14.11.07

Meitä uhkaa ikuinen mätäkuu

Ilmaston lämpenemisen seurauksena Suomen tautikanta tulee muuttumaan, maahamme hiipii uusia tauteja. Niveljalkaisten levittämät taudit ovat jo tulleet ja niitä tulee lisää. Malaria on yleistynyt pohjoisella pallonpuoliskollakin.
– Mikrobien evoluutio on nopeampaa kuin tieteen kehitys, sanoi professori Martti Vaara tänään 20. valtakunnallisilla Tartuntatautipäivillä.
Professori Vaara ennustaa ikuista mätäkuuta Suomeen eikä usko, että insinööritieteet pysyvät evoluution vauhdissa.
– Uudenlaisten tai aiemmin maantieteellisesti varsin rajoittuneiden infektioiden esiinmarssi jatkuu, ehkä kiivaammallakin tahdilla kuin mitä aiemmin on ajateltu. -- Uskon, että patogeeninen evoluutio ilmastollisten ja ekologisten muutosten seurauksena on tulevaisuudessa nopeampaa kuin mihin ehdimme reagoida, Vaara ennustaa.
Jotain kuitenkin on luvassa: bakteerirokotteita on kehitetty; kaupalliset syyt hidastavat toistaiseksi niiden käyttöönottoa. Tällä hetkellä on halvempaa hoitaa potilaita antibiootein, mutta antibiootit ovat menettämässä teräänsä eivätkä ne enää kykene nujertamaan kaikkia vakavia taudinaiheuttajia ja silloin on oltava uudet aseet käytössä, uudet lääkkeet ja vähitellen myös bakteerirokotteet.
Professori Martti Vaara vastaa kliinisen mikrobiologian yksiköstä HUSlabissa.

Marraskuun alussa Clostridium difficile -epidemia nosti huolen Suomessa. Hesarin uutinen. Edit. klo 21.

Ei kommentteja: