8.4.08

Tupakointi enteileekin pelastusrenkaita

Ensi perjantaina tarkastettavan väitöskirjan mukaan nopeaan painonpudotukseen tähtäävällä laihduttamisella on terveyden kannalta haitallisia seurauksia: kun laihduttaminen lopetetaan, kiloja kertyy jopa lähtötilannetta enemmän.
LL Suoma Saarni sai väitöstyössään selville, että nuoruusiän tupakointi enteilee vyötärölihavuutta: sekä miehet että naiset, jotka polttivat nuoruudessa, lihoivat vyötäröstä, naiset lisäksi muutoinkin. Saarni osoittaa, että nuorten aikuisten elämässä toistuva laihduttaminen ja tupakointi liittyvät toisiinsa. Vanhemmat tupakoivat miehet sen sijaan laiduttivat harvemmin kuin tupakoimattomat miehet.
Väittelijä arvelee, että toistuvan laihduttamisen ja tupakoinnin vähentäminen ovat aiempaa luultua tehokkaampia keinoja lihavuuteen ja vyötärölihavuuteen liittyvän sairastuvuuden ehkäisyssä.
LL Suoma Saarnin väitöskirja "Obesity, Smoking and Dieting" tarkastetaan perjantaina 11.4.2008 klo 13 Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa, Fabianinkatu 33, 2. kerros.

8 kommenttia:

Inkivääri kirjoitti...

Tämä on taas tätä - laihduttavilla lienee ollut painon kanssa onkelmia jo silloin nuoruudessaan, koska ovat toistuvasti laihduttaneet.

Eilen julkistettu imetystutkimus oli kanssa yksi tai ainakin se, että siitä vedettiin johtopäätöksiä. Yli yhdeksän kuukauden täysimettäjät ovat niin valikoitunutta joukkoa, että luulisi olevan ihan turha tutkia ainakaan yleisten johtopäätösten toivossa.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Joopa joo, Inkivääri.Johtopäätöksen voi varmaan tehdä tuolla tavoin, mutta terveyden edistämisessä puhutaan nykyisin – ei oikeastaan laihduttamisen, vaan painonhallinnan puolesta. Tässä ei ole käsittääkseni kyse uudiskielestä, vaan oikeasta asiasta: laihduttamisharrastus johtaa painon jojoiluun: laihduttaessa paino putoaa ja laihdutuksen loppuessa nousee, koska ihminen alkaa taas elää vanhaan painoa kohottavaan malliin. Tärkeää siis on, miten mahdollisen laihdutuskuurin jälkeen arjessa toimitaan... Mutta tästä kaikesta on sitten paljon tietoa vaikka pienipaatospaivassa.fi-sivustolla...
Tämän väitostutkimuksen opetus kaksi on nähdäkseni se, että laihduttamisen jälkeenkään ei kannattaisi antaa itselleen lupaa syödä enemmän kuin kuluttaa. Ja opetus numero yksi on, että tupakointi ei laihduta, ei ainakaan kaikkia – ja nekin, jotka laihtuvat tupakoimalla, maksavat siitä hinnan terveydellään.
Tänä ulkonäkörasismin aikana ihmiset laihduttavat saadakseen työpaikan, yletäkseen urallaan, ollakseen suosittuja, varakkaan tai älykkään näköisiä, koska nämä ominaisuudet on liitetty julkisuudessa niin usein hoikkuuteen – ja jopa laihuuteen, vaikka alipaino ei tosiasiassa ole sekään hyväksi terveydelle eikä tilastollisesti tutkien rohkaise tosiasiassa mallin ottamiseen.

Elegia kirjoitti...

Sen verran täytyy kommentoida vain tuota sinun kommenttiasi, että vaikka tupakan haitat on todettu (en ala niitä luettelemaan: tiedät varmasti paremmin kuin minä, vaikka olen niistä itse hyvin tietoinen: poltan silti), niin eivät kaikki tupakoitsijat koskaan "saa" mitään siitä aiheutuvaa terveyshaittaa tai sairautta. Siksi on mielestäni harhaanjohtavaa väittää, että KAIKKI tupakoitsijat maksavat polttelustaan terveydellään.

Ei ole tarkoitus väheksyä tupakan vaaroja, mutta en myöskään pidä "propagandasta". Pelastusrengasta ei muuten ole vielä ilmennyt ;)

Obeesia kirjoitti...

Blogissani on sinulle tunnustus. Sinun jos kenen blogissa on tarkoitus.

P.S. En ole koskaan polttanut tupakkaa, vaikka vyötärön mitta ylittää sallitun. Vaan taisitpa mainita, että tutkimuksessa huomautetaan naisten paisuvan muutenkin.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Elegia, haitat eivät aina johda kohtalokkaisiin seurauksiin, mutta tietääkseni tupakoinnin haitoille immuuneja ei ole. Itselleni hätkähdyttävintä oli tajuta, että suuri osa sydäninfarkteista tulee 10 minuutin kuluttua tupakkatauosta. Siksi kannan huolta, kun ihmiset polttavat. Oma isäni poltti nuoresta pojasta teholle saakka. Tiedän, ettei siitä ole helppo irrottautua, vaikka tahtoisikin...
Oikeastaan en tiedä, voiko tupakan haitoista puhua ilman että moni kokee sen propagandana, Voin kuitenkin suoraan sanoa, että kirjoitan näistä suoraan, vaikka tiedän, että tämä on aika tehotonta tupakkateollisuuden suorittamaa piilomainontaa vastaan, ja että vastustan tupakkateollisuutta, jotta tarkoitusperäni tulevat selviksi :)

Obeesia, käynpä pian vieraisilla.
Itse kokeilin nuorena tupakointia, mutta onnekseni en jäänyt koukkuun. Ylipaino ei sekään ole vieras asia minullekaan, joten tiedän, mistä kirjoitan, vaikka en omasta elämästäni tätä blogia pidäkään :)

Anonyymi kirjoitti...

No niin, siitäkös kokeilumielisestä polttelusta nuoruudessa se johtuukin... Ja minä kun luulin vain syöväni enemmän kuin kulutan.
Totta puhuen, hoitoalalla olevana näen joka päivä, että eniten tavallisia flunssiakin sairastavat todellakin tupakoitsijat. Tunnistan heidät hajusta, vaikken tietäisi heitä tupakoitsijoiksi. Haitat eivät tule vain heille itselleen, vaan ympärillä olevatkin siitä kärsivät. Jopa ulkona tupakoinnista. Onneksi itselläkin jäi kokeiluasteelle ilman riippuvuuden syntymistä.

Elegia kirjoitti...

Kirsi, hyvä että tietoa on ja sitä jaetaan. Minua korpeaa joskus - ja joskus useinkin - kun tuntuu siltä, että tupakan ajatellaan olevan syypäää IHAN kaikkeen (siis: sinulla on flunssa = johtuu siitä, että tupakoit, muuten sinulla ei sitä olisi jne.). Sehän tarkoittaa samaa kuin, että tupakoitsijalla ei ole oikeutta sairastaa yhtään mitään, koska hän sairastuttaa itse itsensä.

Oma motivaatio on tärkein apu lopettamisessa niin kuin kaikki tietävät. Jos ei sitä ole, niin touhu on aika turhaa.

Itse olin reilun viikon polttamatta (sen flunssan takia, joka varmaan on tupakan vika, vaikka minulla on hyvin harvoin flunssa tai olen muutenkaan sairas [paitsi päästäni, heh]: tätä edellisestä kerrasta taitaa olla aikaa useita vuosia). Harkitsin lopettamistakin, mutta ei minua kiinnosta. Sen sijaan ajattelin, että poltan vastaisuudessa vain silloin kun tekee oikeasti mieli. Tänään olen polttanut yhden tupakan (aamukahvin jälkeen) :)


Anteeksi, että tulen tänne avautumaan. Tämä kuitenkin tuntui sopivan aiheeseen. Ja minulle oli myös uutta tietoa (vaikkakaan ei sinänsä mikään yllätys) tuo sydäninfarktin saapuminen tupakoinnin jälkeen.

Perimäkin kaiketi vaikuttaa: toiset kun voivat rellestää ja rypeä elämänsä paheiden parissa eivätkä kuole kirveelläkään (ja ovat vieläpä ikäänsä nähden terveitä; toiset taas elävät suht. siististi ja sairastuvat ties mihin).

Ei tietenkään pitäisi leikkiä terveydellään ja luottaa perimään, mutta mutta...

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Anonyymi, käytä nimimerkkiä.
Elegia, yleensä noista vakavista seurauksista tiedetään vain syöpä. Siksi aina välillä mainitsen tämän sydämen ja verisuonet. Moni lopettaa tupakoinnin juuri infarktin jälkeisellä teholla, jossa ei voi tupakoida. Infarktion siitä oudompi haitta, että se voi tulla, jos olosuhteet ovat suotuisat, vaikka kyseessä olisi ensimmäinen tupakka.
Perimä vaikuttaa, mutta jos on huono perimä, kuten useilla suomalaisilla tässä suhteessa taitaa olla, pitäisi olla tarkka elintavoistaan, jos tahtoo elää terveenä vielä ikäihmisenä ollessaan.