6.6.08

Yleensä ihmiset yleistävät liikaa

Maksapotilas Tarjuska kiinnittää huomiota siihen, että Kansanterveyslaitoksen tutkija ja Helsingin Sanomat saattavat mennä vipuun.
Vaikka maksasairaudet ovat Suomessa lisääntyneet kansan hervottoman alkoholinkäytön seurauksena, on täysin virheellistä väittää, ettei kukaan saa maksakirroosia olematta alkoholisti.
Väite, joka Tarjuskan mukaan on esitetty Helsingin Sanomissa KTL:n tutkija Kalervo Kiianmaan sivuilla, ei pidä paikkaansa. Tutkijoiden tulisi olla kyllä erityisen tarkkoja kategorisissa väitteissään. Ei tekisi toimittajallekaan pahaa, jos osaisi epäillä tutkijan puheita. Tulipa taas jalleen kerran näköjään leimatuksi yksi potilasryhmä.

10 kommenttia:

Tarjuska kirjoitti...

Mietin itse, että onko kyseinen toimittaja "ymmärtänyt" väärin vai onko tutkija "ymmärtänyt" väärin? Sietäisi tulla tutustumaan tähän potilasryhmään... jossa on myös lapsia, joilla tokkopa on alkoholimaksakirroosia.
Jos puhutaan alkoholimaksakirroosista, niin pitäisi myös tekstissä selventää, että 'kukaan ei saa alkoholimaksakirroosia, olematta alkoholisti.' Ehkä sekään ei pidä paikkaansa, sillä joltain voi mennä maksa jo pienestäkin määrästä, sillä taustalla voi olla piilevät krooninen maksasairaus. Tuossa Hesarissa taisi tulla hieman "sammakoita" tutkijan suusta.

KirsiM kirjoitti...

Kutsukaan kyseinen tutkija ja toimittaja maksapotilaiden vieraaksi, Tarjuska.

Alkoholimaksakirroosi kehittyy tietääkseni salakavalasti myös välimerenmaiden viinimaissa tissutellen.

Minussa muutenkin ihmisten leimaaminen herättää aina kysymyksen, mihin puhuja pyrkii. Olisi kiintoisaa tietää, mitä asiaa ajaa henkilö, jolla on tarve leimata jokin potilasryhmä ja/tai mitä asiaa ajaa henkilö, jolla on tarve leimata ihmisiä alkoholisteiksi. Itse kyselisin myös, onko joukossa paljonkin ihmisiä, joiden mielenterveyongelmat ovat jääneet jossain vaiheessa vaille hoitoa, joita on sysitty syrjään työelämästä ja monia muita asioita, jotka itsessäni herättävät kysymyksiä siitä, miksi ihmistä on kohdeltu niin, ettei hän ole saanut apua alkuperäiseen ongelmaansa ajoissa. Leimaaminen pitäisi ilmeisesti kieltää lailla, kun sitä muuten harjoitetaan jopa valtamediassa.

Rita kirjoitti...

Eräs tuttavani aikanaan sairastui keuhkosyöpään, vaikka oli jumppamaikka eikä päivääkään ollut koskaan tupakoinut. Ilman sitä tietoa minulle tulisi varmaan ekaksi mieleen tupakka kun mainitaan keuhkosyöpä.

KirsiM kirjoitti...

Joopa joo, Rita. Tämä on maallikon asenne, tottakai. Ei siinä mitään vikaa ole, ei kaikkea voi tietää; tiedotusvälineet ovat sitä varten, että ne levittäisivät tietoa, eivät nähdäkseni sitä varten, että ne lähettäisivät ennakkoluuloja.

Asiantuntemusta pitäisi sen sijaan odottaa lääketieteen ja kansanterveystieteen tutkijoilta ja lääketieteestä kirjoittavilta toimittajilta.

Hallatar kirjoitti...

Miekin tiedän useita maksakirroosipotilaita
jotka EIVÄT TODELLAKAAN
ole olleet alkoholin kuluttajia.
Kirroosi voi olla myös esim virusperäinen.

Kuka tahansa voi saada sellaisen viruksen.

KirsiM kirjoitti...

Näin on, Hallatar.

Hanneles paradis kirjoitti...

rakastan ylistämistä, vaikka hyvällä absolutistiystävälläni on maksakirroosia

KirsiM kirjoitti...

Hannele, justiinsa.
Ja yleensä yleistävät ihmiset ovat ärsyttäviä, vaikka esimerkiksi sinä puolestasi olet mukava.

Anonyymi kirjoitti...

Minun maksani ei kestä lääkkeitä. joten ei pidä sairastaa.

KirsiM kirjoitti...

Toivotaan sinulle terveyttä, anonyymi. Ja sinun on sitten luultavasti syytä pidättäytyä myös aivan kokonaan alkoholipitoisista juomista; niitä ilman ihminen onneksi pärjää mainiosti, usein paremmin kuin niiden kanssa.