17.1.08

Suomeen tuodaan paperia, jos saadaan

Kollega on tehnyt hiki hatussa kirjaa. Kirjan ilmestyminen viivästyy, koska kustannusyhtiö käytti paperin toiseen kirjaan eikä Saksasta niin nopeasti uusi paperierä Suomeen kulje.
--
Edit. Muuten: miksi ihmeessä täällä vielä puuhataan lisävoiman rakentamista, kun tehtaita suljetaan urakalla!

10 kommenttia:

Inkivääri kirjoitti...

Paperiteollisuuden puolella puhutaan niin paljon puutaheinää - Suomesta ei lopu puu, puutetta on vain halvasta puusta...

Jaa'a, minkähänlainen sähkömäärä menee näihin meidän jokaisessa kodissa lisääntyviin digitaalisiin rekkuleisiin, nehän syövät sähköä kaksinverroin analogisiin verrattana?

Aina sanotaan ettei kotitalouksien kulutus vaikuta, mutta miksi sitten sähkönkulutuksen huipputunnit ovat klo 17-18 tai 18-19, mikälis on uskomista tuota tekstiteeveen sivua joka nykyisin ilmoittaa pörssisähkön hinnan?

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Eilen Jyri Häkämies selitti ATalkissa, että Suomesta loppuu puu tai että raaka-aine on liian kallista ja että sitä pitäisi tuoda muualta ja venäläiset eivät tahdo myydä... Niinpä Suomen herrat suuressa viisaudessaan päättivät, että tuodaan Suomeen sitten yksitein muualla jalostettua paperia, koska Etelä-Amerikassa esimerkiksi puu kasvaa paljon nopeammin kuin Suomessa... Ekologi minussa älähtää: onko Etelä-Amerikassa sellaisia puupeltoja, joita Suomessa on? Eikö kenenkään mielestä ole mitään ongelmaa siinä, että paperirullia rahdataan Saksasta, tulevaisuudessa kai sitten Etelä-Amerikasta Suomeen? Itse toivoisin, että kirjoissa ja lehdissä, joita luen, olisi maininta siitä, mistä käytetty puu on peräisin ja missä paperi on valmistettu. Ei pelkästään suomalaisten työpaikkojen tähden, vaan myös siksi, että tämä pallo ei tuhoutuisi lyhyitä voittoja hakevien ahneuteen.
Suomen hallituksen omistajaohjaus ei vakuuta.

Meinaatko, että digiboksit syövät sähköä parin sellutehtaan kulutuksen verran, Inkivääri? Itse ostin jatkojohdon, josta kaikki valmisasennot saa kerralla pois verkosta. Sähkölasku oli sen verran karsea, että oma kulutus on nyt tarkassa syynissä samoin kuin Fortumin herrojen optiot.

Elina kirjoitti...

Suomesta halutaan siirtää tuotanto halpamaihin, vaikka yritykset eivät itse tietenkään sitä myönnä, vaan perustelevat päätöksiään milloin kulkuyhteyksillä ja sijainnin keskeisyydellä ja milloin kannattamattomalla toiminnalla (käsittääkseni lakkautettava sellutehdas ei tuottanut tappiota) tmv. Eli rahan perässä juostaan.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Elina, Kemijärven sellutehdas oli kaiken lisäksi kannattava. Summan tehtaasta en tiedä.
Järkeä on tuoda Saksassa jalostettua paperia :(

Kaisa kirjoitti...

Ja kun sentään sota-aikanakin kaikesta muusta oli puutetta mutta ei kirjoista... Voi elämä.

Pihistän tuon itsenäisyysvammaisille.fi-linkin, jonka sain Tarjuskaltakin.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Paras siirtää kirjojen kirjoittaminen ja painaminen ja taitto ja lukeminen Saksaan niin ei tarvitse enää jalostettua paperia roudata sieltä tänne ja vaivata arvon teollisuutta ja kauppaa tällaisella syrjäisellä maalla lainkaan.

Inkivääri kirjoitti...

Sellutehtaitten prosessi on muuten sellainen, että ne ovat omavaraisia sähkön suhteen, niin olen ymmärtänyt ja jopa myyvät sähköä.

Suomessa on puuta kyllin, on kyse hinnasta sanoo tuo talossani asuva metsänhoitaja, joka tekee työkseen arviointia...

Sama mies väittää lukeneensa, että ei siellä etelä-Amerikassakaan sitä puuta ole määrättömästi - se suomalaistehdas käyttää alueen kaiken puun. Kuulostaa ihmeelliseltä toisaalta, mutta toisaaltahan siellä kyllä on niitä pampaksia ja vuoristoa...

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Okei, Inkivääri. Mutta Suomesta on laukkautettu niin paljon muitakin tehtaita, kun tuotanto on siirretty vinkuintiaan, että tuskin järjellistä lisäenergiantarveperustelua löytyy.
Olen todella surullinen, että suomalaiset alkavat vähitellen tuhota Amazonian ainutlaatuista luontoa rinta rinnan kokaiininviljelijöiden kanssa, ehkä jopa yhteistyössä.
Meillä täällä olisi puupeltoja kyllä. Kaiken huippu on, jos vielä sieltä laivaavat sitten tänne sademetsien nopeakasvuisista puista tehtyä paperia.

Anonyymi kirjoitti...

Täällä meillä tuo puu on uusiutuva luonnonvara, eikä normaalisti kasvamalla aiheuta vahinkoa niinkuin viljelty puu kyseisissä maissa. Ja suuri työllistäjä esim. juuri tuolla pohjoisessa jossa vaihtoehdoista on enemmän pulaa kuin etelämpänä.
Saksassa kun Nokia lopettaa tehtaan EU hyökkää heti hätiin! Ei täällä vaan... Saksalla kun on hieman enemmän sananvaltaa tuolla keskiEuroopassa. Vai onko suomalaiset liian nynnyjä pyytämään apua tällaisissa entistä useammin tapahtuvissa joukkoirtisanomisissa. Ainakin kaikki tuet on perittävä takaisin ja laitettava työllistävään toimintaan samoille paikkakunnille.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

No minä nyt olen kovanaamaisesti sitä mieltä, että saisivat teollisuusyritykset maksaa saamansa subventiot sun muut takaisin. On aika hassua, jos yritykset saavat valtioilta tuet ja työntekijäkoulutukset lahjaksi ja pääsevät irti vaikeuksitta ja jättävät suuret työntekijäjoukot oman onnensa nojaan asuntolainoineen ja perhekysymyksineen.