16.4.08

Potenssikortti

Nuorten miesten äkilliset kuolemat järkyttävät joskus urheilupiirejä. Toisinaan taustalla on ollut kiellettyjen aineiden käyttöä. Dopingin kovin hinta on, jos henki menee.
Toinen yllättäen nuoria miehiä vaaniva vaara ovat potenssilääkkeet, nuo vanhoille gubeille tarkoitetut aineet, joilla sekä laillistettu lääketeollisuus nykyisin tahtoaa isoja rahoja että internetin hämäräbisnes tahollaan.
Olen tässä juuri kirjoittanut juttua, jossa mainitaan siitä, kuinka arginiini-niminen aminohappo oli vähällä nousta sydänsairauksien hoidon menestystuotteeksi, mutta äkkikuolemat tutkimusryhmässä katkaisivat lupaavan nousun. Nyt törmäsin arginiiniin toisaalla: sitä yritetään kaupata potenssilääkkeenä, samaan tapaan kuin vaarallisia pitoisuuksia sisältävää malarialääkettä tässä taannoin, ja varmaan vieläkin, Kamagra-nimellä. Arginiinia jossain foorumilla myös joku neuvoi käyttämään kehonrakennuksessa.

2 kommenttia:

Stello kirjoitti...

Tasta tuli mieleen, etta olisi kiinnostavaa nahda jotain tilastoja urheilullisesti aktiivisten nuorten miesten yllattavista kuolemista eri maissa - siis sellaisissa tapauksissa mihin EI liity mitaan kiellettyjen aineiden kayttoa tms.

Irlannissa nimittain tuntuu sattuvan tuollaista aika usein, ja olen joskus miettinyt, etta onko se muuallakin yhta yleista. Useimmat tapaukset taitavat olla jotain 18-20-vuotiaita kuollessaan, ja kuolema on voinut sattua esim. kesken jotain matsia tai koululiikunnan yhteydessa. En muista yhtaan vastaavaa tapausta, jossa yllattava kuolema olisi sattunut nuorelle naiselle, ts. ainakaan en ole kuullut sellaisesta.

Ehka joskus muutama vuosi sitten taisi olla viela muutama samankaltainen tapaus lyhyen ajan sisalla, koska muistan etta ajattelimme uutisia katsoessa jo epauskoisina, etta "Taasko?!?"

KirsiM kirjoitti...

Stello, kiellettyjen aineiden käyttö salataan sen verran hyvin, että kyselemäsi tilastot tuskin antaisivat todellista kuvaa. Doping iskee usein juuri sydämeen.
Mutta urheilevia ihmisiä vaanii myös sydänlihastulehdus, jos treenaaminen aloitetaan, tai jos sitä jatketaan sairastumisesta huolimatta. Tulosket saattavat olla kohtalokkaat.

Suomessa varusmiesten yllättävät vakavat sydäntapahtumat, jopa äkkikuolemat, ovat olleet toisinaan esillä, mutta kyseessä on usein ollut nuori, jolla on ollut piilevä sydänvaiva, joka on aktualisoitunut kovassa rasituksessa. Inttiin hakeutuvat naiset ovat puolestaan hyvinkin valikoitunut joukko... En minäkään muista kuulleeni nuorten naisten vastaavista kuolemantapauksista. Mahtoiko niissä ruotsalaisten suunnitajien äkkikuolemissa olla naisia? En muista...