4.2.08

Luteet ovat täällä

Kuvalinkki: Wikipedia

Tuore Duodecim-lehti esittelee visaisen ihoinfektion, joka on iskenyt tamperelaiseen 22-vuotiaaseen, aiemmin terveeseen mieheen. Mies lähetettiin opiskelijaterveydenhuollosta ihotautiklinikalle vuonna 2005. Mies oli potenut kutiavaa ihottuma runsaan kuukauden ajan ja avokki vähän kauemmin. Lopulta amies löysi hyönteisen vuoteesta. Tutkimuksissa otus osoittautui luteeksi!
Ei selvinnyt, mistä luteet olivat peräisin. Pariskunta ei ollut matkaillut ulkomailla.
27-vuotias naisopiskelija lähetettiin vuonna 2006 ihotautien poliklinikalle kutisevan ihottuman vuoksi. Tämä potilas oli käynyt Hollannissa, Unkarissa sekä matkaillut Aasiassa ja vieraillut Tampereella.
Lutikka on alunperin lepakon loinen. Harvinaisen kaverin voi tuoda tuliaisena matkalta. Jos tuuri käy, sen voi saada myös kesämökiltä.
Hankala juttu: lääkäri tuskin on koskaan nähnyt tällaista tapausta, mutta nyt tämäkin ihottuma on vähitellen opittava tunnistamaan.

8 kommenttia:

tanssiva harmaa pantteri kirjoitti...

Luteita! Kauheeta. Luulisi, että ne ovat hävinneet maailmankartalta, mutta eivät näköjään.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Pantteri, täit tulivat tutuiksi, kun lapset olivat pieniä (samoin kuin kihomadot), torakoita olen nähnyt Helsingissä jo 80-luvulla, samoin turkiskuoriaisia, mutta luteet ovat uusi ilmiö.Nämä muutamat tapaukset, joista Duodecim-lehti kertoo, liittyvät Tampereeseen, mutta epäilemättä ongelmia voi olla muuallakin. vaikka niitä ei ole tunnistettu.

henna kirjoitti...

Luin myös tuon Duodecimin jutun. Aika ikävää kyllä, jos luteet alkavat Suomessa levitä.

Yhden luteen olen kerran nähnyt, tosin hieman erilaisissa olosuhteissa. Se oli kuollut ja hyvin litteäksi puristunut: otus löytyi 1700-luvun lopulla julkaistun kirjan välistä. Asiaa sitten selviteltiin laajemminkin ja sain oppia, etteivät kuolleet luteet ole lainkaan harvinainen löytö vanhojen kirjojen - erityisesti raamattujen - välistä.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Hahaa, Henna. Tuossapa hauska tieto. Voisikohan sellaisen puhdasoppisuuden ajan luteen jäkikasvua vielä löytää jostain arkistosta!

henna kirjoitti...

Toivottavasti ei! :)

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Totta, Henna. Pelkäänpä pahaa, että torjuntamenetelmät eivät ole kehittyneet muun tekniikan vauhtia, koska DDT, pölynimuri ja heteka edistivät kotien puhtautta siinä määrin, että olemme nyt, vielä, lähes lutikattomassa Suomessa.

Liisa kirjoitti...

Luteet eivät kestä kovaa pakkasta. Jospa nämä lämpimämmät talvet "tuovat" ne takaisin. Minulla olisi niistä henkilökohtaisia kokemuksia kokonaista postausta varten.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Liisa, kerro niin linkkaan.
Luultavasti aika moni syöpäläinen palaa Suomeen ilmaston lämpenemisen myötä :)