16.6.07

En saanut lupaa ahmia salmiakkiakaan


Kliinisen ravitsemuksen professori Helena Gylling ei suositellut myöskään salmiakin ahmimista niille, joita verenpaine vaivaa:

Kirsi hyvä, salmiakki ja lakritsi ovat eri aineita ja nostavat eri mekanismilla verenpainetta. Salmiakki on, kuten toteat, ammoniumkloridia, ja itse asiassa vastaukseni viipyminen johtui siitä, että hain mekanismia, jolla ammonium-ioni nostaisi verenpainetta. En löytänyt. Lieneekö salmiakkiin lisätty suola (NaCl) verenpaineen nousun syy, en osaa sanoa. Lakristin suhteen tilanne on toinen ja selvä; oikeassa lakritsissa on glykyrrytsiiniä eli glykyrritsiinihappoa, joka muistuttaa rakenteeltaan ja käytökseltään mm aldosteronia, elimistön verenpainetta ja natriumpitoisuutta säätelevää hormonia. Niinpä 100-200 g lakritsia pari kertaa viikossa nostaa varmasti verenpainetta. Tätä kutsutaan lakritsioireyhtymäksi. Verenpaine korjautuu muutamassa viikossa, kun lakritsi jätetään pois.

6 kommenttia:

zache_ kirjoitti...

Most intresting, kiitän entrystä.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Ole hyvä, Zache. Jotain jää siis vielä avoimeksi, mutta tuli jo ihan ioni-tason tietoa.

Neulekirppu kirjoitti...

Mielenkiintoista.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Joo, salmiakkikin on niin hyvää, että siihen syntyy herkästi himo.
Kun olin pieni oppikoululainen, ostimme aina läheisestä Joutsen-apteekista salmiakkijauhetta ja sitä sitten tunnilla vaivihkaa syötiin sormia imeskellen. En tiedä, huomasivatko opettajat.
Kaverini Ulla kertoi, että hän oli ovelasti kaatanut jauhoa pulpetin syvennykseen, joka oli tarkoitettu kumille. Kiltinnäköiselle etupenkin tytölle kävi köpelösti: ilkeä uskonnonopettaja pyöritteli opettaessaan ikäänkuin epähuomiossa peukaloaan Ullan salkkarijauhossa. Että se siitä vallattomuudesta.

Tarjuska kirjoitti...

Verenpaineen laskuun tuo taitaa kai sitten olla oiva vastalääke. Viime aikoina kun olen kärsinyt lähinnä aivan liian matalista paineista. Muistan samankaltaisia kokemuksia oppikoulun apteekkiostoista eli tuota salmiakkijauhetta ja Hakanolin salmiakkeja popsittiin urakalla. Nyt täytyy normaalisti rajoitta moisia herkkuja. Tosin ei meikäläiseen enää uppoisikaan. Ihmettelen, kun pikkumuksut innolla syövät ns. turkinpippurikarkkeja. Eikös ne ole jotain vastaavaa kuin väkevät salmiakit vai mistä ne on tehty?

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Tarjuska, minulla on hyllyssä tosi hieno Jukka Annalan kirja Salmiakki. Siellä ne kaikki lapsuusaikaiset namit ovat, myös Haganol.

Verenpaineen heittelehtiessä ei lakun tai salmiakin syönnin kotikonsti taida sopia verenpainelääkkeiden kanssa. Verenpainelääkkeitä on monia, usein samallakin ihmisellä. Ne vaikuttavat eri kohtiin verenpaineessa. Sitä en tiedä, nostaako laku tai salmiakki sekä systolista että diastolista painetta ja mitä se vaikuttaa niiden suhteeseen... Parempi on vain jaksaa jutella verenpaineesta siis sen lääkärin kanssa, joka sulle niitä verenpainelääkkeitä määrää eikä ruveta nostamaan painetta toisaalta ja toisaalta syömään paineita alentavia lääkkeitä.
Alhainen verenpaine ei liene yleensä huolestuttava asia sinänsä, mutta korkea verenpaine on vakavasti otettava asia.