9.1.08

Tulevaisuus on jo nyt. Unohtelijalle huomauttava lääkepakkaus


Älykäs lääkepakkaus on tullut markkinoille. Se lanseerattiin kansainvälisesti 7.11.2007

Prototyyppi on painettu Ruotsissa englanniksi. Suomalaiset saavat kyllä pakkauksensa suomeksi, kun kaupallinen toiminta alkaa.
Kyseessä on suomalaisten kehittelemä tuote joka tapauksessa. Tässä tapauksessa lääkkeen ottaja kertoo pakkaukselle, millainen olo on.


Kännykän avulla tieto voidaan siirtää langattomasti tietokoneeseen ja/tai esimerkiksi lapselle tai kotisairaanhoitoon. Tietokoneellaan potilas voi itse tehdä muistiinpanoja niin halutessaan.

Lääkäripäivillä on esillä älykäs lääkepakkaus. Paketissa on pieni mikrosiru ja paristo. Tietotekniikka on lähinnä painettu pakkaukseen, ja kun esimerkiksi pakkauksesta otetaan lääke, mikrosiruun kirjaantuu tieto, että lääke on otettu, ja koska. Pakkauksen voi ohjelmoida myös muistuttamaan lääkkeen ottamisesta tiettyinä kellonaikoina, pakkaus hälyttää määrättyyn aikaan.
Kohtuuhintaisella, vähän toista sataa maksavalla nokialaisella pakkauksen tiedot voi lukea tietokoneeseen. Puhelimesta tiedot voi yhtä hyvin tai myös lähettää vaikka lapselle tai kotisairaanhoitajalle: kuinka lääkettä on otettu, ja miten se on vaikuttanut potilaan mielestä.
Että mitäkö ihmepaketti maksaa? Kehittelijät tavoittelevat markkinatilannetta, jossa hintaa tulisi muutama sentti per pilleri. Kalliimpien lääkkeiden hintaan tällainen älykustannus ei siis tuo paljoa lisää. Jokin simvastatiini, minkä päiväannos maksaa esimerkiksi seitsemän senttiä, on ehkä tällaiseen laatikkoon sitten liian halpa tuote.
Entä kierrätys ja tietosuoja? Pakkaukseen ei tallennu potilastietoja, vaikka muuten arkaluontoista tietoa tallentuukin. Kartonki on kierrätettävää. Paristo paristonkeräykseen ja mikrosiru mahdollisesti tuhottavaksi... Ilmassa on myös kuulemma pakkausten panttimaksuajatus. Ideaa uudelleen ohjelmoitavasta dosetista kehitellään sitäkin. Tämä olisi astetta sähköistetympi versio apteekkien nykyisestä annosjakelupalvelusta. Itse en ole ihan varma, toisiko seurusteleva dosetti jotain parannusta tämänhetkiseen.

7 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

Näitä innovaatioita riittää. Välistä tuntuu, että yritetään keksiä kaikki keinot ja välineet, ettei tarvitsisi kohdata enää nenäkkäin lainkaan. Tulemmeko siis juttelemaan dosettiemme kanssa webbikameran seuratessa liikkeitämme ja vaatteisiimme sijoitettujen anturien kertoessa etähoidolle elimistömme kulloisenkin tilanteen? Hei, ei kai sentään.

Inkivääri kirjoitti...

No jaa, minä taas laiskana lähtijänä ja pitkästä matkasta arvelisin, että tuohan olisi hyvä juttu - hyvä renki, mutta huono isäntä!

Ei tarvitsisi lääkärissä käydä joka ripsauksesta... Toisaalta - on niitä jotka oikeasti tarvitsevat lähikontaktia - onhan tunnettu tosiasia, että hyvä lääkäripotilassuhde parantaa potilaat tehokkaammin kuin huono...

KirsiMy kirjoitti...

Joo, Liisa, ennen yksinään höpiseviä pidettiin outoinen. Nykyisin oikeasti yksin höpisevää ei kukaan pidä outona, koska bisnesihmisetkin selittävät tärkeän näköisenä milloin millekin laitteelle jotain. Nyt päämääränä on, että jokainen on omassa lokerossaan ja tärkeän näköisenä selittää omiaan... Luulen kuitenkin, että tällaisen älykkään lääkepakkauksen mukanaan tuomat eettiset kysymykset ovat ehkä hieman toisentyyppisiä kuin vanhusten etävalvonnan, lattiaan asennettavien kaatumisesta kertovien antureiden ja liukuhihnakotihoidon ongelmat. Seurusteleva lääkepakkaus tuo mukanaan sellaista muistitukea, jota on tällä hetkellä aika vähän tarjolla. Tätä en ole valmis vielä torjumaan, mutta tietosuojakysymyksistä pitää saada selvä ennen kuin markkinat innostuvat. Digitekniikka mahdollistaa niin monenlaisen valvonnan. Onneksi kenelläkään ei ole aikaa eikä paukkuja seurata kaikkea sitä yksilön toimintaa, mitä tällainen keinoäly mahdollistaa.
Liisa, kyllä siis vaatteisiin on jo nyt ainakin labraolosuhteissa sijoitettu hyvinkin monenlaistsa älyä. On esimerkiksi kehitetty materiaaleja, jotka ovat lämpimällä säällä viileitä ja viileällä lämpöisiä. Kyllähän vaatteet voivat kertoa jollekin, missä liikut, jos sinne on sijoitettu vähän tietotekniikkaa, mutta sijaintisi paljastaa kännykkäkin, jos se on auki. Lohtunamme on, että isoveli on liian kiireinen valvoakseen 7/24. Toinen lohtu on, että tietojen levittämistä säännellään ja rajoitetaan: kaikki, mikä on mahdollista, ei ole hyväksi eikä sallittua.

Inkivääri, kuten sanottu, tämä innovaatio oli minustakin monessa suhteessa hyvä juttu. Tulevaisuuden maitopurkitkin saattavat ilmaista kuluttajalle, onko elintarvike mikrobiologiselta koostumukseltaan edelleen kuranttia... Älypakkauksille on olemassa jo nyt monia hyviä käyttöaiheita muun muassa logistiikassa.

Salka kirjoitti...

Tämmöisenä muistamattomana mimminä ihastuin heti ajatukseen. Toki mulla on perinteinen viikkodosetti, kaksikin, käytössä muttei se takaa sitä että muistaisin aina oikeaan aikaan ottaa lääkkeeni. Ja uskoisin etten vanhetessani ainakaan parane muistin osalta jotta minun mielipiteeni tuosta vehkeestä on että kehiin vain!

KirsiMy kirjoitti...

Salka, luulen, että harva ihminen on kovin jämpti silloinkaan, kun tulisi. Esimerkiksi antibiootteja piti aiemmin ottaa kolmesti vuorokaudessa, jotta lääkkeen määrä elimistössä pysyi tasaisena. Nykyisin niitä usein määrätään kahdesti vuorokaudessa – eikä tämä tietääkseni johdu siitä, että lääkkeet olisivat tulleet sellaisiksi, että niitä liukenisi jotenkin tasaisemmin elimistöön, vaan siitä, että kolmen kerran muistaminen on hankalampaa kuin kahden. Hälyttävä lääkepakkaus on luultavasti oiva apu myös satunnaisessa käytössä ja varjelee osaltaan lääkkeille vastustuskykyisten pöpöjen syntymiseltä.

Anonyymi kirjoitti...

Mitenkähän sitten nauru maistuu, kun pilleri huutaa työpaikan kokouksessa lompsasta, että "otapas pissalääke". :=)

KirsiMy kirjoitti...

Sanos muuta, Anitta. Tässä vaiheessa rasia tosin vain tylsästi piippaa.