16.12.07

Euroopan sankarin jäähyväiset Afganistanille

"Selviytymisstrategiani on vuosikymmenten myötä hioutunut ja prosessi jatkuu. Positiivinen elämänasenne: Olen oppinut laskemaan myönteisiä tuloksia enkä jää märehtimään tappioita ja epäonnistumisia. Tämän oivalsin Etiopian kaudellani. Oli alkuun varsin rankaa aamuisin työhön tullessa ensimmäisenä laskea pieniä vainajia ja lohduttaa surussaan tyrskiviä äitejä."
Lainaus on lastenlääkäri Leena Kaartisen kirjoituksesta kirjassa Lääkäriksi kehitysmaihin, Suomen Lääkäriliitto 2003.

Leena Kaartinen olisi kai jäänyt kotimaassaan Suomessa tuntemattomuuteen, ellei TIME-lehti olisi valinnut häntä vuoden 2005 eurooppalaiseksi sankariksi.
Sain syntymäpäivälahjaksi Kaartisen tuoreen kirjan Näkemiin Hasaramaa! Vuoristolääkärin viimeinen vuosi Afganistanissa. Täällä rauhan ja yltäkylläisyyden sekä ylenpalttisen terveellisyyden keskellä kirja vetää hiljaiseksi. On lääkäreitä ja lääkäreitä. On potilaita ja potilaita. On olosuhteita ja on toisenlaisia olosuhteita.

10 kommenttia:

Kutuharju kirjoitti...

Uskomaton nainen, tämä Leena Kaartinen! Tosiaan, the walking definition of sisu! Vaikka on tärkeää, että hän hoitaa peräti 60 potilasta päivässä(!), niin tulevaisuuden kannalta vielä arvokkaampaa työtä hän tekee kun koulii afgaaninaisia terveydenhuollon ammattilaisiksi omassa maassaan.

Ei riitä että antaa nälkäiselle kalaa, vaan hänet pitää opettaa kalastamaan.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Kutuharju, juuri näin.
Kun talebaaneista päästiin Keski-Afganistanissa, naiset pääsivät taas töihin ja kouluun. Näkemiin Hasaramaa! -kirjasta ilmenee mielestäni hyvin, miten terveydenhuoltoa rakennetaan alueella, jossa hädin tuskin on sähköä ja jossa edelleen riesana ovat epähygieniset olot ja suuri äiti- ja lapsikuolleisuus.
Nyt Leena Kaartinen on tullut jo Suomeen viettämään hyvin ansaitsemiaan eläkepäiviä.

Anonyymi kirjoitti...

Lämpimästi onnea Kirsi syntymäpäivänäsi.

En ole koskaan ymmärtänyt meidän tapaamme vaieta tällaisista arjen sankareista.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Kiitos, Neulekirppu. Synttärit olivat tuossa muutama viikko sitten :)
Niin, Neulekirppu, Leena Kaartinenkin mainitsi kirjassa, että tunnustus joka tapauksessa lämmittää mieltä.

Liisa kirjoitti...

Onnittelut täältäkin.

Leena Kaartisen työtä on ollut kunnia ja ilo seurata. Harva uskaltautuu lähtemään noihin oloihin.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Liisa, niin, ja Leena Kaartinen on oikeasti asunut siellä vaarallisissa oloissa 70-luvulta lähtien eikä vain tehnyt jotain katastrofikeikkaa.

savisuti kirjoitti...

Minulla on monta hänen kirjaansa jotka kertovat muualtakin kuin "Hasarimaasta." Tänään selailin tuota kirjaa, olimme juhlistamassa äitini synttäreitä ja hän oli sen itselleen hankkinut. Saan pian myös luettavakseni. Leena Kaartisen ura on ollut kunnioitettava ja ihmeellinen.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Itse olen lukenut Leena Kaartisen kaksi ensimmäistä kirjaa. Tiedän hänet taitavaksi kirjoittajaksi, joten mielelläni tartuin tähän lahjakirjaan.
Kerran tilasin häneltä jutun yhteen lehteen, jonka toimitussihteerinä olin. Tuntui oudolta, kun soitin hänen työnantajalleen ja sieltä sanottiin, että pistä vain sähköpostia. Ja toden totta: Sieltä Laalista Leena Kaartinen vastasi kirjoituspyyntööni.
Savisuti, muuten: minun äidilläni on maanantaina syntymäpäivät :)

Kaisa kirjoitti...

Kiitos tästä postauksesta. Palauttaa vähän suhteellisuudentajua tämän "koko joulu yhdestä ovesta" -hössötyksen keskellä.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Kaisa, niinpä niin.
Ihan kaikki ei ole tarpeellista, minkä tarpeellisuuteen mainostajat saavat meidät helposti uskomaan...