6.11.07

Keski-ikäinen nainen

Olin eilen tilaisuudessa, jossa kouluttaja kertoi, että edustavasta otannasta huolimatta puheena olevaan kyselyyn vastasivat vain keski-ikäiset naiset. Puhuja itse oli minuakin vanhempi mies. Hohhoijaa.
Toisten ihmisten vähättelyllä ei ole loppua. Tai, okei, kyllä se mahdollisesti loppuu, kun puhuja itse tulee keski-ikään tai huomaa tulleensa keski-ikään.

No, okei, eihän otanta tilastollisesti ole edustava, jos vastaajien joukko valikoituu ;)

10 kommenttia:

Obeesia kirjoitti...

Olisi ollut kiitollinen, että edes keski-ikäiset naiset vastasivat.

Jos keski-ikäiset naiset lopettavat aktiivisuutensa, esim. lopettavat teatterissa ja konserteissa käymisen ym., tämän maan kulttuurielämän käy huonosti.

Näet useimmiten juuri ne harvat herrat ovat tilaisuudessa keski-ikäisten vaimojensa raahaamina.

M.O.T.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Näin on Obeesia.
Keski-ikäiset naiset ovat kai myös maailman tunnollisimpia ihmisiä; he vastaavat kyselyihin.

Enni kirjoitti...

Minulta on vanhempi mieshenkilö työhaastattelussa kysynyt sovinistisesti ja ikärasistisesti, miten oikein kuvittelen pärjääväni työtehtävässä, koska olen nuori ja nainen. Seuraavan kerran, jos vastaava tilanne tulee, aion vastata vastakysymyksellä ja kysyä, milloin nainen on sitten kysyjän mielestä sopivimmassa iässä.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Niin, Enni, nainen on aina väärän ikäinen.

Anonyymi kirjoitti...

Kai katsoitte kun Bettina S haastatteli ruotsalaista Liza Marklundia ja meidän omaa Lenita Airistoa! Ei meidän saa tyytyä siihen mitä miehet meistä ajattelevat, vaan se paikkansa naisen on otettava itse. Ja autettava muita naisia eteenpäin eikä laiteta kapuloita toisten naisten "rattaisiin". Kuten Lizan ja ystävänsä kirjassakin sanotaan: "Helvetissä on paikka niille naisille jotka eivät auta toisia naisia."

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Minä en tuota nähnyt, mutta luullakseni asia on juuri kuten kuvaat: naisten pitää pitää yhtä, jos mieli naisten päästä valtaan.
Ensimmäinen asia uudessa vallanjaossa on, että naiset äänestävät voimakkaita ja hyviä naisia.

Neulekirppu kirjoitti...

Huoh. Tähän ei voi muuta sanoa.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Neulekirppu,
;)

Rita kirjoitti...

Hiukan hämmentyneenä kysyn että missä se vähättely on? Luin ihan vain faktana tuosta tekstistäsi että kysely oli tarkoitettu laajemmalle joukolle (edustava joukko merkitsee omassa mielessäni laajaa ikäjakaumaa ja molempia sukupuolia), mutta oli käynyt niin että vastaajissa oli ainoastaan naisia, ja ainoastaan keski-ikäisiä.

Uskon tietenkin jos sanot että luennoitsijan äänensävy oli vähättelevä, ja kehonkieli, mutta se ei käynyt postauksestasi ilmi.

Toinen hämmenykseni aihe on keski-ikä. Olen viimeisen vuoden aikana huomannut että monen ihmisen mielestä se tarkoittaa 50 - vuotiaita. Itse olen aikaisemmin oppinut luulemaan että keski-ikä on 35 vuodesta vanhuuteen, siis hyvin monta vuotta.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Vähättely oli katsojan silmässä, Rita – luullakseni vain siellä. Sanat oli varmaankin vain valittu huolimattomasti ja niistä syntyi tahattomasti vaikutelma että keski-ikäiset naiset eivät ole missään määrin edustava joukko, siis edustava.
Keski-iässä olen tullut yliherkäksi, kun samanikäisten miesten suusta kuulee edustavuuskommentteja. Tottapuhuen kouluttaja tietenkin puhui tilastoista, ei ulkonäöstä ;)
Eikä hänen äänensävynsä ollut vähättelevä. Hän vain totesi.

Joo, tuo ikään liittyvä sanavalinta on mielenkiintoinen, Rita.
Nykyretoriikassa vanhuus yllättävän usein alkaa noin 45 vuoden iässä, katso vaikka vain Kelan tekstejä ikääntyvistä ja ikääntyneistä ihmisistä.
Sanoja on alettu käyttää turhan usein markkinajohtoisen tarkoitushakuisesti. Toimitusjohtaja, joka sanoo irti yli nelikymppisiä, voi nukkua yönsä paremmin, kun tietää vain poistaneensa "ikääntyviä" tai "ikääntyneitä" firmasta. Jos käytössä olisi jokin työssä kiinni pitävä sana kuvaamaan vielä ihmisiä, joilla on esimerkiksi 20 vuotta eläkeikään, ikäperusteiset irtisanomiset tai työvoimapoliittisten toimenpiteiden velttous voisi julkisuudessa pistää silmään.