4.11.07

Ruokaa ei pitäisi pelätä

Kuopion yliopiston sisätautiopin emetitusprofessori Kalevi Pyörälä summaa Sydän-verkkolehden uusimmassa numerossa elämäntyötään. Haastattelussa tämä suomalaiseen kansanterveyteen vahvasti vaikuttanut professori pahoittelee ruokaan liitettyjä uhkakuvia:
Ruokiin liittyvien vaarojen korostaminen on tuonut sepelvaltimotaudin ehkäisytyöhön ongelmia. Ihmiset pelkäävät monia terveellisiä ravintoaineita. Kalevi Pyörälä pahoittelee sitä, että lisäaineisiin ja geenimuunteluun on takerruttu. Moni sydänterveyden kannalta hyvä valinta on vaihtunut huonoksi.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kolestroli- ja verenpainetasot laskevat. Diabetes lisääntyy... Ristiriitaista?

KirsiMy kirjoitti...

Nyt en ymmärrä kysymystäsi, anonyymi.

Anonyymi kirjoitti...

Minä vain ajattelen kokonaisvaltaisesti.

KirsiMy kirjoitti...

No, en ymmärrä lainkaan, mitä ajattelet, anonyymi. Puhutko siitä, että sinulta kolesteroliarvot ja verenpaineet laskevat ja olet sairastumassa diabetekseen? On vaikea muutamasta sanasta ymmärtää, mistä on kyse.

Christer Sundqvist kirjoitti...

Luin tuon sinun kirjoittaman jutun professori Pyörälästä erityisellä mielenkiinnolla, olihan hän aiemmin hyvinkin usein esillä puhuttaessa terveellisestä ruokavaliosta. Viime aikoina hänen ympärillään on ollut hiljaisempaa. Hän on julkaissut useita klassikoiksi asti tunnustettuja tutkimuksia kuten esimerkiksi poliisien SVT-tutkimuksen 1960- luvun puolivälissä ja Kuopion yliopistossa suoritettu valtava työ on osoitus uutteruudesta. Tällä hetkellä professori Pyörälä erottuu edukseen muiden terveysvaikuttajien keskuudessa mm. painottamalla lähiruoan (!) terveellisyyttä ja hehkuttamalla vahvasti kalan puolesta.

Silmiin osui tämä: "Pyörälä itse suosii lähiruokaa, jota esimerkiksi Kuopiossa saa, kun menee kauppahalliin ja torille. Lähellä tuotettu liha on Pyörälän mieleen: esimerkiksi Saksassa tai Puolassa liha on niin rasvaista, ettei vähärasvaiseen lihaan tottunut helposti saa sitä edes syödyksi. EU:n suuret maat ajavat kuitenkin elintarviketuotannossa puhtaasti omia etujaan."

Tuota tekstiäsi rasvaisesta lihasta en laisinkaan ymmärrä. Oliko se professori Pyörälän suusta vai omaa päättelyäsi?

Tällä hetkellä pallo on pahasti hukassa jos ongelmana pidetään lihan liiallista rasvaisuutta! Give me a break!

Kirsi, ravitsemuksemme suurimmat epäkohdat eivät liity rasvoihin, vaan hiilihydraatteihin, joiden aiheuttamien haittojen ehkäisemiseksi nykyiset ohjeistukset, kuten kohtuudella herkuttelu, ovat osoittautuneet riittämättömiksi. Rasva on paljon, paljon pienempi ongelma ja varsinkin eläinrasvan kuvitteellinen ongelma.

Rasvoista pahimpia ovat halvat kasvirasvat ja -öljyt, joita koko maailman maataloustuotanto on pääosin ohjautunut tuottamaan elintarvikepoliittisin perustein. Viljelijöille jää näistä jutuista vain kyseenalainen työn ilo ja riskin kanto — kaupanpäällisinä halveksittu asema tukiaiselätteinä. Väännät lisäksi vielä puukkoa maanviljelijän sisukaluissa syyllistämällä heitä ”vaarallisen” eläinrasvan tuottajina.

Ajattele, Kirsi, tätä kansantalousnäkökulma: tärkkelys on halvinta ruokaa. Mikäli ruokavalion perustaa muutettaisiin vähemmän tärkkelystä suosivaksi, alimpia eläkkeitä ja tukia olisi korotettava tuntuvasti ja laitosruokailu joutuisi vaikeuksiin.

Suomalaista ravintokeskustelua leimaa tällä hetkellä auktoriteetin menettämisen pelko. Suomalainen ylhäältä ohjattu ravitsemusneuvonta heikentyy huomattavasti jos se menettää auktoriteettiasemansa. Muutos ei onnistu ennen kuin asioista päättäville tahoille löytyy kunniallinen mahdollisuus säilyttää kasvonsa.

Auttakaamme asiantuntijoitamme tässä työssä mahdollisimman rehellisellä tiedottamisella.

En minä näe tässä muuta vaihtoehtoa kuin useiden erilaisten lautasmallivaihtoehtojen käytön. Lautasmalleja, joilla voisi täyttää päivän energiasaannin. Tällöin voitaisiin säilyttää vanhakin lautasmalli, mutta tehdä myös myönnytyksiä hiilihydraattirajoitteisempaan suuntaan. Ihmisille olisi tarjolla yksilöllisempiä vaihtoehtoja. Laajalle väestöpohjalle voisi suunnitella vakiosuositusten rinnalle erityisryhmille tai muuten halukkaille vaihtoehtoisia ruokavaliomalleja. Lautasmalliin vaikuttaisi myös yksilöllinen aineenvaihdunta ja nälänhallinnan säätely sekä terveydentila. Esimerkiksi laitoksissa asuville vanhuksille kunnolla hyvälaatuisia proteiineja ja erityisen energiatiheää ruokaa (vähentyneen ruokahalun ja syömisen takia). Nykyisellään vanhukset ovat aliravittuja standardi lautasmallilla.

Näiden vaihtoehtoisten lautasmallien mukaantulo on täysin perusteltua uusien tutkimustietojen vuoksi. Olethan sinä näihin uusiin tutkimuksiin tutustunut? Ja nämä tiedot VRN:llä on jo takataskussaan!

Nykyisissä kansallisissa ravitsemussuosituksissa ei ole tarpeeksi kannustavaa asennetta. Virheiden osoittaminen eri ruokavalioissa on pikemminkin lannistavaa, kun taas hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon kuuluva kannustava asenne motivoi tekemään asiat paremmin.

Tsemppiä Kirsi!

KirsiMy kirjoitti...

Chriter, puhe rasvaisesta lihasta oli professorin. (Mistä olisin voinut sellaista päätellä? Eihän toimittaja pistä juttuihinsa omia ajatuksiaan.)
Ravoista: kerma, voi, kovetetut kasvirasvat sekä palmu- ja kookosöljy esimerkiksi ovat ainakin huonoja valntoja sydämen kannalta ja tyypin 2 diabeteksen kehittymisen kannalta. Hyviä ovat esimerkiksi rypsiöljy ja oliiviöljy. Sydänmerkki ohjaa hyvin kuluttajaa erityisesti tässä näkyvän rasvan valinnassa, koska se on mennyt melkoiseksi peliksi.

Suomalainen maatalous on kehittynyt hyvään suuntaan, kuten professori Pyörälä toteaakin: vähärasvainen liha on täällä itsestäänselvyys. Suomessa tuotetaan terveellistä rypsiä sekä viljaa. Myös vähärasvaiset linnut ovat nykyisin yhä useammin suomessa tuotettuja.

Epäterveelliset vaihtoehdot ovat useimmiten halvimpia. Kuluttajat eivät muuten niitä ostaisi. Paljon suolaa, paljon sokeria, paljon rasvaa, vaaleita jauhoja sisältävät, samoin suklaat ja muut makeiset ovat erittäin halpoja. Sen sijaan kauppa nostaa kaiken sen hintaa, missä lukee "kevyt", vaikka se ei edes olisikaan kevyttä. Erityisen paljon kauppa kuitenkin nostaa oikeasti terveiden elintarvikkeiden hintaa, kuten vähäsuolaisten, vähäsokeristen, kuitupitoisten. "Voilla leivottuja" saa halvemmalla kuin terveellisempiä, jos sellaisia edes on saatvailla; useinhan epäterveellinen rasva korvataan sokerilla - ojasta allikkoon.

Tuosta auktoriteetin menettämisen pelosta en tiedä, mutta sen tiedän, että keskustelua leimaa se, että kovin monenlaiset tahot ovat julistautuneet asiantuntijoiksi. Julkisen, laajaan tutkimustoimintaan ja näyttöön perustuvan ravitsemustutkimukseen perustuva lääketiede jää helposti häviölle mediapelissä. Ilmeisesti tarkoitat, että virallisten ravitsemussuositusten antajat pelkäävät menettävänsä auktoriteetin. Saatat olla oikeassa. Tulevaisuus on kuluttajan kannalta ankea, jos näin käy; silloinhan ihmiset jäävät uskomusten ja markkinavoimien heiteltäviksi.

Kuule Christer, ei mikään tietenkään estä alakarppaajia tekemästä omia alakarppaajan lautasmallejaan.
Minusta suomalaista hiilihydraattiongelmaa parantaa karkki- ja limuautomaattien poistaminen kouluista, aamiaismurojen käytön lopettaminen, alkoholin käytön radikaali rajoittaminen, aikuisillekin karkkipäivät... se, ettei elämä olisi yhtä juhlaa... Sokerin syöminen ei ole autasella, vaan välipaloissa. Väärästä päästä niitä hiilihydraatteja vähennetään, jos niitä lähdetään vähentämään perunasta ja pastasta, mutta sokeria vedettäisi vähärasvaisen jugurtin muodossa (tai rasvaisen), karkkeina, kaakaossa, limuissa.... Napostelu- ja välipalakulttuuri on tässä keskeinen - sekä lasten, nuorten että aikuisten elämässä.

Christer Sundqvist kirjoitti...

No, tämä oli vapauttava sanoma. On hyvä, että professori Pyörälä on tuossa jutussa puhunut omiaan ja toistat vain hänen sanavalintansa tarkasti.

Ravitsemus herättää tunteita. Nyt tunteet pimensivät sinunkin logiikkasi, sillä vastauksessasi ei valitettavasti ole päätä eikä häntää.

KirsiMy kirjoitti...

Christer, professori Pyörälä on ravitsemuksen kansainvälisesti arvostettuja huippuasiantuntijoita. Hän tuntee paitsi sepelvaltimotaudin ravitsemuksellisen tausta, myös tyypin kaksi diabeteksen ravitsemuksellisen taustan. Pyörälän johtama kansainvälistä tunnustusta saanut Helsingin poliisitutkimus oli ensimmäinen tutkimus, jossa osoitettiin diabeteksen ja sepelvaltimotaudin yhteys.

Sinun on turha ilkeillä. Parempi vain myöntää suoraan, että lähdet aivan toisista lähtökohdista kuin viralliset ravitsemussuositukset. Nuo vaihtoehtoravitsemuksen jutut voivat olla viihdyttäviä, mutta jos ihmiselle tulee sairaus tai jos hänellä on suuri riski sairastua, hänen on viisainta tukeutua tutkittuun, näyttöön perustuvaan tietoon.

Logiikastasi en tiedä, mutta se pää ja häntä omassa vastauksessani on, että ongelma on nimenomaan sokerin kulutus, ei perunan tai pastan.

KirsiMy kirjoitti...

Poistin anonyymin kommentin, jossa mentiin henkilökohtaisuuksiin. Sitä paitsi: tällaisesta ravitsemusasiasta on uskallettava kommentoida nimellään tai bloggaajanimellään.