29.9.07

Ei se linkkaaminen niin vaikeaa ole


Sanailin tässä taannoin Hesarin kanssa linkityksestä, ne kun eivät linkkaa muualle kuin omiin arkistoihinsa, vaikka muuta vakuuttavat.
Tänään taas sama juttu, jälleen STT-uutinen Kalevasta eikä linkkejä muualle kuin Hesarin omaan tietohakuun. (Nyt tosin juttu on kadonnut jo uutissivulta, liekö ollut hätiköity.)
Linkityksen heikkoudesta puhuttaessa voisi yhtä hyvin osoittaa myös STT:a, joka tuottaa uutisia suoraan lehtien jutuista eikä ilmeisestikään tarjoa valmiiksi linkkejä alkuperäislähteisiin juttujen nettiversioita varten.
Minun mielestäni on hyvän journalistisen tavan mukaista, että alkuperäiseen juttuun linkataan varsinkin silloin, kun alkuperäinen juttu on ainoa uuden jutun lähde. Myös silloin, kun oman tuotannon kimmokkeena on toisen median juttu, on syytä luoda linkki alkuperäiseen juttuun.

Asiasta keskustelua myös täällä.

8 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Linkkaaminen ei tosiaankaan ole vaikeaa! Itse yritän aina linkata ja etsiä vielä ylimääräisiäkin lähteitä, vaikka en työkseni blogia kirjoittelekaan enkä missään tiedonlevitys mielessä.

KirsiMy kirjoitti...

Ihmettelen tätä verkkoon tulleen printtimedian hitautta ja haluttomuutta. Toisaalta en ihmettele. Silti harmittelen. Tähän lähteen ilmoittamiseen näköjään suhtaudutaan samalla tavoin kuin printissä: riittää, kun asia mainitaan tekstissä. Toivon, että viriäisi journalistinen keskustelu siitä, pitäisikö lehtien nettisivuilla julkaistavissa teksteissä myös linkittää lähteisiin, kun ne ovat näin ilmeisiä.

Hallatar kirjoitti...

Olet aivan oikeassa.



Olisi ikävää jos koko media
muuttuisi
keltaisen lehdistön kaltaiseksi:
Myy miten tahansa kunhan
vain myyt
-uutisoinniksi... =/

KirsiMy kirjoitti...

Niin, Hallatar, kiva muuten pitkästä aikaa :)
Ajoittain minulle tulee selaimeeni monen päivälehden uutisfeedit ja se tarkoittaa sitä, että samat STT-uutisethan ne siellä pyörii. Keltaisesta lehdistöstä ei tosin ole tietoakaan tässä tapauksessa, onneksi, mutta sensijaan samaa kamaa kaikista koneista.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, linkkien lisääminen STT:n siteerausjuttuihin on houkutteleva ajatus, ja pohdimme sitä varmasti jatkossa. Muutama mutka matkassa kuitenkin on.

Ensinnäkin linkkien julkaiseminen on viime kädessä verkkosivun julkaisijan ratkaisu. STT:n uutisia julkaistaan verkossa kahdella tavalla: sekä asiakkaiden verkkoon toimittamina että STT:n eri asiakkaita varten valmiiksi toimittamassa onlineuutispalvelussa. Jotta linkit voitaisiin julkaista jälkimmäisessä, kaikkien onlineasiakkaidemme pitäisi olla julkaisemisen kannalla.

Toisekseen linkkaaminen edellyttäisi, että STT tekisi sen tasapuolisesti aina, kun siteerattu juttu löytyy verkosta. Tätä hankaloittaa se, että vain osa
STT:n siteerauksista perustuu verkkobongauksiin.
Hyvinkin usein linkittäminen siis edellyttäisi, että toimittajamme tarkistaisi erikseen, onko alkuperäinen juttu julkaistu myös verkossa.
Tämäkään ei välttämättä olisi vielä suuri vaiva, jollei siteerauksiamme olisi
usein jo kirjoitettu valmiiksi ennen niiden julkaisemista verkossa. Toimituksemme pitäisi siis silloin alkaa seurata, ilmaantuuko juttu verkkoon vai ei. En ole ihan varma siitä, onko tämä uutistoimiston työtahdissa perusteltua.

Kolmanneksi pitäisi vielä ratkaista, minne linkittäisimme eri lehtien yhteisten Helsingin toimitusten jutut tai lehtien keskenään vaihtamat jutut. Tiedämme aniharvoin, missä kaikissa lehdissä juttu kulloinkin julkaistaan, joten salapoliisityötä kyllä riittäisi. Äkkipäätä ei uskoisi, miten kinkkistä joskus on saada kaikkia julkaisijoita oikein edes siteeraustekstiin.

Myös linkkien järjestys olisi aika mielenkiintoinen kysymys. Jos siis juttu julkaistaan lukuisissa lehdissä, mihin järjestykseen pistämme linkit? Yleensä kai ensimmäinen linkki kerää lukijat.

Sen voin vakuuttaa, että tekstin sisällä pyrimme olemaan medialähteiden mainitsemisessa niin tunnontarkkoja kuin mahdollista. Kerromme lähteen sekä silloin, kun kysymys on puhtaasta siteerauksesta että silloin, kun oman juttumme lähtökohtana on jonkin toisen median tuore tieto. Lapsuksia tässäkin toki joskus sattuu. Toivomme, että niistä meille huomautetaan, jotta voimme lapsuksen korjata.

Ystävällisin terveisin

Minna Holopainen
Toimituspäällikkö, STT

KirsiMy kirjoitti...

Kiitos, Minna Holopainen, perusteellisesta selvityksestä. Kiva, että harkitsette linkkaamista näihin siteerausjuttuihin (opin uuden sanan).
Tekstin medialähteet on nähdäkseni mainittukin STT-jutuissa aina hyvin tunnontarkasti, siitä kiitos.
Ainoaksi varsinaiseksi isoksi käytännön ongelmaksi ehkä muodostuisi tuo lehtien yhteiset jutut...

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä mistä yksittäisestä uutisesta puhut, mutta Kalevan kohdallakin siteerattava uutinen sijaitsee toisinaan lehden maksullisella puolella. On lähinnä lukijan kiusaamista linkata sisältöön, joka ei sitten olekaan vapaasti saatavilla. Varma en tosin ole siitä, että tämä olisi selitys, Kalevalla kun on sivuillaan paljon myös mietittyä ilmaista sisältöä.

Useimpien maakuntalehtien kohdalla se tavallisin syy tosiaan on tässä: siteerattava juttu sijaitsee näköislehdessä tai siihen ei voi muodostaa pysyvää linkkiä. Tai sitten käy niin kuin minulle tänään, kun yritin linkata Turun Sanomien kolumniin. Sivuilla näkyy olevan jokin tekninen (?) ongelma, jonka johdosta siellä oli ainakin vielä äsken pelkästään maanantainen kolumni.

Mutta tosiaan, pyrimme linkkaamaan muualla verkossa olevaan mielenkiintoiseen sisältöön aina kun se vain on mahdollista ja perusteltua. Laskin tässä pelkästään aamun ensimmäisten tuntien aikana väsänneeni viisi ulkoista linkkiä, näistä kaksi siteerauksen vuoksi. Ja tänään on poikkeuksellisen hiljainen aamu. Jos huomaa linkin puuttuvan, saa oikein mielellään ottaa yhteyttä: hs.online@hs.fi

Tämä koskee siis tuoreita uutisia, maksulliseen verkkolehteen sisältö menee automaattisesti samassa muodossa kuin se on paperilehdessä. Niitä ei siis käsitellä muutenkaan erikseen.

Kuten Jaikussa on huomattukin, blogien suhteen tilanne muuttuu lähitulevaisuudessa. Uutisissa otetaan käyttöön twingly-työkalu, joka listaa uutisen perään automaattisesti blogeja, joissa keskustellaan uutisen sisällöstä. Mutta tosiaan, tämä koskee vain blogeja, ei muuta verkkosisältöä.

KirsiMy kirjoitti...

Maija Aalto, se uutinen katosi aika pian ilmaantumisensa jälkeen, joten se siitä.
Tietenkään ei kannata linkata sellaiseen, mihin ei pääse.

Kiva, että mainitsit tuosta twinglystä, tulee kirjatuksi tähänkin samalla.

Kommenttisi luovat toivoa siitä, että Hesarikin vapautuu vähitellen itseriittoisuudestaan. Hesarin netissä on runsaasti loistavaa sisältöä. Itse olen tägännyt aika paljon niitä. Omalta kannaltani katsoen Hesari kertoo uutiset alalta, täällä usein pohditaan asioita näiden uutisten pohjalta, kuten tietenkin ennenkaikkea Hesarin omissa uutisten jatkona olevissa keskusteluissa, jotka toisinaan ovat mielenkiintoisia.