7.7.07

Tempputyöllistäminen uudistuu


Työministeriö on ryhtynyt touhukkaaksi. Nyt patistellaan työttömiä uusilla ideoilla. Hesarin jutun mukaan työttömän työnhakijan pitää ottaa vastaan vuokratyötä, osa-aikaisuuksia, provisiopalkkaista työtä ja työtä oman työssäkäyntialueen ulkopuolella. Työttömän velvollisuuksia kiristetään. Näyttää siltä, että orjatyötä ei vielä ole kirjattu ohjeisiin.

Olisi korkea aika valtiovallan paneutua kysymykseen, miten suojata työntekijää ja työnhakijaa hädänalaista tilannetta väärinkäyttäviltä työnantajilta; osa työnantajista ei nimittäin maksa kunnollista palkkaa, jolla työntekijä tulisi toimeen. Esimerkiksi provisiopalkka on lähinnä työntekijän riski.

Edit klo 18.05 "Kansalaisten perusturvaa on vahvistettava. Yhteiskunnan sosiaalisia tukia ja palveluita pitää kohdentaa huolenpitoa eniten tarvitseville. Ketään ei jätetä yksin." Pääministeri Matti Vanhasen II hallituksen Hallitusohjelma.
Edit. 18.34 "Hallitus käynnistää sosiaaliturvauudistuksen, joka toteutetaan vaiheittain ja ensimmäiset esitykset tuodaan eduskuntaan viimeistään syysistuntokaudella 2008. Asia valmistellaan hallituksen asettamassa komiteassa, jossa ovat edustettuna myös työmarkkinajärjestöt. Sosiaaliturvauudistuksen tavoitteena on työn kannustavuuden parantaminen, köyhyyden vähentäminen sekä riittävän perusturvan tason turvaaminen kaikissa elämäntilanteissa." Hallitusohjelma.
Edit. Ja vielä: Aiheesta siksi värikäs keskustelu Hesarin uutisen keskusteluosassa. Kannattaa katsella koko hakemistopuu.

13 kommenttia:

zache kirjoitti...

Isosisko kiteytti idean viat/ongelmat nätisti entryssään: Työttömät palkattomassa pakkotyössä

KirsiMy kirjoitti...

Wow, Zache. Kiitos tästä vinkistä.

KirsiMy kirjoitti...

Zache, kävin lukemassa Isonsiskon blogia. Kyseinen postaus olikin vähän eri asiasta. Julkinen sektori näet on ollut kovin aktiivinen tällä saralla näin kesäkuukausina. Tämä palkkatyön hakijoiden käyttäminen palkattomassa työssä kuuluu vanhan tempputyöllistämisen keinoihin.

Anonyymi kirjoitti...

Lehdestä olin lukevinani (en muista oliko tänään vai eilen ja oliko kyseessä Hesari vai Ilta-Sanomat), että työttömälle taataan sentään kolmen kuukauden turva olla vastaanottamatta työtä oman alansa ulkopuolelta. Tuon kolmen kuukauden jälkeen tämä "vapaus" poistuu.

Artikkelissa muistaakseni mainittiin, että työtä ei ole pakko ottaa vastaan, jos se on taloudellisesti kannattamatonta verrattuna nykyiseen tilanteeseen.

Lisäksi artikkelissa mainittiin, että työttömän tulee korvauksen saadakseen myös osallistua kaiken maailman kursseille, jos niitä hänelle tarjotaan. Huh!

Huh, täytyykin lukea tuo sinun linkki. Voihan olla mahdollista, että optimismin puuskassa olen itse ymmärtänyt jotain väärin. Ties vaikka olisin itsekin lukenut juuri tuon artikkelin aamukahvin kanssa.

Mutta nämä on tärkeitä asioita ja mielestäni tässä voidaan jo pohdiskella, mikä on ihmisarvoista ja mikä ei. Luulenpa että suurin osa työttömistä kokee tilanteensa muutenkin nöyryyttävänä, joten lisää sellaista ei enää tarvita.

Halo Efekti kirjoitti...

:( Tämä on nyt sitä porvaenemmistön kyykytystä työttömille, tätähän sitä osattiin odottaa vaalituloksen pohjalta.

... vaan eipä mitiä, meikäläinenhän on ollut tämän tempun piirissä jo useita vuosia - sehän on suoraan sanonko mä mistä... Provikkapalkkaisessa työssä duunari kantaa yrittäriskin. Minullakin palkka vaihtelee "sesongin" tuotteiden mukaan. Eli sellaiset tekijät joihin minä en voi pätevyydelläni tai toiminnallani mitenkään vaikuttaa määräävät ansiotasoni. Muut tekevät päätökset, minä myyn ja kannan riskin. Toinen asia on se että provikkaprosentti on niin pieni että päästäksesi kohtuullisiin ansioihin sun olisi myytävä reilusti yli 20000 eurolla kuussa. Joskus se onnistuu, yleensä ei. Kesä on meidän alalla vaikein aika. Potentiaalinen ostajakunta on kesälaitumilla ja se vaikuttaa suoraan provikkapalkkaisen lompsaan.

KirsiMy kirjoitti...

Ajattele, Elegia, vaikka amk-tutkinnon suorittanutta Köyhimystä, joka on nyt hitsaajanopissa. Kyllä sanoisin, että julkisella vallalla on jokin vastuu siitä, että koulutuspaikkoja ei ole aivan väärin mitoitettu. Sitten olet käynyt koulua, ammattikorkeaa tai vaikka yliopistoa ja sinut päätetään tässä arpapelissä määritellä aivan toiselle alalle. Itsellänikin on ylempi akateeminen tutkinto. Olisin äärettömän vihainen, jos minulle kolmen kuukauden varoitusajalla (kolmessa kuukaudessahan työkkäri ei liikahda vielä mihinkään) sanottaisiin, että viis vuosien opiskelusta, otat vain vastaan siivoojan osa-aikaisen keikkatyön kustannustalon rakennustyömaalla kahdeksi viikoksi.
Turvattomuus ja luottamuksen puute yhteiskunnassamme lisääntyy herkästi tämäntyyppisistä linjauksista. Se, että näitä ei vastusteta vahvasti, johtunee yksinkertaisesti siitä, että harva kuvittelee asian osuvan kohdalleen.
Nämä uudet temput kai koskettavat tulevaisuudessakin voimakkaimmin 50 vuotta täyttäneitä ihmisiä, joita Suomen työnhaussa syrjitään iän perusteella.
Omaa luottamustani on vaikea saavuttaa ennen kuin yhteiskunta takaa tietyn perustoimeentulon jäsenilleen, joita velvoitetaan alipalkattuihin, koulutustaan vastaamattomiin töihin.

KirsiMy kirjoitti...

Halo, justiinsa juu. Tuttuahan se on minullekin, mutta en soisi kohtaloa kenellekään. Jopa sosiaalietuuksienkin haku on tehty mahdottomaksi kuvatunlaisiin olosuhteisiin pakotetuille ihmisille.
Toivottavasti joku tutkii, ovatko työministeriön ohjeet sopusoinnussa perustuslain kanssa.

Ja tuosta kesästä erityisesti. Kun tekivät uutisia siitä, että luottokorteilla hurjastellaan kesällä, eivät kollegat ymmärtäneet näköjään kysellä, etteivät vain ruokaa osta luotolla.
Moni luottokortinvinguttaja on sesongin pakottamalla tauolla ansiotuloista. Viime kesä oli itselleni elämää säästöliekillä (lehdet ovat kiinni, isompia hommia ei siunaantunut).

Anonyymi kirjoitti...

Saa nähdä, koska joutuu/pääsee siivoamaan muitakin kuin omaa murjua.

KirsiMy kirjoitti...

Obeesia, toivoisin kyllä, että päätöksistä vastaavat ihmiset itsekin joutuisivat kokeilemaan kuukauden verran vaalikaudessa Nousukausi-leffan tyyliin köyhimpiin kohdistuvien päätöstensä vaikutuksia omaan elämäänsä

Anonyymi kirjoitti...

Olen, Kirsi, kanssasi täysin samaa mieltä. Ei minuakaan huvittaisi heittää opintojani hukkaan.

Tuo kolmen kuukauden turva oli tarkoitettu sarkasmiksi.

KirsiMy kirjoitti...

Hehee, Elegia, joskus on vaikea arvata, missä mielessä joku kirjoittaa, kun tässä ei näe äänensävyä ja bloggaajakavereita tuntee sen verran kuin sattuu tuntemaan. Ja sitten on vielä niin, että jonkun poliitikon mielestä kolme kuukautta on erittäin sopiva suoja-aika... Suomessa ollaan toistaiseksi valmiita heittämään romukoppaan ihmisten osaamista ja ammattitaitoa vielä mielinmäärin: kolme kuukautta kuuden vuoden opinnoista. Ei varmaan rohkaise uudelleen kouluttautumiseen tai opintojen jatkamiseen päälle nelikymppisenä.

Akateemisia pätkätyöläisiä on valtakunta pullollaan ja moneta heistä ovat luottavaisina äänestäneet nykyisiä hallituspuolueita. Nyt on kuherruskuukausi vietetty ja arki alkanut. Valitettavasti. Tällä en väitä, että edellisen hallituksen aikanaa asiat olisivat olleet paremmin, epävarmuuden painopiste vain vaihtelee, mutta nöyryyttäminen jatkuu.

Elegia kirjoitti...

Kirsi, tuo on totta. Joskus sitä kuvittelee itse olevansa niin kriittinen ja sarkastinen, mutta ei osaa välittää sitä tekstistä. Sarkasmi on taitolaji.

Olen koukuttunut blogiisi juurikin sen ajankohtaisuuden ja sinun järkevien mielipiteiden takia.

KirsiMy kirjoitti...

Sarkasmista: katsoimme Boratin eilisiltana, kun leffa löytyi alennuskorista. Hahhahhaa. Boratin sarkasmi on niin viiltävää, että se on johtanut jo oikeussalidraamoihin.


Kiitos, Elegia, tällä elän pitkään :)