska, eri paikkakunnailla asuminen ei tosiaankaan yleensä tee parisuhteelle hyvää. Lisäksi se on kallista.
Lääkekuluista: moni köyhä ja vähävarainen jättää ostamatta hänelle määrätyt lääkkeet tai ostaa niitä sen verran kuin kykenee. Kelan rahapussin nyörit näyttävät edelleen olevan tiukalla vammaistuen myöntämisessä, joten siitäkään ei ole apua kaikille pitkäaikaissairaille ja luullakseni edelleen eniten vammaistuesta hyötyvät ne, joilla on itsellään valmiiksi varaa hoitaa itseään, vaikka Kela on ruvennut tekemään vammaistuen ennakkopäätöksiä.
Muoriska, niin. Välittämisestä on tainnut tulla nykyisin vain rahan valittämistä ja sekin tapahtuu liian usein periaatteella että niille, joilla on, annetaan ja niille, joilla ei ole, otetaan pois sekin, mikä heillä on.
Ansku, tosiaan, toisenlaisen elämän näkeminen tekisi varmaan hyvää monelle, erityisesti nuorelle, joten toivottavasti toiveesi toteutuu.
Olisi mukavaa, jos pääset uimaan luonnonvesiin.
Ja tuo toiveesi, että vanhemmat viihtyisivät lastensa kanssa ja keskustelisivat heidän kanssaan, on erinomainen.

Unknown kirjoitti...

1. Luokkakoot riittävän pieniksi, jotta jokaiselle lapselle riittää aikaa. Parasta säästöä ja rahankäyttöä on se, että tilanteida ennakoidaan eikä asioita päästetä huonolle hollille.
2. Ennaltaehkäisevä terveydenhoito. Kasviksilta, vihanneksilta, juureksilta ym. ALV pois. Epäterveellisille tuotteille korkeampi ALV.
3. Oppiva, innovatiivinen ympäristö, jossa erilaisuus mielipiteissä ei ole uhka, vaan mahdollisuus. Talvisodan henki, kuten veteraaniurheilija toteaa, olisi paikallaan. Arvoilmapiiri on muuttunut todella valitettvan hedonistiseen suuntaan.

KirsiMy kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
KirsiMy kirjoitti...

Jouduin kirjoittamaan kommentin uudelleen, koska siinä oli sen verran paha asiavirhe: väitin, että omenachipsejä jaa Hennes&Mauritzilta, vaikka tosiasiassa liike on KappAhl. Nyt siis koko kommentti kuten aiemmin, paitsi korjattuna:

Niin, ainakin Helsingissä, kun erityisopetusta tarvitsevia oppilaita on siirretty tavallisille luokille tai heille ei ole annettu paikkaa erityisluokasta, on näköjään tullut monenlaisia paineita. Naapurimme muuttivat toiselle paikkakunnalle, kun heidän lapsensa joutui olemaan suuressa luokassa ja opettaja kohdisti häneen ja hänen vanhempiinsa jatkuvasti ärtymystään vallitsevasta tilanteesta. Ongelmahan ei tietenkään parane, vaan pahenee, kun sitä ei kohdata.
Lisäksi tosiaan ilman tätä integroimistakin luokkakoot ovat yleisesti ottaen suuret ja nyt, kun ikäluokat pienenevät, luokkakokojakin voisi pienentää.
Yhdyn toiveeseesi terveellisen ruoan arvonlisäveron laskusta. Olen alkanut vain miettiä, että terveellinen-käsitteen alle pyrkii nykyisin kaikenlaista. Jalostamattomat, tuoreet hedelmät ja vihannekset ja kokojyväviljan sekä rypsi- ja oliiviöljyn käyttöä voisi tukea veroalennuksella. Jos jalostettuja tuotteita halutaan tukea veroalennuksella, kriteerit voisivat olla samat kuin Sydänmerkissä.
Itseäni on alkanut huolettaa tuo elintarviketuonti Kiinasta. Kirjoitin jokin aika sitten omenalastuista, jotka maistuivat oudoilta. Nyt niitä jaellaan KappAhlin vaateketjun kaupoissa kylkiäisinä ja markkinoidaan lapsille eläinteruokasi keskustelupalstalla. En usko, että tullilaboratorio on maistanut kyseisiä herkkuja eli siis lisä- ja vierasaineet pitää ottaa tiukasti huomioon ruoan terveellisyydestä päätettäessä, pelkkä "no sugas, 0 % fat" ei mitenkään takaa ruoan terveellisyyttä; no, jopa suola täyttää tuon mainoslauseen ;) Eli siis minäkin yhdyn toivomaan epäterveelliselle ruoalle korkeampaa verotusta ja lisäksi tiukkaa valvontaa.
Olisi helpottavaa, jos ilmapiiri maassa yleisesti olisi yhteisöllisempi.
Toivotaan näin.

Anonyymi kirjoitti...

1. Materiallinen toive
- vanhuksille ja lapsille hyvää hoitoa, palvelutaloissa, päiväkodeissa ja varsinkin: omassa kodissa
2. Yksityisautoilukielto keskustassa, työmatkapyöräilyn ja julkisten käytön sponsorointi (työmatkaliput kaikille, työmatka-autoilusta sakotettakoon). Bensakatto! Saa ostaa vain tietyn määrän bensaa kuussa, jollei autoilu todeta välttämättömäksi / ainoaksi liikkumismuodoksi. Terveydellinen vaikutus: hengitys helpottuu!
3. Ahneustaloudelle loppu. Ikuiselle kasvulle katto. Takaisin inhimilliset arvot, mielenrauha, luovuus, yksilöllisyys. Arvo hintaa tärkeämmäksi. Kaikessa.

KirsiMy kirjoitti...

Kutuharju, olisihan se mukavaa, jos ihmiset asetettaisiin etusijalle, ja ihmisistä ennen kaikkea ne, jotka eivät osaa itse pitää huolta itsestään.
Yksityisautoilusta näkyy olevan montaa näkökantaa. Meildän nurkilla tuolla Malmilla on yritetty ohjata autoja autotielle, mutta taksit ynnä muut pörräävät olemmilla torialueilla taukoamatta. Eilen kuvasin, kun taksi ajoi pitkin jalkakäytävää noin 50 metrin matkan! Suorempiakin reittejä autotielle olisi ollut.
Niin, ahneus aiheuttaa suuria ongelmia ja tosi suuria ongelmia.