14.11.07

Hoitajien ulosmarssi

Helsingin Sanomien mukaan tehyläiset hoitajat marssivat tänään iltapäivällä ulos muun muassa Meilahden sairaalasta ja Helsingin Lastenklinikalta.
Toivottavasti ulosmarssi ei aiheuta potilasvahinkoja.
Mikä on ulos marssivin eettinen vastuu mahdollisista kuolemantapauksista tai vammautumista? Tehyn? Entä mitä tekee Matti Vanhasen hallitus?

12 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Tämä on niin tulenarka aihe, etten tohdi kommentoida. Tietenkin toivon, että asia saataisiin ratkaistua ilman tarpeettomia _tapahtumia_ (voisi tulkita: kuolemia).

Tarjuska kirjoitti...

Pelästyin jo tuota uutista, kun luin sen täältä. Soitin Meikkuun ja kysyin peruntooko minun tämän päivän tiputukseni, johon on aika iltapäivällä. Voin mennä, vaikka osa hoitajista todennäköisesti ulos marssiikin, niin sinne jää joitain hoitajia. Pyydettiin tulemaan kuitenkin puolisen tuntia aiemmin osastolle. Samoin soitin terveysasmalle ja kysyin, että vaikuttaako lakko influenssarokoteaikaani, joka olisi ensi viikon torstaina. Sanottiin, että ei pitäisi vaikuttaa, mutta kaiken varalle voisin halutessani mennä tällä viikolla jonorokotukseen. Se on perjantaihin asti avoinna. Ehkä joudun sitten miettimään vielä sitä. Apteekkiin ei onneksi ole asiaa ainakaan kuukauteen, jos ei mitään akuutti tarvetta tule.

Inkivääri kirjoitti...

Ihan kamalan vaikea asia - toivottavasti pääsevät sopuun ja molemmat osapuolet nyt tinkisivät vähän. Olen itsekin sairaanhoitaja enkä tiedä mitä teen jos meitä kotona olevia hälytetään töihin... Tai jos läheisille tapahtuu jotain eikä olekaan hoitoa tarjolla - kyllä se ajatteluttaa tosi paljon.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Elina, ymmärrettävää.
Tarjuska, apteekit toimivat jotenkuten joka tapauksessa, vaikka siellä saattaa tulla ruuhkaa sun muuta. Kerrot varmaan tänään blogissasi Meikun tilanteesta.
Inkiväärä, aivan. Sydäntä kylmää jo tässä vaiheessa.
Tämänpäiväinen on näin ajatellen kuin katastrofiharjoitus todellisilla potilailla.

Heli / Kuvablogisti kirjoitti...

Voi luoja tätäkin soppaa... Lastenklinikalta... valitsivat sitten oikein lapset kohteekseen. Että kohta suututtaa. Ja muuten, mäkin haluan lisää liksaa, pahus ku en vaan saa.

ps. en tue enkä ole lakkoa vastaan. Mutta vähän mietityttää homman eettinen puoli, kun potilaat jätetään pelinapeiksi. Sitäkö se kutsumus on? (Ei, en ole ilkeä, kunhan kysyn. Olen muutenkin ylettömän pahalla tuulella :( )

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Kohteiksi on valittu kaikki, jotka kipeimmin apua tarvitsevat, Heli: syöpäsairaat, lapset, tehohoito...
Tässä ei ole kyse pelkästä rahasta enää, vaan hermopelistä ihmishengillä.
Eettistä tämä ei ole Tehyn eikä hallituksen puolelta.

SusuPetal kirjoitti...

Ai, mitä tekee Vanhasen hallitus? No, Katainen lupasi veronkevennyksiä kaikille tuloluokille juuri eilen.
Rahaa löytyy siis sellaiseen.

Tuli mieleen lääkärilakko tässä muutama vuosi sitten. Sitä en vaan muista, että lääkäreitä oltiin leimaamassa murhaajiksi lakon takia; osastoja suljettiin/yhdistettiin, lääkärit lähtivät lakkoon(ja tekivät yksityisinä keikkaa sairaaloihin).

Nyt, kun sairaanhoitajat ovat tekemässä samoin, heitä syyllistetään olan takaa, haukutaan rahanahneiksi palkkatyöläisiksi jne. Itketään, että missä heidän kutsumuksensa on.
Mikä ristiriitaisinta, heidän työpanoksensa on yhtäkkiä niin tärkeää, että potilaat kärrätään ulkomaille, muihin sairaaloihin. Kukaan ei voi paikata heitä, sillä kouluttautuminen kestää niin kauan, jos tarvitsee lisäksi erikoistua.
Kuitenkaan heille ei makseta tästä tärkeästä työpanoksesta.

Työnantajapuoli pelaa kovilla panoksilla, tunteilla ja ihmishengillä. En minäkään kannata joukkoirtisanoutumisia ja potilaiden hengen vaarantamista, mutta onko tässä tilanteessa, jolloin työantajapuolella ei ole edes haluja neuvotella, muuta mahdollisuutta kuin käydä tie loppuun? Sillä mitä tapahtuu, jos nyt tehy antaa periksi? Mitä se tarkoittaa tulevaisuudessa naisvaltaisten alojen palkkakehitykselle? Tai jos uhataan lakolla?
Johan herrat nauraa. Ei ne naiset kuitenkaan uskalla, kunhan vähän äksyilevät.
Naiset ovat ottaneet miehiset aseet käyttöön: uhkailun ja uhkauksen toteuttamisen, ja se tuntuu närästävän monia enemmän kuin palkkatoiveet.

Enpä usko yhdenkään tehyläisen tällä hetkellä hurraavan tilannetta: jipii, ensi viikolla tähän aikaan ollaan lakossa ja potilaita kuolee.

Anonyymi kirjoitti...

Siis luuletteko ihmiset ihan oikeasti, et hoitaien ulosmarssi järjestettäisiin niin, että hoitajia ei jäisi osastolle ollenkaan????!!!! Niin luulevat todella varmaan kuulutte niiden joukkoon, jotka ajattelette hoitajien olevan ahneita, kamalia ja moraalittomia murhaajia. Ulosmarssi ei todellakaan vaarantanut kenenkään henkeä. Haloo!!! Se oli mielenilmaus! Ja oikeutettu sellainen.

Elina kirjoitti...

Susu sanoikin paljolti sitä, mitä ajattelen. Kenen (ihmis)oikeuksista tässä on kyse? Eikö hoitajilla sellaista oikeutta ole - siis oikeutta päättää työsuhteensa?

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Susu, lääkärilakko sisälsi kuitenkin sen suojelutyövelvoitteen. Tehy kiersi asian irtisanoutumisidealla.
Molemmat osapuolet pelaavat nyt kovilla, Susu. Potilasta ei lainkaan lohduta tieto siitä, että hoitajien vaatimukset olivat oikeutettuja. Itsekin vaadin hoitajille palkankorotusta jo ennen vaalilupauksia Tarja Tallqvistin adressissa ja vaalien jälkeen muistutin vaalilupauksista lyhytmuistinsa menettäneitä poliitikkoja. Nyt en enää puhu asiasta, koska ihmiselämä ja terveys ovat jokaisen yksilön oikeus, jota kaikin tavoin tulee turvata ja vaalia.
En hyväksy potilaiden heitteillejättöä enkä sitä, että ihmisiä saatetaan hengenvaaraan palkankorotusten ja poliittisen jääräpäisyyden tähden. Raskauttavaksi tilanteen tekee se, että rahaa olisi.
Kun mahdollisen työtaistelun ensimmäiset uhrit tulevat, leimahtaa syyllisyyskeskustelu välittömästi ja silloin lyödään tosi kovaa.

Anonyymi, toivottavasti. Toivottavasti irtisanoutumisetkin kohdistuvat osastoille, jossa ei ole henkeäuhkaavia sairauksia. Kaikki julkisuuteen annettu tieto on kuitenkin ollut aivan päinvastaista. On puhuttu tehohoidosta, lastenklinikasta ja ensihoidosta sekä syöpähoidoista, dialyysistä...

Kyse on potilaiden oikeudesta henkeen, ainutkertaiseen elämäänsä, ja terveyteen, Elina.

Elina kirjoitti...

Totta Kirsi, mutta nämä ovat asioita, joilla on aika monta puolta. Tämän takia vältän liikaa ottamasta kantaa aiheeseen ja olen kerrankin viisas ja pidän mielipiteeni ominani. :)

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Elina, siihen sinulla on oikeus.

Itse pidän silmällä potilaiden tilannetta ja pyrin olemaan selvillä heidän näkökulmastaan ja muuhun puoleen otan kantaa suhteessa siihen.