3.11.07

Onko Kelan kuntoutukseen pääsyssä ikäsyrjintää?


Ystäväni kertoi, että Kela (jonka nettisivut ovat tuen etsijän näkökulmasta sekavat) kieltäytyi kustantamasta hänen Tyky-kuntoutustaan, vaikka hän on lääkärin mukaan kuntoutuksen tarpeessa ja paikkakin olisi ollut tarjolla. Tämä ei suinkaan ole ainoa kuulemani tapaus. Tuttavani saavat Kelalta kuntoutushakemuksiin enää pelkkiä hylkypäätöksiä. Yhteistä kuntoutukseen hakeville tuttavilleni on se, että he ovat yli 45-vuotiaita. Eräs heistä on osatyökyvyttömyyseläkkeellä ja kuntoutuksen puuttuuessa menettää pian jäljellä olevan työkykynsä.
Onko ihmisen työkykyisyydellä mitään arvoa? Onko ihmisen toimintakyvyn säilyminen millään tavoin kiinnostavaa?
Samaan aikaan toisaalla: luin Etenen pöytäkirjasta, että pohtivat vanhustenhuollon henkilöstön riittävyyden ja fyysisen tai lääkkeellisen sitomisen (pdf) välistä suhdetta. Ovat näköjään puhuneet siellä myös hoitamatta jättämisestä. En tiedä, onko Kelassa puhuttu hoitamatta jättämisestä, mutta puhuttu tai ei, sitä harjoitetaan.
Ajattelin ajoissa kirjoittaa oman hoitotahtoni (pdf) ainakin.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kelahan on tunnetusti hylkylaitos...Ja paperia paperin perään kerjäävät asiassa kuin asiassa. Tuloksetta!

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Erityisesti työssä käyvien kuntoutuksesta puhuttaessa: Onko Kela saanut jostain ohjeet, että tietyn ikäistä työvoimaa ei kuntouteta? Vai onko Kela itse linjannut esimerkiksi päälle nelikymppiset ulkopuolelle? Paperia toki ystävänikin Kelaan kärräsi ja lääkärinlausuntoja hankki, tuloksetta. Lääkärinlausunnolla ei ollut mitään merkitystä.

Anonyymi kirjoitti...

Tämähän laittaa lääkärienkin ammattitaidon kyseenalaiseksi, ellei asiantuntijan sana ole minkään arvoinen. Kelallahan on oma asiantutntijalääkäri (vai onko...?) käytössään. Mitenkähän he voivat olla niin eri mieltä?
Ajatellaanpa mitä sanalla kuntoutus oikeastaan tarkoitetaan - kenelle ja mihin tarkoitukseen se on tarkoitettu.

Anonyymi kirjoitti...

Onkohan ne Kelan asianuntijalääkärit normaalisti jossain töissä ja sitten lisäksi vähän tätä Kelan extraa? Kerran näin sattumalta, on jo aikaa, että se Kelan asiantuntijalääkäri oli oman TK:n lääkäri. Enemmän asintuntemusta?

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Kelalla on tosiaan omat lääkärit ja sitten niitä lääkäreitä, jotka ovat muissa hommissa ja lisäksi Kelan hommissa.
En tiedä, onko tosiaan niin, että he vielä tsekkaavat papereista, onko kollegan arvio työkykykuntoutuksen tarpeesta väärä vai onko se joku virkailija, joka arvioi esimerkiksi Tyky-kuntoutukseen pyrkivien lääkärintodistukset. Olisi tosi kiva tietää. Olisi muutenkin mukava tietää, miksi päälle nelikymppiset saavat pakkeja.

hevosmies kirjoitti...

ETENEn uusimmasta pöytäkirjasta (s.5):

"Esimerkiksi Kelan hallinnonalan teksteissä jo 45-vuotias on
ikääntyvä, 55-vuotias ikääntynyt, eläkeikäinen vanhus."

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Joo, Hevosmies, huomasin tuon. Kiitos kun nostit tänne kommentteihin.

Salka kirjoitti...

Itse odottelen parhaillaan omaa kuntoutuskurssipäätöstä. Kuulun juuri tuohon riskiryhmään, saa nähdä mikä on tulos.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Salka, pidä pintasi. Älä tyydy hylkypäätökseen, jos sellaisen saat.

Salka kirjoitti...

No en todellakaan! Olen oppinut sotimaan epäreiluutta ja syrjintää vastaan jo aiemmassa elämässäni. Jos tulee hylky käyn kiivaasti päin:)

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Kerro sitten, kun saat tietää, mitä Kela sinulle lupaa, Salka.