17.11.07

Tasa-arvoista kohtelua?

Ensin kannattaa juoda paljon vettä, neuvovat yleensä.
Hesarin keskusteluissa on kyselty, saiko Matti Vanhanen parempaa hoitoa kuin joku toinen virtsakivistä kärsivä olisi saanut. Itse kyselen samaa.
Tiedän, että virtsakiviongelmat ovat kivuliaita, mutta tunnen ihmisiä, jotka on käännytetty päivystyksestä kipulääkerespepti korassa ja neuvottu juomaan enemmän vettä, kivet kyllä kuulemma siitä itsestään menevät ja jos sitten eivät mene, niin hakeutua sitten terveyskeskukseen.
Tulee jälleen mieleen tilanne, jossa umpisuolentulehduksesta kärsivä pääministeri Esko Aho pääsi Kirralle elinsiirtopotilaiden osastolle, maan parhaiden kirurgien hoitoon ja yksityishuoneeseen, joka normaalisti on varattu eristyksen tarpeessa oleville heikoille potilaille.
Poliitikoille ei missään tapauksessa saa antaa julkisessa terveydenhuollossa parempaa palvelua kuin muille kansalaisille, sillä muussa tapauksessa he saattavat luulla, että heidän säätämänsä hoitotakuut ja heidän myöntämänsä määrärahat ovat riittäviä ja toimivat hyvin.
En väitä, että Matti Vanhanen olisi saanut muita parempaa hoitoa, mutta minulla on vahva epäilys, että näin on käynyt.

7 kommenttia:

Inkivääri kirjoitti...

Eipä tullut mieleen tällä kertaa, sillä naapurin mies kyllä pääsi keskussairaalaan hoitoon oikein kivuliaan virtsakivensä kera. En sitten tiedä, josko toinen pääsee vähemmän kivuliaana kuin toinen...

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä kai Tehyläiset hoitaa kaikki samanarvoisena. Vaikka toisaalta toivois että piäministeriä olis vähän makuutettu siivouskomerossa huoneiden puutteen vuoksi...Ja mielellään vähän pitempäänkin.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Ollaan nyt tarkkoina poliitikkojen tasa-arvoisen kohtelun kanssa, etteivät pääse jonosta ohi kuten kai tapahtui Neuvostoliitossa ennenvanhaan.

Tuima kirjoitti...

Kirjoitat asiaa. Jos poliitikko saa erityiskohtelua, ei hän välttämättä tiedä saavansa sellaista ja ihmettelee myöhemmin miksi kansalaiset valittavat "aiheetta".

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Olisi kiva tietää, ovatko ne kolme virtsakivitapausta, jotka satun tietämään, ja joille kaikille on käynyt kuvaamallani tavalla, saaneet vain sattumalta tällaisen kohtelun. Eräs ystäväni riutui kuukausitolkulla, ei pystynyt nukkumaan kunnolla ja laihtui burn outin partaalle kipukurimuksessa, mutta ei puhettakaan, että olisi otettu päivystyksestä sairaalaan eikä mitään kiirettä kipujen puolesta pidetty, koska kaverini oli pelkkä graafikko, veikkaan.

Juha kirjoitti...

Eikö toisaalta voisi ajatella, että pääministeri, maan tärkein henkilö, voisi olla oikeutettu hiukan parempaan hoitoon kuin keskiverto ihmiset? Tällöinhän varmistetaan, että hän pääsee jatkamaan mahdollisimman ripeästi asioiden hoitoa. Kaikkea ei kuitenkaan voida ajatella aina ihan tasa-arvoisesti, eihän pääministeri mene ruuhkabussilla töihinkään. Itse olen enemmänkin tyytyväinen, että pääministeri saa hyvää hoitoa ja täten pääsee jatkamaan töitään kansakunnan eduksi.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Juha, ei voi. Pääministeri ei ole sen tärkeämpi ihminen kuin joku muu. Hänet voidaan samalla tavoin työelämässä korvata kuin kenet tahansa. Halukkaitakin hommaan on hallituksessa jonossa. Ministerin palkalla ihmisellä on sitä paitsi rahaa hoidattaa itsensä yksityissektorilla, jos hakee kiireellisempää apua kuin mitä julkinen terveydenhuolto kansalaisille tarjoaa. Yksityinen tarveydenhuolto kykenee kyllä tuollaiset yksinkertaiset asiat hoitamaan kuin virtsakivet tai umpisuolet.

Yksityishenkilönä puolestaan hän on yhtä korvaamaton kuin kuka tahansa muu henkilö.
Virka-autot ovat tärkeitä, paitsi korostamaan ministerien erottumista rahvaasta, myös suojaamaan heitä joukossa piileviltä väkivallantekijöiltä, mutta tämä on aivan eri juttu kuin poliitikkojen itsensä säätämät julkiset sairaanhoitopalvelut.