8.6.07

Onko perättömän tiedon levittäjän suojaaminen sananvapautta

Halo Efektin Halo shared items vei minut aamulla takaisin valtiosyyttäjä Mika Illmanin aloittamaan keskusteluun siitä, pitääkö netissä olevaan kunniaa loukkaavaan aineistoon puuttua.
Yritin jo kerran osallistua keskusteluun, mutta tuloksetta.
Oma arveluni on, että jos "tärkeiden" ihmisten kunniaa loukataan, sitä ruvetaan kissojen ja koirien kanssa selvittelemään, mutta rohkenen epäillä, että keskustelupalstalla oleva nimettömän herjaajan viesti, joka kohdistuu nimeltä mainittuun aivan tavalliseen romaninaiseen, tuskin saa kovin mittavaa selvitystyötä käyntiin, vaikka "tieto", jota levitetään on perätöntä ja tahraa kohteen mainetta tehokkaasti. Itselläni ei ole tarvetta puolustaa vapautta levittää perätöntä tietoa. Tavallisen kansalaisen intimiteettiä pitäisi suojella nimettömiltä hyökkäyksiltä.

8 kommenttia:

zache_ kirjoitti...

"keskustelupalstalla oleva nimettömän herjaajan viesti, joka kohdistuu nimeltä mainittuun aivan tavalliseen romaninaiseen, tuskin saa kovin mittavaa selvitystyötä käyntiin, vaikka "tieto", jota levitetään on perätöntä ja tahraa kohteen mainetta tehokkaasti"

Niin no, onko ongelma se, että pystytään kirjoittamaan nettiin ilmiselvästi valheellista tai herjaavaa matskua vai jengin uskominen siihen. Kun nyt kuitenkin kuvittelisi keskimääräisellä järjenjuoksulla varustetun tajuavan sen ilman viranomaisvallan väliintuloakin. Noh, ehkäpä jengi oppii tämän muutaman vuoden nettiä käytettyään.

Siitä olen samaa mieltä, että jos haluaa pitää edes jossain määrin uskottavaa foorumia, niin siellä pitäisi olla viimeistään huomautettaessa keinot puuttua sisältöön, kuten poistaa viestit. Samoin kuin pitäisi taata foorumin turvallinen käyttö.

Tämä ei minusta tarkoita sitä ettäkö kaikkien mestojen tarvitsisi olla mukavia ja turvallisia vaan käyttäjien pitäisi itse osata se arvioida mikä on käytetyn foorumin luonne. Varsinkin kun tämä moderointi keskustelu koskee lähinnä yleistapauksia.

Meinaan ihan taviskäyttäjän ulottuvilla on keinot lähettää viestejä niin ettei niitä voida jäljittää. Samoin on foorumeita joita ei saa alas eikä lähetettyä sisältöä saa sieltä pois. Joten jos joku rupeaa vaatimaan yleisesti, että netissä käyttäjät pitäisi pystyä jäljittämään niin pitäisi heti ottaa homma alussa uusiksi ja kertoa perusasioita.

Toisaalta mikään ei estä tekemästä foorumia joka vaatii vahvaa tunnistusta (vaikka tarjoaisikin käyttäjilleen anonymiteetin toisia käyttäjiä vastaan). Esimerkiksi vaikka operaattorivarmistettu tekstiviesti rekisteröinti olisi suht varma tapa varmistaa tyypin todellisen maailman identiteetti. F2F suosituksilla voisi tehdä saman ja myös arvioida kirjoittelijan luotettavuutta.

Ja jos käyttäjät pitävät moisia systeemejä hyvinä niin sitten varmaan ajan kanssa siirtyisivät sellaisiin keskustelupastoihin, joissa nämä asiat ovat tuettuina.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Ongelma voi olla vaikkapa se, että googlaamalla löytyy tällainen herjaava viesti.
Sellainen, joka jollain epäasiallisella foorumilla roikkuu, useimmiten tietää, että sisältö voi olla mitä sattuu, mutta Google löytää tismalleen sen yhden viestin eikä kommentoi ympäristöä, missä viesti on. Googlettamalla minäkin löysin tämän ystävääni nimeltä mainiten törkeästi herjaavan perättömän anonyymin kirjoittajan lähettämän viestin.

Siis jos joku googlettaa sinun nimelläsi ottaakseen selvää, millainen ihminen olet, saatat joutua samantyyppiseen valoon kuin missä oikeat julkimot paistattelevat Seiskan tai iltapäivälehtien jutuissa.
En luota ihmisten medialukutaitoon kovinkaan vankasti.

zache_ kirjoitti...

Se, tietty mutta silti sen kuka googlettaa pitäisi oppia tarkistamaan faktoja eikä olettaa suoraan, että googlella löytyvä asia on totta.

Voi olla, että olen tässä mielipiteessä nyt vähemm istönä kun tuntuu, että olen viimeaikoina törmännyt ihan liikaa ihmisiin jotka olettaa esim. wikipedian olevan faktaa eikä tavallisen ihmisten kirjoittamaa tekstiä kaikkine virheineen.

Offtopikkia: Tällä viikolla Hesari muuten viittasi jossain uutisessaan Wikipedain artikkeliin. "Wikipedian mukaan valtio sijaitsee afrikanrannikolla jne, jne..." :)

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Zache, ihmiset luovat usein hätisesti mielikuvan paneutumatta sen kummemmin asioihin. Veikkaan, että suur osa tekstistä menee silmärääraisellä skannaamisella ohi. Mieleen jää vain sävy ja muutama ydinsana, jos jotain.

Tuo Hesari-sitaatti on hilpeä, Zache. Mukavaa, että huumonri kukkii myös valtalehdessä.

Rita kirjoitti...

Minä olen blogatessa saanut muutaman kerran herjausta osakseni, ja siellähän pysyy ja näkyy satunnaisen googlettajan luettavissa, ellei ole oma blogini. Omasta saan kommentit poistettua.

Olen päättänyt jättää herjaamiseen vastaamatta. Jos menisin vastaamaan ja solvaamaan takaisin, netissä näkyisi todisteet siitä että minäkin olen törppö. Tämä on oman itsekunnioituksen sanelemaa lähinnä. Jonkun toisen kunnia varmaan vaatisi että mennään haukkumaan takaisin.

Vihaisiin kommentteihin ei hyödytä vastata edes asiallisesti. Yritin sitä vuosi sitten kun anonyymi alkoi hyökkäillä. Sillä ei ollut muuta vaikutusta kuin lisää vihaista solvaamista. Lopulta poistin kommentit. Vieköön sananvapautensa muualle.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Menettelytapasi on hyvin koeteltu, Rita.
Nuo foorumit ovat se murheenkryynilä. Siellä suvaitaan nimettömien nimeltä mainittuihin tavallisiin ihmisiin kohdistamaa herjaamista paljon herkemmin.

Keskustelualueilla käy myös häiriköitä, jotka sabotoivat järjestelmällisesti asiallisia keskusteluja. Esimerkiksi terveysaiheisia keskustelualueita tiedän häirityn tällä tavalla. Se on sääli, koska sellaiset ihmiset rajoittavat tai ainakin hankaloittavat toisten mahdollisuutta vuorovaikutukseen,

Blogistanissa ei onneksi ole kovin paljon anonyymejä ilkeilijöitä. No, nimellään tai bloggaajanimellään esiintyviä ilkeilijöitä olen nähnyt jonkun verran, mutta heihin pätee aika tehokkaasti se, jos blogisti jättää törkeydet tallelle kommenttilootaan. Siellä ne kertovat omaa kieltään kyseisestä henkilöstä ja hänen henkisestä tasostaan.

Rita kirjoitti...

Minulla ei ole kokemusta keskustelugoorumeista, mutta olen kuullut että siellä on ilmaa pilaavia häiriköitä ja ihmisille tulee paha mieli. Ehkä on parasta toistaiseksi pysyä poissa sellaisista.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Niin, Rita kaikkialle ei ennätä.
Anonyymina esiintymisen mahdollisuus innostaa näköjään joitain ihmisiä hylkäämään alkeelliset käytöstavatkin.