8.5.07

Kuntoutukseen pääsy on usein sattumasta kiinni


Suomen sairaaloista kotiutetaan vuosittain 52000 sepelvaltimotautipotilasta. Sepelvaltimotautipotilaiden neuvonta ja kuntoutus eivät toteudu julkisessa terveydenhuollossa suositusten mukaisesti. Kuntoutusta järjestettiin vain vajaalle kahdeksalle prosentille heistä ja tämänkin kuntoutuksen sisällössä ja määrässä on suurta kirjavuutta. Potilaat ohjattiin jatkohoitoon ja kuntoutukseen sattumanvaraisesti. Tämä kaikki ja paljon muuta ilmenee tänään julkistetusta selvityksestä Sepelvaltimotutipotilaiden kuntoutus julkisessa terveydenhuollossa; Selvitys kuntoutuksen määrästä, sisällöstä ja järjestämistavoista.
Suomi on siirtynyt Sydänkuntoutustutkimuksen kärkimaasta, millainen se oli 50 vuotta sitten sydänkuntoutuksen kehitysmaaksi. Nyt Sydänliitto on ottanut edunvalvonnan tavoitteeksi päästä eurooppalaiselle tasolle kuntoutuksessa. Matka on pitkä sinne, missä esimerkiksi Ruotsi, Norja, Irlanti, Benelux-maat ja Tanska ovat. Niissä noin puolet potilaista saa kuntoutusta.
Tämä sairaus koettelee erityisesti vanhempia ihmisiä, jotka eivät ole työterveyshuollon piirissä. Ei kai nyt ole käynyt sillä tavoin, että kunnallispoliitikkoja eivät vanhenevien ihmisten sydänvaivat kiinnosta, etenkään ikääntyvien naisten vaivat?
Kunnallisvaaleissa päätetään nykyään suomalaisten sairaanhoidosta ja kuntoutuksesta, joten tiedoksenne: seuraavat kunnallisvaalit toimitetaan sunnuntaina 26.10.2008.

Ei kommentteja: