7.1.08

Perusterveydenhuolto vihdoinkin kuntoon, hopi hopi

Valtakunnalliset Lääkäripäivät käynnistyivät sunnuntaina. Päivien avauspuheenvuorossa Lääkäriliiton puheenjohtaja anestesiologi Olli Meretoja vaati hallittuja muutoksia, jotka palauttavat perusterveydenhuollon takaisin sille aiemmin kuuluneeseen keskeiseen asemaan terveydenhuoltojärjestelmässämme:
– Perusterveydenhuollon on oltava koko terveydenhuollon selkäranka ja verkosto, joka palvelee avun tarvitsijoita tasavertaisesti ja viiveettömästi, Meretoja linjasi.

Olisihan se kiva, jos Helsingissäkin oman terveyskeskuksen ikiliikkuja laukeaisi. Tiedättehän sen naisen, joka toteaa kuin maailman luonnollisimman asian: "ei ole aikoja, menkää päivystykseen". Päivystyksessä todetaan, ettei vaiva ole päivystysluonteinen, menkää terveyskeskukseen, terveyskeskuksessa todetaan, ettei ole aikoja...

3 kommenttia:

Tarjuska kirjoitti...

Taisivat viedä juuri sanat suustani. Tänään juuri kaipaisin parannusta entiseen tilaan tuohon perusterveydenhuoltoon, kun Hus huseeraa omiaan. Jalkojenhoitokaan ei ole enää tasavertaista hoitoa, vaan yhden ryhmän erityishoitoa. :(

muoriska kirjoitti...

Ja täällä periferiassa.. nettisivulla johtava lääkäri toteaa jonon kiireettömään olevan 1kk 3vkoa, vastaava vastaanottoavustaja toteaa 2kk, ja kahvipöytäkeskustelussa lääkärini vastaanottoavustaja sanoo: varaudu 3-4 kk odotukseen.. ja kerran jo se ns. 3 kk aikaraja on ylitetty.. kuis nyt?
Mieheni on ollut heinäkuusta hammashoidon jonossa.. ei ole näkynyt ei kuulunut kutsua. Käskinkin kysymään että onko missä menossa jonon kärki.

Meillä joulukuu on jo vilkasta turistisesonkia, ja kunta ei uusinutkaan kahden auton sopimusta joulukuulle, joten .. kunnassa oli vain yksi lanssi, ja väkeä parhaimmillaan se 35 000, moniko kaupunki pyörii yhdellä autolla? ja 5 lääkärillä? ( vakituista väestöä on n. 5900) Noihin määriin on lisättävä vielä päivämatkalaiset.. ( no parhaimmillaan tuli 20 konetta päivässä).
Huok. sitä tämä on ikuista itkua ja hammasten kiristystä.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Tarjuska, pitänee nostaa tuo ongelma esiin, että vain yleisten sairauksien hoitoon kiinnitetään riittävää huomiota ja huolta.

Hammashoito näkyy olevan huonosti resursoitua siellä ja täällä, Muoriska. Kuntien pitäisi tarjota joko omaa tai yksityisiltä ostettua. Säästö on näennäistä, se lasku maksetaan korkojen kanssa monella tavoin myöhemmin.
Muoriska, ja siellä pohjoisessa vielä nuo välimatkatkin ovat pitkät. Jos ainoa ambulanssi on keikalla, siinä voi tulla toisaalla todellinen hätä.