5.9.07

"Kehitysopillisesti ihminen on päiväaktiivinen laji"


Evoluutio on hidas prosessi ja kehitysopillisesti ihminen on päiväaktiivinen laji. Perintötekijöiden sopeutuminen erilaiseen unirytmiin on rajallista ja hidasta. Biologisista syistä monilla ihmisillä on vaikeuksia sopeutua epäsäännöllisyyteen. Tällaisia puhui neurologian erikoislääkäri dosentti Christer Hublin, jolla on unilääketieteen erityispätevyys, tänään Yöllä töissä riskisti -seminaarissa Suomen Lääkäriliitossa.
On voimia, jotka kampeavat pohjoismaisia yhteiskuntia muuta Eurooppaa nopeammin 24/7 yhteiskuntaan. Mutta mitä nämä voimat ovat? Kenen etu on, että kaupat ovat auki läpi yön, että mäkkäriin pääsee aamuneljältä, että raskasta liikennettä ajetaan halki maan tilassa, joka vastaa promillen alkoholihumalaa? Ja kuka tahtoo päästä sellaisen lääkärin käsittelyyn, joka on ollut töissä 30 tuntia?
Yleislääketieteen erikoislääkäri Pirjo Matintalo Turun terveystoimesta ihmettelikin omassa esityksessään, mikä Pohjoismaissa on sellaista, että pitää olla yöllä töissä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin työvuorot pitäisi olla järjestyksessä aamu - ilta - yö, ja sitten kunnon palautuminen ennen seuraavaa aamuvuoroa. Omasta kokemuksesta tiedän, että kaksi yötä kunnon palautumisella on ok, mutta kolmannen jälkeen on vaikea kääntää rytmiä. Sairaalat vaihtavat mielellään (=pakottavat)niitä palautumispäiviä rahaksi, koska väkeä ei riitä.

KirsiMy kirjoitti...

Juuri näin kaavaili ainakin SAK:n sosiaalisihteeri vuorotyöjärjesteystä. Tämä vuorotyön järjestäminen on kuulemma asia, josta ei oikein ole tullut selkoa: ei olla varmoja, mistä ihmiselle olisi vähiten haittaa terveyden, sisäisten kellojen ja sosiaalisten suhteiden kannalta.
Näyttää siltä, että monet ihmiset eivät halua muuttaa vapaataan rahaksi, vaan päinvastoin tahdottaisi lisää vapaata aikaa. Tästä on sitten kuulemma seurannutkin sellainen ilmiö, että osa sairaaloissa työskenetelevistä on heittäytynyt tekemään sellaista kaikkaa, mikä omaan pirtaan sopii ja vakinaiselle väelle (tai vakinaisemmalle) jäävät sitten ne vuorot, joihin ei keikkalaisia löydy.
Tämän sekavaksi menneen systeemin pitäisi jo kertoa hallintoammattilaisille, että jossain on perusteellisia ongelmia.