10.5.07

Valokuvatorstai: Camp


Valokuvatorstain tämän viikon aihe on camp.
Wikipedia selvittää camp-käsitettä: Campiksi kutsutaan erilaisia populaarikulttuurin ilmiöitä, jotka ovat suosittuja nimenomaan siksi, että ne ovat mauttomia, kummallisia, yliampuvia ja räikeitä (ransk. se camper = poseerata, tehdä vaikutus).
Populaarikulttuuri ei varsinaisesti kuulu blogini aihepiiriin, mutta vaikutuksen tekeminen ja epäsovinnaisuus kiinnostavat kovastikin.
Vammaisjärjestöjen viimesyksyisessä avustajakapinassa muutamat mielenosoittajat tekivät ainakin minuun vahvan vaikutuksen. Entä poliitikkoihin? Silloinen oppositio syytti hallituspuolueita vaikeavammasiten avustajatilanteesta. Nyt olisi poliitikoilla lupauksia lunastettavana.

27 kommenttia:

Outi kirjoitti...

Kadulla makaava pyörätuoli ja pyörätuolin omistaja pysäyttää varmasti. Tällaisia mielenosoituksia varmasti tarvitaan, että poliitikkojen ja ihmisten huomio ei kiinnity vain ajankohtaisesti muodikkaisiin onglemiin. On asioita, jotka on ja pysyy.

KirsiMy kirjoitti...

Outi, tässä avustaja-asiassa poliitikot ovat häikäilemättä antaneet lupauksia jo ennen kaksi vaaleja ja heillä olisi siis ollut aikaa enemmän kuin neljä vuotta lupausten lunastamiseen (eikä vain aikaa, vaan myös mahdollisuuksia).

Allyalias kirjoitti...

Mielenkiintoinen kuva. Ja herättää vahvoja ajatuksia.

Anonyymi kirjoitti...

Voi Kirsi, sinä se löydät aina niin ajankohtaisen ja puhuttelevan kuvan ja sanat valokuvatorstain aiheeseen. Minusta aihe on vaikea tällä kertaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä kuva symboloi loistavasti yhteiskuntamme tilaa: avuttomat saavat lojua maassa -- ahneustalous jyrää ylitse.

Anonyymi kirjoitti...

Kun olen pian neljännnesvuosisadan katsonut vammaisen lapsen elämää läheltä ja sydän syrjällään, olen kuullut monta terhakkaa vaalilupausta ja falskia pettämistä.

Toisaalta olemme kokeneet paljon hyvääkin yhteiskunnan ja ammattilaisten taholta. Usein se on vaatinut vanhempien topakkaa paneutumista ja huolehtimista.

Kun vammainen nuori aikuistuu ja periaatteessa joutuu itse hoitamaan asioitaan, on vaara jäädä byrokratian armoille ja monesta avusta vaillekin, kun ei osaa eikä jaksa ("kehtaa") kysyä.

Netti on hyvä tiedonlähde. Muistan ajan, jolloin olimme puhelimen ja virastojen varassa, kun asioita hoidimme. Huh. -Netti on avuksi ja iloksi myös siksi, että täältä löytyy sekä sydäntä että älyä. Kiitos kuvasta, joka herätti, taas!

Anonyymi kirjoitti...

Erittäin pysäyttävä ja vaikuttava tilanne. Hyvä, että olet ottanut valokuvan.

KirsiMy kirjoitti...

Allyalias, näin on. Tilanne oli livenäkin häkellyttävä.
Elegia, kiitoksia rohkaisusta. Yhtälö oli minullekin vaikea tällä kertaa, sillä populaarikulttuurin saralle en tätä verkkolehteäni laajenna.
Allyalias voisi mielestäni osallistua johonkin taidetapahtumaan omilla camp-kuvillaan.
Elegia. itseäni auttoi eteenpäin tuo sanan alkuperän tajuaminen...
Paju, etuuksien saaminen on Suomessa tehty erittäin työlääksi, epäilemättä myös siksi, etteivät kaikki viitisi hakea tukia. Netti tosiaan tuo vertaistukea ja sellaista tietoa, joka ei ole riippuvaista viranomaisten ja poliitikkojen halusta jakaa tietoa.

Hansu kirjoitti...

tuntuisi olevan vaikutusta vastaavalla tempauksella. Ajatuksia kyllä tulee mieleeni. Miten pyörätuolissa olevat vaikeasti vammautuneet pärjäävät ilman avustajaa? Heikosti..

KirsiMy kirjoitti...

Kutuharju, vähitellen tällaiseenkin performanssiin kai totuttaisiin ja hyvinvoivat, terveet vain nostelevat jalkojaan puikkelehtiakseen jalkakäytävällä makaavien yli. Hätkähdyttämisen taiteessa on se ongelma, että tehdäkseen vaikutuksen seuraavan hätkähdyttämisen pitää aina olla edellistä voimakkaampi :(
Tanssiva harmaa pantteri, kannan tuota kameraa aina mukanani. Mielenosoitukseen tosin menin aivan vartavasten ja vähitellen olenkin julkistanut monia sieltä otettuja kuvia.
Hansu, vaikutusta on, mutta pelkäänpä, että ei tekoihin asti. Hiljaisimmat vammaiset jäävät muiden jalkoihin.

tarakini tr kirjoitti...

on muuten hyvä kuva tähän

KirsiMy kirjoitti...

Kiitos, Itte :)

Salka kirjoitti...

Tämä kuva vihastuttaa ja itkettää. Kohta lähennellään etelän maiden vammaispolitiikkaa: köyhät ja vammaiset kerjäläisiksi koska valtio ei huolehdi heistä.

KirsiMy kirjoitti...

Salka, tietysti vihastuttaminen ja herättäminen oli mielenosoittajien takoituskin.
Tästä mielenosoituksesta taisi olla konkreettista hyötyäkin, joten epäsovinnainen tempaus taisi tosiaan tehota.
Suomessa ihmisten ajaminen kerjäläisiksi olisikin kamala asia, sillä täällä ei ole islamin uskoa, jonka hyveisiin kuuluu almujen antaminen tienä paratiisiin. Suomalaisiin hyveisiin lukevat nykyisin "terveen itsekkyyden". Sen vaikutuksesta meistä monella on kokemusta.

SusuPetal kirjoitti...

Hyvä, provosoiva kuva.

Anonyymi kirjoitti...

Puhuttava kuva ja hyvä Kirsi, kun viitsin ottaa kuvillasi kantaa näihin tärkeisiin asioihin. Monesti heidän asioitaan jätetään hoitamatta, joka tuntuu jopa ihmisarvon alentamiselta. Missäköhän on lupaus, että ihmistä ei jätetä yksin.

KirsiMy kirjoitti...

Susupetal, minä vain kuvasin sitä, mikä oli ilmeistä.
Tarjuska, on kuin olisit ollut kärpäsenä katossa kuuntelemassa Jukka Kumpuvuoren haastattelua; tein sitä eilen ja puhuimme nimenomaan noista teemoista. Juttu tulee aikanaan nettiinkin, sillä se on menossa Tukilinja-lehteen.

Unknown kirjoitti...

Oikeastaan kaikki on jo sanottukin.
Sinulla on erinomainen uutissilmä vakaviin aiheisiin, Kirsi.

KirsiMy kirjoitti...

Kiitos, Neulekirppu.
Eilinen ihmisoikeusjuristi Jukka Kumpuvuoren haastattelu avasi silmiäni tälle suomalaiselle syrjintäongelmalle ja sille suurelle yksinäisyydelle, johon Suomessa niin moni ihminen eristetään.

Anonyymi kirjoitti...

Puhutteleva kuva. Yhdyn täysin edellisiin kommentteihin. Tämä maailma on nykyisin vain kauniille ja rohkeille. Missä ovat ne samarialaiset, jotka eivät hylkää tien varteen, avun tarvitsijaa!? Valtiovallan vastuunoton lisäksi, tarvitaa myös yksityisen ihmisen apua vaikeuksissa olevalle lähimmäiselle.

KirsiMy kirjoitti...

Anonyymi, kuule: siinä voisi jakkupukuun tulla tahra, jos ryhtyisi pyörätuoli-ihmistä avustamaan.
Nyt on niin paljon väkeä jätetty Suomessa tiepuoleen, että hyväosaiset pitävät jo lompakoistaa kiinni siinä pelossa, että joku vaikka nappaa.

Anonyymi kirjoitti...

Virossa meni puolintoisin aika lailla yli. Ja mikä ihmeellisintä, kaikki provosoituivat.

KirsiMy kirjoitti...

Niinpä, Virossa ei ole nyt ollut huumorista tietoakaan, Helanes.
Campissa lienee sen sijaan pilke ainakin jonkun silmäkulmassa, vai onko?

Anonyymi kirjoitti...

Toki, monen. Silti olen ottanut kantaa myös Viron tapahtumiin kahdessakin haikussani.

Anonyymi kirjoitti...

Pysäyttävä kuva. Kiitos!

Obeesia

Anonyymi kirjoitti...

Kumollaan oleva pyörätuoli = suomalaisen sairaanhoidon nykytilan symboli. Aivan oivallinen kuvakulma aiheesta.

KirsiMy kirjoitti...

Obeesia. Tilanne pysäytti myös.

Mehtäsielu, ihmiset on liian helppo jättää yksin. Insinöörit suunnittelevat kaiken aikaa sovelluksia, jotka korvaisivat hoitotyöntekijöitä.
Jo nyt vammaisten ihmisten ja vanhusten yksinäisyys on heidän ongelmistaan suurimpia.