19.3.08

Ihmisen ja eläimen hybridialkio suunnitteilla

Britannian Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) lisenssikomitea on myöntänyt kaksi tutkimuslupaa hankkeille, joissa pyritään kehittämään ihmisen ja eläimen hybridialkioita.
Britannia pyrkii maailman johtavaksi maaksi kantasolutukimuksen alalla. Huomiota on kiinnitetty nimenomaan ihmisen ja eläinten perimän rajan murtamiseen (sekoittaminen tuntuu kai tässä arvolatautuneelta ilmaisulta?).
Näitä hankkeita on perusteltu sillä, että kantasolututkimuksella kehitetään lääkkeitä harvinaisiin sairauksiin, tai suuriin kansansairauksiin. Päämäärät ovat kaukana tulevaisuudessa.
Suomessa ei ole käyty kovinkaan paljon julkista keskustelua siitä, onko kaikki, mikä on mahdollisesti mahdollista, eettisesti oikein. Myöskään aiheeseen liittyvistä riskeistä en ole itse nähnyt analyysejä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sellaisia ole varmaankin yleisölle tarjottu.
Lähde: OrphaNews
Etiikkatietoa:
WHO:lla on omat geenietiikan sivunsa: http://www.who.int/genomics/elsi/en/
Helsingin yliopiston Terkossa on lääkintäetiikan ja -oikeuden kysymyksiin keskittyvä Etiikkapankki.
Terveydenhuollon eettinen neuvottelukunta Etene.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää Minna Cantin ja Suomalaisen tasa-arvon päivää kaikille =D

KirsiMy kirjoitti...

Oi, kiitos, P. Olka. Samoin sinulle!
Minnassa meillä on rohkean suomalaisen naisen perikuva ja hyvä vaikuttamisen esikuva.

Anonyymi kirjoitti...

Kyynikkona en voi olla ajattelematta, että hybridi halutaan saada aikaan ennen kaikkea kokeilemisen halusta ja että lääkkeiden kehittäminen on kaunisteltu tekosyy.

KirsiMy kirjoitti...

Helena, tällainen pelko on joka tapauksessa mahdollisesti aiheellinen.