22.11.07

Valokuvatorstai. Yksi siivu aikaa


Valokuvatorstain inspisteksti on tänään Kurt Vonnegutin romaanista Maaton mies, Tammi 2007, suomennos Erkki Jukarainen:
Minun mielestäni suurimpia virheitämme, heti ihmisenä olemisen jälkeen, on aikakäsityksemme luonne. Meillä on kaiken maailman kapistukset, kellot ja kalenterit, jotka siivuttavat ajan kuin makkaran, ja me nimeämme siivut aivan kuin omistaisimme ne eivätkä ne voisi koskaan muuttua - "kello 11.00, 11. marraskuuta 1918" - vaikka todellisuudessa ne saattavat hajota kappaleiksi ja vieriä tiehensä aivan yhtä helposti kuin elohopeapisarat.

Suosittu tapa viipaloida aikaa on siivuttaa se vaalikausiin. Tämä kuva on otettu taiteilijoiden, tutkijoiden ja freelancereiden mielenosoituksesta ennen edellisiä eduskuntavaaleja. Sirpa Asko-Seljavaara (kok.) kuunteli aika monen mielenosoittajan suruja.

15 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Etenkin politiikka noin yleisesti ottaen elää aikaviipaloinnin mukaan: Ennen vaaleja ja jälkeen vaalien. Siinä välissä olevalla ajalla ei ole niin väliä, kunhan muistaa ryhdistäytyä taas ennen vaaleja.

KirsiMy kirjoitti...

Siinäpä se, Elina.

Inkivääri kirjoitti...

Siinäpä ne aikataulut, jotka kaikkia pakottavat kelloon ja kalenteriin - kansalaisvelvollisuus on olla siinä välillä itsekin aktiivinen eikä vain vaalipäivänä...

Uskaltaisin väittää, että on myös omasta laiskuudestamme kiinni, moni ei edes yritä/kerkeä/jaksa vaikuttaa välillä vaan käy uurnalla ja toivoo parasta?!?

Anonyymi kirjoitti...

vaaliaikana valistuneet valheet vievät voittoon

Anonyymi kirjoitti...

Aika tuossa vaalien välissä kannattaisi varmaan käyttää tehokkaammin ja lupaukset lunastaen. Näilläkin konkareilla voi tulla vielä ikävä tätä aikaa seuraavien vaalien alla, jos kansa muistaa tämän hetken vielä sitten.

Anonyymi kirjoitti...

Niin totta!
http://vesiroos.suntuubi.com

KirsiMy kirjoitti...

Inkivääri, sitähän tässä yritetään,)
Neulekirppu, pitää tokaista kuten Pilatus: Mikä on totuus?
Tarjuska, poliittinen muisti on tutkitusti aika lyhyt, mutta ehkä sitä voi harjoittaa.
Anonyymi, kiitos kommentista.

Anonyymi kirjoitti...

Politiikassa vaalikaudet ja taloudessa kvartaalit. On politiikan jänne kuitenkin vähän pidempi ;)

KirsiMy kirjoitti...

Kari, kiva että löytyi pitkästä aikaa positiivista sanottavaa politiikasta. Näkökulmasi on muutenkin hyvä ja pistää miettimään, miten kvartaalia voisi kuvata. Siinäpä olisi ärsyttävä aihe Valokuvatorstaille.

Anonyymi kirjoitti...

Minulle tulee kvartaalin kuvaamisesta mieleen, että pitäisi päästä kuvaamaan, kun Kemijärven tehtaan väki viimeisen kerran marssii ulos.

KirsiMy kirjoitti...

Ikävä kyllä hyvä idea, Kari.

Liisa kirjoitti...

Kun seuraa (jonkin verran) politiikkaa, ei voi välttyä niiden ajan siivuttamisesta johtuvasta kiireestä päätellä muuta kuin, että tuolla meiningillä ai valmista tule. Yksi asia pitäisi saada kerrallaan kuntoon ja sitten seuraavaan. Eikä kuluttaa aikaa turhaan vääntöön.

KirsiMy kirjoitti...

Liisa, yleensä vaalien lähellä on kiirettä ja sitten hiljaisena aikana tehdään kansakunnan kannalta epämieluisimmat ratkaisut, usein silloinkin vielä juhannuksen jälkeen, kun toimittajatkin vain lliottelevat varpaitaan järvessä. Ja tosiaan aina voi ottaa poliittisesti epämieluisia asioita "pöydälle" joksikin aikaa.
Kun valta vaihtuu, on kiire kääntää laiva. Nyt osalla hallitusta on kiire Natoon siltä varalta, että myöhemmin tuuli kääntyy ja sitä asiaa ei taatusti kysytä kansalta. Juuri ennen vaaleja on sitten vielä poliittisten virkanimitysten aika, varmuuden vuoksi.

Hansu kirjoitti...

Politiikka on osa-alue, jota on välillä vaikea käsittää. Ehkä olen liian nuori ymmärtämään sitä ja ajan jatkumoa.

KirsiMy kirjoitti...

Hansu, nuoret taitavat olla poliitikoille pieni ongelma: pitäisi saada aktivoiduksi äänestämään, mutta ehkä harva nuori menee äänestämään, jos vaalien jälkeen lupaukset osoittautuvat mielikuvamaalailuksi ja luvattua pitäisikin ryhtyä vaatimaan kovaan ääneen.