6.12.07

Kaikki eivät ole yhtä itsenäisiä


Senaatintorille kokoontui tänään yhdentoista ja kahdentoista välillä joukko hiljaisia mielenosoittajia pyörätuoleineen, sauvoineen, opaskoirineen... Väki tuli vaatimaan vaikeavammaisille oikeutta henkilökohtaista avustajaan. Muutama poliitikko ja pari kirkonmiestä poikkesi paikalla keskustelemassa mielenosoittajien kanssa. Erityisesti pitää mainita, että peruspalveluministeri Paula Risikko keskusteli suhteellisen pitkään joulukuisessa vesisateessa mieltään osoittavien ihmisten kanssa. Vaikeavammaisten avustaja-asiasta on tullut eräänlainen ikuisuuskysymys, jota aina luvataan panna järjestykseen, mutta asia ei oikein etene. Avustajakysymys ei ole ainoa vaikeavammaisten ihmisten ongelma. Kaiken tukien harkinnanvaraisuuden kääntöpuoli on nykyisin se, että aika-ajoin laintulkinnasta joutuu kamppailemaan, myös oikeusistuimissa.

4 kommenttia:

Inkivääri kirjoitti...

Avustaja-asia pitäisi kyllä saada järjestykseen! Ei voi olla oikein, että heikoimmat jäävät ilman avustajaa tai muita etuja, jolleivat pysty asiaa hoitamaan. Pitäisi olla asiantuntijoita, jotka kartoittavat avuntarpeen ja -mahdollisuudet ja ne tulisivat jokaiselle automaattisesti eikä niin että itse on otettava selvää kaikista mahdollisuuksista ja vielä anottava ne erikseen. Kuntouttava apu mahdollisimman varhaisesta vaiheesta pitäisi olla jokaisen oikeus.

Itse törmäsin vastaavaan tilanteessa, jossa piti hankkia huumehoitopaikka nuorelle. Jollei vanhempi olisi ollut kykenevä ja jaksava ja vielä käyttänyt kaiken mahdollisen aikansa asioiden hoitoon nuori olisi jäänyt ilman apua...

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Niin, Inkivääri. Suomestamme on tullut maa, jossa kovaäänisimmät ja aktiivisimmat saavat edut, mutta ne, jotka eivät jaksa taistella ja ne, joilla ei ole puolestapuhujaa, jäävät helposti muiden jalkoihin. Erityisen tiukasti tekee mieli näin itsenäisyyspäivänä moittia Kelaa, joka ei nimenomaan tarjoa etuuksia niihin oikeutetuille vähävaraisille ja/tai muuten niitä kipeästi tarvitseville, vaan itsekunkin pitää hoksata asioita perätä. Tämä ei ole kohtuullista eikä oikein.
Siis nuo huumehoitopaikat, ja ylipäätään nuorten huumehoito on häpeätahra maamme hyvinovintivaltiomaineelle: täällä nuoria kuolee huumeisiin edelleen; muissa Pohjoismaissa ihmisiä ei jätetä heitteille.

Kyllikki kirjoitti...

Uskomatonta pallottelua asiantuntijalta toiselle, että elämän saisi järjestymään vaikeavammaiset. Ja monissa virastoissa tylyä kohtelua. Vahingossakaan ei neuvota, vaan pantataan tietoa. Toivotaan varmaan jospa se ei vaan itse älyäisi!

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Kyllikki, käsittääkseni esimerkiksi Kelassa vakuutusmatemaatikot laskevat koko ajan, mitä tapahtuisi jos kaikki etuuteen oikeutetut hakisivat etuutta verrattuna tilanteeseen, joka nykyisin vallitsee. Laki ilmeisestikin sallii huomattavankin alibudjetoinnin eikä se käsittääkseni velvoita viranomaisia neuvomaan - eli tiedon panttaamisella on tosiaan taloudellinen tausta!