14.3.08

Lisää latauspisteitä, HKL

Tämän päivän Hesarissa kerrotaan, että Helsingin kaupungin liikennelaitos aikoo nostaa bussista ostettavien kertalippujen hintaa oikein rutkasti.
Omasta lähiöstämme katosi jo hyvän aikaa sitten R-kioski. Monella ei siis ole mitään keinoa tarkistaa, onko matkakortilla arvoa eikä ladata arvoa kortille. Ei ole aivan harvinaista, että tällainen satunnainen bussimatkustaja havaitsee bussiin astuessaan, että kortilla ei ole arvoa. Kaikilla ei ole varaa ladata kortille kerrallaan erittäin suuria summia.
Kioskin muuten tappoi paikallisten kauppojen sunnuntaiaukiolo. Kaupoissa ei voi ladata arvoa. Sen sijaan siellä voi lotota, pelata pitkävetoa sun muuta.
Meillä on vielä toistaiseksi yksi pankkiautomaatti Puistolassa. Ehkäpä pankkiautomaatteja voisi käyttää matkakortin lataukseen? Ongelmia tosin tulee aika pian silloin, kun automaatti on rikki; sen korjaaminen vie joskus aika kauan. Silloin pitää huonojalkaisimpienkin rahantarvitsijoiden köpöttää Tapulikaupunkiin.

4 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Suomessa ei haluta palvella, koska kaikki ihmisen tekemä "extratyö" maksaa - jos ei muuta niin aikaa. Vähän sama juttu sähköisten laskujen kanssa (nythän yritykset mielellään haluaisivat luopua kokonaan paperilaskuista): Idea on hyvä naamioida jalojen tarkoitusperien taakse mm. paperinsäästöön, mutta todellisuudessa yritykset haluavat säästää rahaa.

Suomessa ei arvosteta muuta palvelua kuin itsepalvelua. Sen huomaa jo siitä, kun suurin osa mistä tahansa palveluista (ajatellaanpa vaikka matkapuhelinoperaattoreita) haluttaisiin siirtää verkkoon.

Jännä juttu muuten, mutta Sydneyssä kiersi sporassa rahastaja erikseen, joka myös tarkisti liput. Kuskilta ei saanut lippuja ostaa.

Nykissä taas oli sellainen sääntö (ainakin joillakin bussilinjoilla), että täytyy maksaa tasarahalla.

Suomessa halutaan ihmiskontaktit minimiin. Joskus olisi tietenkin hyvä pysähtyä miettimään tässä tehoyhteiskunnassa, että mihin se raja laitetaan: tarvitaanko ihmistä kohta ollenkaan mihinkään "palvelutyöhön". Kortistoon vaan kaikki!

Anteeksi avautuminen. Jotenkin se tuntui sopivan tähän aiheeseen, vaikka vähän rönsähtikin.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Elina, samantyyppisissä mietteissä olen itsekin seurannut kehitystä. Pistävät vielä maksamaan itsepalvelustakin...
Erityisesti olen huolissani siitä, että tällaisella "kehitystyöllä" kasvatetaan kansalaisten eriarvoisuutta. Moni palvelu nojaa siihen, että ihmisettekevät sen kotona tietokoneellaan. Tosiasia on, että kaikilla suomalaisilla ei ole kotona tietokonetta eikä internetyhtyttä, vaikka niin yllättävän usein kuvitellaan.

Mietin vielä tuota latausasiaa: itsepalveluhengessähän voisi laturit sijoittaa yksinkertaisesti busseihin: syötän rahaa laitteeseen ja se lataa arvoa tai aikaa kortilleni. Tämä systeemi vapauttaisi meidät R-kioskiverkosta. Pysäkeille ei varmaankaan herrat halua automaatteja sijoittaa.
No, ehkä oma asuma-alueemme on jotenkin poikkeuksellinen Helsingissä, että täältä saa kävellä kilometritolkulla latauspaikkaan.

Elina kirjoitti...

Minulla on matkakortti ja siinä on varmaan jopa jonkin verran rahaa sisällä. Yleensä maksan silti käteisellä.

Ongelma on laitteiden huono toimivuus. Minulla ainakin on ongelmia saada matka maksetuksi: on käynyt niin, että olen maksanut matkasta useamman kerran ja joskus on jäänyt maksamatta (vaikka olen luullut maksaneeni).

Korttia pitää näyttää ja samaan aikaan olla painamassa nappulaa sormi ruvella, että asia onnistuu. En ehdi myöskään aina lukea laitteeseen tulevia tekstejä, koska nehän vilahtavat näytössä tyyliin sekunnin.

Matkakortti on hyvä ja kätevä idea, mutta toteutuksessa olisi taas toivomisen varaa. Onko sinulla ollut ongelmia matkakortin vilauttamisen kanssa vai olenko asiani kanssa yksin?

Täällä lähin latauspiste on noin kilometrin päässä.

Elina kirjoitti...

Niin, ei muuten olisi mikään huono idea sijoittaa niitä latureita juniin ja busseihin. Se olisi aika luontevaa ja kätevää asiakkaan kannalta.