26.2.08

Kaupaksi hinnalla millä hyvänsä


Vaasassa oli viime viikolla markkinat. Joku muualta tullut kauppias myi mielenkiintoisia marjajauhepusseja. Ajattelin kokeilla karpalojauhetta. 
Odotellessani en voinut välttyä kuulemasta myyntipuhetta, jonka myyjä suuntasi ikäiselleni naisihmiselle. Myyjä vakuutti, että pussin sisältämä jauhe on niin tehokasta, että se on häneltäkin parantanut sepelvaltimotaudin, ei tarvitse enää ollenkaan lääkkeitä. "Ei ollenkaan lääkkeitä?" tiedusteli potentiaalinen ostaja sekä epäilyksen että toiveikkuuden sävyjä äänessään. Enkä minä tietenkään osannut olla vaiti. Sanoin rouvalle, että kannattaa kysyä lääkäriltä.  Mieheni saapui paikalle parahiksi kuulemaan melkoisia karkoitusloitsuja, joilla kauppias merkkasi reviirinsä. Kauppias sanoi, että tämä on hänen asiakkaansa ja että minä saan painua suunnilleen sinne mistä olen tullutkin. Pohjalainen ukkoni naureskeli: "Huh huh, olipa siinä paksua tekstiä." 
Pitää siis jälleen tässä yhteydessä mainostaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran humpuukiesitettä. Kannattaa lukea. 
Marjat ovat terveellistä ja hyvää syötävää, mutta niiden lääkkeellisistä vaikutuksista ei sentään ole kovin paljon näyttöä, ei varsinkaan niin dramaattista näyttöä, että sepelvaltimotauti katoaisi marjoja syömällä. Ihan varma en ole enää siitä, mitä noihin pusseihin on jauhettu, toivottavasti marjoja kuitenkin.

8 kommenttia:

Tarjuska kirjoitti...

Tuota itse usin ihmettelen, että monet "terveysvaikutteiset jauheet ja pillerit" parantavat muka kaikki maailman taudit. Jokunen viikko sitten uteliaana pysähdyin luontaistuotekaupan eteen katsomaan, että mitä "karamelliä" siellä tarjoillaan. Oli kuulema intaiaanisokerista tehtyä ja tuo sokeri ja suolaakin on, joissa on kaikki tarivittavat hivenaineet. Nainen selosti, että intiaanit viljelevät neljä vuotta tuota sokerirokoa ja kasvi ottaa maaperästä kaiken tarvittavan mineraalin. Just joo....Kas, kun meillä on niin paljon sairauksia, vaikka noita "ihmelääkkeitä" ihmiset syövät pilvin pimein. En kyllä itse ostaisi edelleenkään muuta kuin sappisaippuaa tahrojen puhdistmiseen. :)

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Tarjuska, sappisaippua onkin hyvää (ei suositella sisäiseen käyttöön ;)

Obeesia kirjoitti...

Niin, ja entäs sitten nuo uskolla parantajat. Minulla on kokemusta tästäkin: tyttäreni tuli uskoon, ja alkuaikoina minulla oli tosi kova työ puhua lääkäreiden ja muiden asiantuntijoiden puolesta. Onneksi ei päässyt tapahtumaan mitään kohtalokasta. Nyt tytärkin taas luottaa lääkäreihin.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Obeesia, luottamus lääkäreihin on vanha kristillinen tapa, siitä puhutaan osuvasti Siirakin kirjassa.
Omassa maailmankuvassani usko ja lääkärit eivät tosiaankaan ole vaihtoehtoja.
Mutta tämän markkinaveijarin puheessa ei uskolla ollut osuutta, siinä vedottiin vain lääkkeettömyyden kaipuuseen ja pahaa pelkään että käytettiin ihmisen hädänalaista tilaa sumeilematta hyväksi.

Kyllikki kirjoitti...

Anteeksi vain, mutta sinä kyllä käytät ihmisien auktoriteettuskoa ja pelkoa häikäilemättömästi hyväksi. En minäkään usko, että yksi tuote on terveysvaikutuksiltaan jotenkin yli muiden. Mutta esim. marjojen siemenissähän on hyviä rasvahappoja ja ne elimistö saa käyttöönsä, kun siemen jauhetaan. Ilman jauhamista tulee suoraan läpi:-)

Ja minä kerään marjoja luonnosta ja myöskin kuivaan ja jauhan niitä itselleni ja perheelleni.

Tämä nyt vain vastapainoksi kaikelle sinun lääketehtaiden lääkkeiden mainostamiselle ihan tasapuolisuuden nimissä.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Hyvä, että pyysit anteeksi. Nimimerkin takaa on näköjään helppo heitellä, Kyllikki.
Marjat ovat terveellisiä (jos pusseissa nyt sitten oli marjoja). Sepelvaltimotautia niillä ei valitettavasti ole vielä opittu parantamaan.

Kyllikki kirjoitti...

Omaiset ja läheiset liitto järjestää tilaisuuksia, jossa luennoitsija mm. sanoo: "Älä anna elämääsi asiantuntijoille, sillä silloin se ei ole enää oma elämäsi" Ja tämä ei todella tarkoita sitä, että asiantuntijoita ei tarvittaisi. Mutta kaikkea ei tarvitse heiltäkään kuitenkaan hyväksyä. Sillä asiantuntijatkin ovat vain ihmisiä.

En ole kauaa enää nimimerkki. Tulevaisuudessa tarinani tulee erääseen lehteen. Mutta sillähän ei ole tietenkään mitään väliä, koska se vain on yksilön oma subjektiivinen kokemus ja tarina kaiken aukottomasti ja kiistattomasti todetun tieteen rinnalla, mikä tuhoaa kaiken ihmisen oman yrittelijäisyyden ja ihmisen oman sisäisen tiedon.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Sitä vain Kyllikki, että henkilökohtaisuuksiin meneviä kommentteja ja kritiikkiä on kohteliasta kirjoittaa omalla nimellään tällaisessa tapauksessa, kun itsekin kirjoitan omalla nimelläni. Sellaisessa tapauksessa itsekin vaivaudun kyllä sitten vastaamaan kritiikkiin.