5.2.08

Eettisiä jännitteitä ei voi ratkaista oikeussalissa

Lainsäädäntö tarjoaa minimin, jonka puitteissa lääkäri tekee eettiset ratkaisunsa. Lainsäädäntö ei kuitenkaan ole pohja etiikalle, vaan juridiikalle. Lain ja etiikan välillä on pysyvä jännite. Parhaimmillaan laki heijastelee ihmisten uskomuksia ja huonoimmillaan se on niiden vastainen, sanoi lääketieteen etiikan professori Veikko Launis esityksessään lääkäripäivillä.
Etiikka on pohjimmiltaan yhteiskunnallinen asia. Se syntyy vuorovaikutuksen ja inhimillisten tarpeiden perusteella.
On ongelmia, joiden ratkaiseminen edellyttää vain uutta lääketieteellistä tietoa. Tällaisia ovat esimerkiksi riskien tai tarpeiden arviointi. Ongelman ratkaisu tapahtuu lääketieteellisin perustein.
On myös tilanteita, joissa lääkärin henkilökohtaiset arvot ovat ristiriidassa vaadittujen toimenpiteiden kanssa. Esimerkkinä tämäntyyppisestä ristiriitatilanteesta on tilanne, jossa lääkärin omatunto kieltää tekemästä aborttia ja laki sitä vaatii.
Pelkkä näkökulman muutos saattaa jo muuttaa eettisen ratkaisun sisältöä, vaikka jakaisimme samatkin arvot, sanoi Launis.

Lääkärintyön eettisiä periaatteita:
  • Inhimillisen elämän kunnioittamisen periaate
  • Ihmisarvon kunnioittamisen periaate
  • Itsemääräämisen (autonomian) periaate
  • Vahingon välttämisen periaate
  • Hyödyn maksimoimisen ja huolenpidon periaate
  • Oikeudenmukaisuuden periaate
  • Omien henkilökohtaisten arvojen ja vakaumuksen kunnioittaminen (Luettelo prof. Veikko Launiksen)

2 kommenttia:

Juhana Harju kirjoitti...

Aivan, tämä oli tarpeellinen blogikirjoitus, Kirsi. Voisi vielä lisätä, että näkemyksellisten ja tutkimusten tulkintaan perustuvien erojenkaan ratkaisemiseen oikeussali ei ole hyvä paikka. (Viittaan vain siihen Anssi Mannisen uhkaukseen valittaa oikeusasiamiehelle siitä, että joku oli arvioinut - ja mielestäni aivan oikein - tutkimustulosten viittaavan vähähiilihydraattisten ruokavalioiden lisäävän kuolleisuutta.) Erimielisyyttä on hyvä oppia sietämään. Se kuuluu asiaan. :-)

KirsiMy kirjoitti...

Eettisten jännitteiden ratkaiseminen tai niiden kanssa eläminen on itse asiassa erittäin haastavaa. Haastattelin vuosia sitten gynekologia, jolle abortin tekeminen ei ollut mitenkään yhdentekevä asia. Hänelle elämän suojeleminen nousi sekä lääkärinvalan velvoitteesta että omasta vakaumuksesta. Aiheena ei ollut abortti, vaan haastattelin häntä lääkärintyöstä yleensä. Lääkäri oli jo tuossa vaiheessa tehnyt pitkän päivätyön Etelä-Pohjanmaalla ja Vaasassa, auttanut monia ihmisiä maailmaan – itse asiassa varmaan monia tämänkin keskustelun lukijoista. Lääkäri kertoi, että joka kerta tarttuessaan kyretin varteen hän kysyy: "Oletko nyt aivan varma?" Joskus joku on tuossa vaiheessa perääntynytkin, kokenut lääkäri kertoi.