12.6.07

Suurennuslasi tai Sydänmerkki verenpainepotilaille


Nyt kannattaa käydä ostamassa hyvä suurennuslasi, jonka voi kiinnittää kauppakassin kahvaan, sillä EU on suuressa viisaudessaan päättänyt kieltää "vähäsuolainen"-merkinnän käytön elintarvikkeissa heinäkuun alusta lähtien.
Jos emme syö valmisruokaa, suurin riski saada liiaksi suolaa, siis natriumia, joka nostaa verenpainetta, tulee leivistä (tai edit. klo 19.31 lakritsista). Katso myös tätä.
Suurennuslasin vaihtoehtona on Sydänmerkki. Sitä seuraamalla löytyvät vähäsuolaiset ja vielä lisäksi usein kuitupitoiset leivät. Ajankohtainen Sydänmerkki-tuotteiden lista löytyy tämän sivun kautta.

9 kommenttia:

Rita kirjoitti...

Iik, onko salmiakissa paljon suolaa? Pitääpä kertoa puolisolle!

Oli kiinnostavaa lukea Hesarista Vammaisen vartalon näyttelystä kun olin jo ennakkoon lukenut sinun blogistasi ja käväissyt antamassasi linkissä eli taiteilijan itsensä blogissa.

Kyllä täällä blogeissa notkuminen kannattaa :)

zache_ kirjoitti...

Ei salmiakissa suolaa ole, mutta ammoniumklooridi, joka antaa salmiakin maun vaikuttaa samalla tavalla verenpaineeseen.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Muuten, Zache on oikeassa. Varsinainen suolapaukku on lakritsi, ei salmiakki.
Piti oikein käydä varmistamassa Kansanterveyslaitoksen Finelin ravintoainetaulukosta. Pyydänpä siis anteeksi Rita, että pelästytin. Ei salmiakki niin vaarallista ole.

Lakritsissa natriumin määrä on 600 mg/100g ja suolan peräti 1528,8 mg/100g; salmiakissa luvut ovat ymmärtääksenin kohtuullisia: 160 mg/100g ja 407 mg/100g.

zache_ kirjoitti...

Kirsi, niin no ei kait se, että salmiakissa ei ole suolaa vaan jotain muuta mikä nostaa verenpainetta tee siitä yhtään sen sydänystävällisempää ? :)

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Zache, tuo ammoniumkloridin vaikutus verenpaineeseen on itselleni tuntematon asia. olen koneen äärellä niin myöhään, etten päässyt asiaa kyselemään tarkemmin lääkäreiltä, mutta palaamme asiaan. Sen verran löysin asiasta, että ainakin jotain vaikutusta verenpaineeseen kyseisellä tökötillä on...

Oikeassa olet, Zache: mikä tahansa verenpainetta nostaa, se on haitakasi sydämen ja verisuoniston terveydelle.

Rita kirjoitti...

Ahaa, kannattaa sitten välttää sekä salmiakkia että lakritsia. Puolisollani on verenpainetta. Hyvä että saimme tietoa. Kiitos Kirsi ja Zache :)

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Rita, lakritsituotteiden nauttiminen on näköjään kirjattu verenpaineen käypä hoito -suositukseen aivan itsenäiseksi syyksi verenpaineen syntyyn ja lakritsituotteiden välttäminen verenpaineen alentamisen itsenäiseksi keinoksi. Palaan velä tähän asiaan.

Arhii kirjoitti...

Onko muuten suolan lievästä (esim 2x normaalisuositus) ylikäytöstä haitallisena mitään tieteellistä todistetta? Muille kuin vakavasti ylipaineesta ja verisuonten kalkkeutumisesta kärsiville?

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Siis puolet suurempi suolansaanti yleensä kasvattaa tuota verenpainetta ja on siksi terveydelle haitallista. Siitä on vahvaa näyttöä. Suola kerää lisäksi elimistöön nestettä ja sitä kautta nostaa painoa. Painon noususta tulee terveysongelmia. Usein pelkkä suolan vähentäminen riittää laihdutuskuuriksi, Arhii.