12.11.07

Tehyn työtaistelun varalle

Hoitoalan työtaistelu alkaa 19.11., mikäli sovittelulautakunta ei pääse osapuolia tyydyttävään sopimukseen sitä ennen. Joitain sairaalaosastoja on jo suljettu työtaistelun alkamisen varalta.
Terveyskeskukset ovat avoimina, myöskään sairaaloita ei Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (pdf) mukaan suljeta, joten potilaat pyrkivät hoitoon ensisijaisesti kuten normaalioloissa.

Työtaistelun aikana kiireellisissä hätätapauksissa soitetaan hätäkeskukseen, numeroon 112.

Potilasjärjestöt ovat avanneet omia neuvontapalveluitaan:

Sydänliiton valtakunnallinen neuvontapuhelin sydänpotilaille arkisin klo 13-15 numerossa 010 470 650. Palvelun hinta: kotimaan lankapuhelinliittymästä 8,21 c/min ja kotimaan matkapuhelinliittymästä 28,13 c/min +ppm

Syöpäjärjestöjen syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen tarkoitettu maksuton neuvontapalvelu on auki klo 10-16 numerossa 0800 19414 ja maanantaisin lisäksi klo 18 asti.

Edit. 12.11. klo 21
Diabetesliiton maksuton neuvontapuhelin 0800 9 5455 laajentaa tarvittaessa palveluaikaansa. Tällä hetkellä se päivystää maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 8-15. Diabetesliitto kehottaa diabeetikoita varautumaan mahdolliseen työtaistelutilanteeseen siten, että he huolehtivat hoitotarvikkeiden riittävyydestä.

Myös sairaalat ja sairaanhoitopiirit ovat avanneet omia palveluitaan tai neuvovat potilaita nettisivuillaan.

7 kommenttia:

veteraaniurheilija kirjoitti...

Minulle jäi viime eduskuntavaalien alla käydystä vaalitaistelusta sellainen kuva, että varsinkin hoitohenkilökunnan palkkoihin esitetään vaalien jälkeen reipasta korotusta. Syntyi mielikuva, että nyt asia vihdoinkin korjataan kunhan saadaan kokoomukselle vaalivoitto. Se legendaarinen 500 euron korotus alkoi lehdistössä elää sitä omaa elämäänsä. Varsinkin kokoomus aisti, että tätä mielikuvaa ei kannata korjata. Tuolla mielikuvalla voi kalastella lisä-ääniä TEHY-läisiltä. Nyt kokoomus on jääräpäisyydellään, joka henkilöityy tuohon Katainen-poikaseen, hukkaamassa vaalimenestyksensä ja kannatus on romahtamassa. Jos minä olisin Kataisen housuissa (onneksi en ole!), pelastaisin suomalaisen rehellisyyden nimissä hallituksen kasvot, myöntämälle valtion kassasta TEHY-läisille suunnatun palkankorotuksen. Tällä toimenpiteellä hallitus voisi taas palata päiväjärjestykseen ja tehdä muitakin hommia.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Lupaukset annettiin ja nyt niiden pitämisestä tapellaan nyt. Lehdistö ei ole tätä paisutellut, vaan muistuttanut vain annetuista lupauksista. Tästä olen minäkin kirjoittanut harmistuneena, mutta nyt aion itse keskittyä jälleen olennaiseen: ihmisten henkeen ja terveyteen. Pistä sinäkin blogiisi tuo vetoomusbanneri ja suosittele ihmisille, että levittävät sitä. Työtaistelua ei saa syntyä. Sen seuraukset ovat kohtalokkaat. Pakkotyölaki ei ongelmaa ratkaise; pahimmillaan pitkittää.

muoriska kirjoitti...

Niin, se lasku maksetaan kyllä täällä maakunnissa ja kovalla rahalla. Muutenkin tupella olevat tk:t pannaan ahtaammalle, mitä sitten tehdään kun on tk-lääkäritkin ihan loppuun palaneita.. hoitavatko sairaalat sitten perussairaatkin..??

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Niin, nämä työtaistelutoimet kohdistuvat lähinnä sairaaloihin, mutta ne heijastuvat terveyskeskuksiin ja lisäävät entisestään terveyskeskusten aliresursoituja yksiköitä ja tosiaan taakoittavat terveyskeskuslääkäreitä. Olen tuon itsekin pannut merkille, että terveyskeskuslääkäreiden jaksamisesta pitäisi kuntatyönantajan kantaa vastuuta. Heitä kielletään lähettämästä potilaita jatkotutkimuksiin ja niinpä paineet selvittää monimutkaistuvia ongelmia saattavat helposti kasvaa mittaviksi...
Isälläni oli tapana sanoa tietyissä tilanteissa, että Suomen herrat ajavat veneen nyt lepikkoon ja tältähän se nyt näyttää, Muoriska.
Nyt alalta on menossa pitkäksi aikaa maine. Ehkä se jollain mainostoimistokampanjalla tai filippiiniläisillä siirtotyöläisillä korjataan?

Anonyymi kirjoitti...

Siellä ne Katainen ja Vanhanen nyt loistavat poissaolollaan, kunheidän aiheuttamaansa sotkua selvitellään. Hallituksesta istuu kaksi naista vastailemassa: Risikko ja Brax. Eipä paljoa näy kiinnostavan tilanne, saatikka sen ratkaisu...

Anonyymi kirjoitti...

Halvemmaksi saattaisi tulla 500 euroa lisää jokaisen palkkaan kuukaudessa riippumatta lähtöpalkasta kuin 20% jokaisen kuukausipalkkaan. Miksi ihmeessä aina korotetaan prosenteilla eikä euromääräisellä kiinteällä summalle, joka olisi joka palkkaluokalle sama. Silloin ei syntyisi tasoeroja eikä tarvitsisi kuoppakorotuksia joka viides vuosi vaatia lakkoilemalla.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Anonyymi, se on viesti meille siitä, että hallitus ei aio osallistua kiistan ratkaisuun, pelkään.

Sananjalka, ja sitten on vielä niin, että ihmisen elämää ei voi rahalla mitata. Jokainen työtaistelun tähden tullut uhri on liikaa. Raha on vain rahaa ja sitä valtiolla on, kunnilla vähemmän.