29.7.07

Tupakansavua vastavaloon


Hesari kertoo, että Walt Disney Company -elokuvayhtiö on päättänyt lopettaa tupakoinnin esittämisen kokoperheen elokuvissaan.
Elokuvaprofessori Peter von Bagh pitää Disneyn päätöstä järjettömänä. Tupakka aiheuttaa intohimoja.
Tapa on syöpynyt elokuvateollisuudessa niin syvään, että vastavaloon kuvatusta tupakansavusta ja tupakan sytyttämisen tai sen polttamisen suomasta tauosta olisi ohjaajien ja kuvaajien vaikea luopua.
Tupakkateollisuus ei ole mikään viaton altavastaaja elokuva-alalla. Esimerkiksi ilmaisten tupakoiden jakaminen kuvauksiin on ollut erittäin halpaa ja tuottoisaa mainosta alalle.

Tupakan tuominen Eurooppaan oli Kolumbukselta munaus, jolle ei enää oikein mahda mitään. Tieto tavan vaarallisuudesta ei tavoita polttajia ennen kuin on myöhä...
Kuvalinkki: SEA

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ottamatta kantaa siihen mitä tupakkateollisuus hyötyy elokuvatupakoinnista olisin kuitenkin sitä mieltä että jos elokuvassa pyritään kuvaamaan todellisuutta ja nykymuotoista elämää niin röökaamisen näyttämisen kieltäminen kyllä kaventaa näkymää merkittävästi. Alamaailman gansterit tupruttelevat, sosiaalisesti rajoittuneet vetävät röökiä posket lommolla - elokuvallisesti/draamallisesti mielenkiintoisimmat ihmistyypit nyt vain sattuvat polttamaan tosielämässä. Älytön kielto jos sen näyttäminen elokuvassa kielletään.

Siitä olen samaa mieltä (nikotiininorjana) että tupakkakasvin savun hengittämisen keksiminen oli ihmiskunnalta virheliike. Ainakin se olisi kannattanut säästää vain rauhanpiippuun.

KirsiMy kirjoitti...

Joopajoo, Halo. Mutta tuskinpa sinunkaan mielestäsi kokoperheen leffoissa on pakko näyttää lämän koko realistista todellisuutta?

Anonyymi kirjoitti...

Disney leikkii hyvistä, samalla kun on muuten pahis... Tosi USAlaista fuulaa. Ja tupakoijat giljotiiniin, kohta, eikö? Tai ainakin kieltolaki? Mitä vielä? Läskinmyyntikielto? Kahvin samoin? Suolan? Viinan? Huumerepsun vaativat lääkkeet, oikeaan tarkoitukseen?
Huhuu - vähän rajaa, kiitos?
Minä poltan, en juo, en narkkaa. Vihaan Disneytä, ainoa hyvä oli OLI Dumbo! Nih! Ja Dumbokin otti kerran kännit...

Anonyymi kirjoitti...

No, Disneyn leffoissa ei muutenkaan juuri polteta tupakkaa, joten siinämielessä olet mielestäni oikeassa Polgara, mutta minun mielestäni lapsille ei mitenkään erityisesti tupakointia saa opettaakaan; hehän oppivat mallista.

Aikuisten tupakoinnista sen verran edellisen lisäksi, että elokuvateollisuus on syvästi tietoinen siitä, että tupakointiin liittyvien asioiden näyttäminen elokuvassa, kuin leffaan kuuluvana tai leffaan todella kuuluvana asiana laukaisee nikotiiniriippuvaisessa ihmisessä tarpeen polttaa.
Kirjoitan aiheesta vain siitä syystä, että mielestäni piilovaikuttaminen ei ole kaunista, varsinkaan silloin, kun se on masinoitua, kuten ajoittain tämä elokuvanäyttelijöiden pitäminen tupakoissa on ollut. Asiasta ei tietääkseni ole tehty tutkimusta. Tupakointi on niin herkkä aihe, ettäsiitäon vaikea kirjoittaa niin, ettei hermostuta tupakoitsevia. Pyydän anteeksi.
Tämä ei kuitenkaan ole mikään moralisointipostaus. Kartan ihmisten käyttäytymisen moralisointia, koska pidän sitä laillasi tekopyhänä toimintana, Polgara. Sen sijaan moralisti minussa kanavoituu siihen, että voittoa tahkotaan ihmisten hengen ja terveyden kustannuksella, kuten tupakkateollisuus menettelee.

Unknown kirjoitti...

Hamph. Joo. Tässä tullaan taas siihen aiheesee, että etiikkaa käytetään härskisti omien tarkoitusperien saavuttamiseen. Otetaan siis arvoperiaatteet yhdeksi markkinoinnin apukeinoksi sitten ja pidetään se mukana niin kauan kun se on taloudellisesti kannattavaa. Kun trendi on ohi, muutetaan käyttäytymistä.

Anonyymi kirjoitti...

Niin selvyyden vuoksi sanottakoon että minua ei ainakaan mitenkään kiivastuttanut tämä aihe vaikka poltankin. Jotenkin en Disneymaailmaan ole ennenkään yhdistänyt tupakkia, ehkä Touchtone studioihin kuitenkin.

No, ymmärtääkseni tän yhtiön elokuvien ei olekaan tarkoitus kuvata real lifea kaikessa karuudessaan...että likeekin parempi etteivät poltakaan julkisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Pitää kyllä Disneystä sanoa, että tupakointia niiden perheleffoissa ja lastenleffoissa ei oleennen oilmoitustajuuri harjoitettu eikä toivottavasti sen jälkeenkään. Mutta tottakai tuo ilmoitus on markkinointikikka.

Elokuvantekijöistä on tullut tupakka-addikteja. Olisi kai mahdotonta tehdä monia leffoja ilman tupakkaa. Esimerkiksi palvomani Aki Kaurismäki polttaa itse ja hänen roolihenkilönsä yleensä polttavat. Tottakai Peter von Bagh ja Halo Efekti ovat oikeassa noin yleensä leffoista puhuttaessa: eihän siitä mitään tule, jos jokin arkeen olennaisesti liittyvä toiminta rajataan pois, ei näytä aidolta. Komisario Brunetti juo joka välissä alkoholia, kuten teki edeltäjänsä Maigret. Silti: elokuvayleisö ei ole immuunia tupakoinnin mainostamiselle, uskallan väittää edelleen

Anonyymi kirjoitti...

Arvasinpa melkein, miten ajattelet asiasta, Halo. (Kirjoitin omaa kommenttiani, kun lähetit omasi.)

Anonyymi kirjoitti...

Nimenomaan minunkin palvomani kaurismäkeläinen (varsinkin Akia) elokuvalyriikka kärsisi tupakkakiellosta. Mutta en oikein osaa ottaa niitä minään tupakkakonsernien mainoksinakaan. Niissä esiintyvä henkilögalleria kun ei ole varsinaista Marlboromies-kategoriaa vaikka polttavatkin.

Anonyymi kirjoitti...

Maailma ei ole niin mustavalkoinen kuin miltäminun blogiani lukiessa voisi kuvitella ;)
Kaikista maailman ohjaajista viimeiseksi voisin minäkään kuvitella Aki Kaurismäen ottavan vastaantupakkateollisuudelta ilmaisia tupakoita leffaansa. Niissäleffoissa ei tosiaan mitään Marlboromiehiä oleainakaan missään symppisosissa. Pitääpä oikein ruveta analysoimaan, missä roolissa ja kontekstissa tupakka noissa leffoissa on.
Mutta siis alunperinhän on ollut puhe niistä perhe-elokuvista (vaikka tuon paheellisen Regina Linnanheimon tuolta Elokuva-arkiston sivulta tähän hämäykseksi linkitinkin.)