17.7.08

Hyssälä hassuttelee vakavalla asialla

Sosiaali-ja terveysministeri Hyssälä oli sitä mieltä uutisissa että toimeentulotukihakemusten teon ongelmat raukeaisivat, Jos Kela ne hoitaisi. Rohkenen epäillä. Kela panttaa tietoja etuuksista siinä missä kunnatkin. Pienelläjät tarvitsevat parempaa lain suojaa etuuskäsittelijöitä vastaan ja ihmisarvoista kohtelua.

22 kommenttia:

Obeesia kirjoitti...

Kyse on kuulemmaa pitkälti viestinnästä. Toimeentulotuesta ei ole haluttu kertoa. Ajatuksena tietysti, etteivät ihmiset osaa hakea tukea, kun eivät tiedä siitä.

Sopii kyllä muihinkin etuuksiin. Selkeä, yhtenäinen tiedotus kaikista eduista puuttuu. Ja kun toimeentulo koostuu pienistä purosista sieltä sun täältä, asian hallitseminen on vaikeaa. Miten pärjäävät ne, joilla on muutenkin vaikeaa elää ja olla, jos ei ole omaisia tai ystäviä auttamassa.

KirsiM kirjoitti...

Joopa joo. Kelan nettisivut ovat tyyppiesimerkki tiedon pimittämisestä ettei asia kyllä Kelassa parane. Itse tarjouduin taannoin tekemään jonkun järjestön laskuun selkeän palvelun sosiaalietuuksiin mutta fi ollut ajankohtainen. Olisi varmaan suosittu sivusto. Tuollaisia palveluita on toki rakennettu mutta niiden ylläpito on kestänyt vain Raha-automaattirahoituksen ajan. Kyse tosiaan on viestinnästä.

Liisa kirjoitti...

Totta. Kela ei tarjoa kyllä mitään, ellei osaa kysyä (vai sanoisinko ihan vaatia) tai anoa. Yhtenä esimerkkinä voin tässä mainita esimerkin suurten vuosittaisten matkakustannusten korvaamisesta. Harva tietää, että on edes olemassa ns. matkakustannusten koontilomake, johon joka lääkärireissulla voi pyytää leiman ja laskea kustannukset yhteen.

Omavastuuosuus täyttyy monella ilman, että he siitä mitään tietävät, koska yleinen käsitys tuntuu olevan, että jos matkakulu on alle tietyn summan sitä ei korvata. Siis esim. sarjahoidoissa käyvillä kannattaa ehdottomasti olla kyseinen lomake aina mukana.

Halo Efekti kirjoitti...

Kyllähän tämä selvä taktiikka on ollut että ei tarvitse maksaa.

neulekirppu kirjoitti...

argh. miksi pieni ihminen on aina pelinappula?

KirsiM kirjoitti...

Tarkoituksellista se on. Kelassakin vuosittain oikein lasketaan miten paljon säästyy ja voidaan alibudjetoida kun kansalaiset eivät hae etuuksiaan. Kela fi mitenkään tee helpoksi eikä auta esim. masennuspotilaan lankettien täytössä vaan moneen kertaan täytätetään samansisältöisiä lomakkeita vaikka viranomainen tietää muutenkin kaiken.

Elegia kirjoitti...

Minulla onkin ihan kokemusta tästä sataan kertaan täyttämisestä. Psykiatrian polilta lähettivät sairastodistuksen Kelaan voidakseni hakea sairaspäivärahaa.

Parin viikon kuluttua kotiin tuli kirje, että pitää täyttää vielä sitä sun tätä, vaikka IHAN KAIKKI ne tiedot jo ovat KELASSA ja enemmänkin.

Näin saatiin siis ensin venytettyä käsittelyaikaa lisää (vaikka KELAhan saa käsitellä hakemuksia vaikka vuoden, jos sitä huvittaa) ja asiakas täyttämään joutavaa lomaketta, jonka kaikki tiedot jo Kelassa ovat. Seuraavaksi kai tulee kirje, että lomake on puutteellisesti täytetty tmv. Huoh.

Anonyymi kirjoitti...

minusta vaikuttaa siltä, että näissä etuussekavuuksissa on useimmiten kyse tiedotuspuutteista - on sitten virastona kela, sosiaalipalvelukeskus tai joku muu iso kompleksi. se ei ole mitään uutta, että niiden etuja ei ajeta, jotka eivät itse pysty itseään puolustamaan. näen sen itse työssäni lähes joka päivä, hoitaja kun olen...

KirsiM kirjoitti...

Elegia. Tietääkseni tuo on sääntö eikä poikkeus. Kelalla on jokin lupa tuollaiseen. Eikä se on ministeri Hyssälän mielestä ihan ok, koska hän vastaavana ministerinä kehui Kelaa hyvästä työstä. Anonyymi, sama havainto tässä asioita pitkään toimittajana seuranneena.

Villiviini kirjoitti...

Meillä on ihan samanlainen tarina kuin Elegialla. Mies haki lääkärikorvausta kahdesta eri käyntikerrasta, mutta samaan aikaan. Hän unohti merkata toiseen hakemukseen pankkitilin numeron. Mitä teki kela? Lähetti kirjeen, jonka oli allekirjoittanut sama virkailija, joka oli täsmälleen samana päivänä käsitellyt sen toisen, oikein täytetyn hakemuksen. Kaiketi peräkkäinkin, kun kerta olivat samassa kuoressa. No, mies lähetti pyydetyn tiedon, joka taatusti on heidän koneellaan muutenkin ja korvaus tuli aikanaan. Käsittelijänä edelleen sama virkailija. Näin sitä aikaa tuhraantuu.

KirsiM kirjoitti...

Kiitos Villiviini. Suomalainen mielivalta saa kanavansa Kelassa ja se on poliittisesti näköjään hyväksyttävää.

Liinu kirjoitti...

Poikasen elämästä: oli puoli vuotta kaiken ulkopuolella, postit avaamatta jne. Siitä on vuosi. Kela peri liikaa maksettuja asumistuia takaisin. Poika myönsi saaneensa liikaa mutta ei kaikkea 7kk vaan osan, mikä piti paikkansa. Valitettiin. Tuli selvityspyyntö, johon vastattiin (9/07)mutta oikaisua ei kuulunut. Asianmukainen om tehty jo viime syksynä mutta edelleen parin vuoden takaisella osoitteella Kela lähestyi taas ja pyysi uutta selvitystä (05/08) vietiin, ei saatu vastausta. Sen sijaan soitti poliisi. P kävi kuultavana ja nyt annettiin sakko. Mutta Kela ei ole edelleenkään vastannut, mitä se sanoo pyytämistään selvityksistä. Köyhät kyykkyyn vaan.

KirsiM kirjoitti...

Liinu, näyttää siltä, että Kelasta on syytä ottaa aina kuittaus kaikesta mitä sinne on toimittanut ja siitä myös, mitä vielä vaativat, ne usein näet sanovat muussa tapauksessa vain yhden kerrallaan ja voivatpa jopa väittää, etteivät ole mitään saaneet. Silloin on hyvä olla dokumentti siitä, mitä on todellisuudessa vaadittu ja annettu. Teidän tapauksessanne ehkä lääkärin, siis psykiatrin lausunto, ehkä kannattaisi hankkia.

Anne kirjoitti...

Ja "kehunappeja" satelee. Yksi löytyy minunkin blogistani. Kiitos erinomaisista sivuista, Kirsi!

Anne kirjoitti...

Ai, niin, eihän se kotisivun osoite Bloggerissa näy. No, nappi löytyy sivustolta, jonka nimi on Backwoods, mikäli vaivaudut sen sieltä poimimaan.

KirsiM kirjoitti...

Kiitoksia, Anne :)

Liinu kirjoitti...

Kirsi, psykiatrin lausunto oli. Ja monta muuta selvitystä. Vien itse aina kaikki paperit, mutta kuittausta en ole ottanut. Tästä lähin otan, mikäli on vielä jotakin asioitavaa. Ja kirjoitan aina oman selvityksen asiasta, jossa viittaan aiemmin käsillä oleviin sioihin ja papereihin. Aina. - Sukkamalli on valittu mutta ei vielä puikoilla. Hyvää kesänjatkoa!

KirsiM kirjoitti...

Sain idean kuittauksen vaatimisesta eräältä tutulta ihmiseltä, joka harvoin käyttää Kelan "palveluja", mutta jolla siitä huolimatta on sen verran kokemusta asiasta, että on ryhtynyt Kelan virkailijoiden ällistykseksi pyytämään aina kuittauksen toimittamistaan papereista.

Luultavasti Kelan byrokratiaan ja kyykytykseen on syytä vastata samalla mitalla.
Olen miettinyt sellaista tempausta, jossa kaikki asumistukseen oikeutetut pätkätyöläiset, freelancerit ja taiteilijat hakisivat muutaman kuukauden ajan asumistuksea ja tekisivät kaikki vaadittavat selvitykset; nythän malli on sellainen, jossa epäsäännöllisiä tuloja saavat jäävät aina alakynteen eivätkä mielellään hae edes tukia, jos mitenkään ilman pärjäävät, tämän massiivisen byrokratian tähden. Tällainen kampanja olisi varmaan aika kiva vaalien alla. Luulen, ettei haittaa, vaikka nämä seuraavat vaalit ovat kunnallisvaalit. Samaa politiikkaahan se on. Joutuisivat puolueet ottamaan kokonaisvastuuta.

Pistä puikot vain heilumaan, Liinu. Minä voin vastavuoroisesti tuoda täältä kuormallisen kirjoja :)

mm kirjoitti...

Taas tätä "ikuisuusasiaa". Hyvä kun pidät esillä. Tuo vihje jätettyjen paperien kuittauksesta on hyvä. Hyvä, kun siitäkin muistutat.

Minusta on alkanut tuntua, että KELAkaan kunnon ohjeilla ei edes välttämättä häviäisi, koska nyt ainakin on niin paljon erilaista päällekkäisyyttä paperien lähettämisessä ja vastaanottamisessa. Monella on noita kokemuksia, että tieto KELAn sisällä ei kulje. Nykyisen tietotekniikan tasolla se ei voi olla hyväksyttävää. Systeemi ei voi olla oikea, jos mielenterveyspotilailta ja vanhuksilta vaaditaan kykyä täyttää lomakkeita ja säilyttää tärkeitä papereita, joista tiedot on haettavissa muualtakin.

Eräs läheinen sai kerran niin hyvän sosiaalihoitajan, että kaikki sujui ja nopeasti. Sen jälkeen en enää usko, etteivätkö asiat oikein hoidettuina voisi toimia.

Virallinen kunnallinen edunvalvoja voisi olla monelle hyvä vaihtoehto. Sitä vieläkin vähemmän tunnetaan ja ehkä turhaan pelätäänkin.

KirsiM kirjoitti...

MM, ehkä silmässäni on vikaa, mutta itse olen tullut siihen tulokseen, että päällekkäisen ja moninkertaisen tiedon vaatiminen on Kelan taktiikkaa, samoin kaikenlaisten papereitten vaatiminen. Kotiin tuli aivan pyytämättä ja yllättäen Kelalta kirje nuorellemiehelle. Siinä kerrottiin, että hän on oikeutettu opintotukeen. Lueskeltuamme kirjettä pisti kyllä vahvasti miettimään, mahtaako tuota kannattaa hakea, kun saanti- ja takaisinperintäperusteita ei ole kunnolla selitetty. Paljon sekavaa tekstiä oli kuitenkin mahdutettu lanketin ohjeistukseen. Minusta Kelan tulisi esitäyttää lomakkeet; selviäähän verottajakin moisesta. Ei se niin vaikeaa voi olla. Kelan virkailijalla pitäisi olla vastuu siitä, että kaikki tieto on koossa. Nyt vastuu virkailijoiden virheistä lankeaa asiakkaalle, muun muassa niissä erittäin ikävissä takaisinperintätilanteissa, joissa Kela on omasta virheestään johtuen maksanut liikaa.

Kunnallisia edunvalvojia on, mutta aivan liian vähän. Heidän hommansa on epäkohtiin puuttuminen; ennaltaehkäisyyn tai neuvontaan tuskin jää resursseja.
Silloin kun neuvonta ja ennaltaehkäisy laiminlyödään, joudutaan selvittämään vääryyksiä ja epäkohtia. Silloin juristin koulutus on tosi hyvä edunvalvojalle, samoin sosiaalialan korkeakoulu- tai amk-koulutus.
Liian usein potilasasiamiehen hommia hoitavat suorastaan asianosaiset eikä heillä aina ole varsinkaan sosiaalilainsäädännön tuntemusta riittävästi.

mm kirjoitti...

En edes ole ajatellutkaan niin itsestäänselvää asiaa kuin esitäytetyt lomakkeet!!!!
Se jo auttaisi paljon!!!!

KirsiM kirjoitti...

Oikeastihan ne siellä Kelassa tietävät meistä vaikka mitä valmiiksi jo ihan silläkin perusteella, että ovat esimerkiksi kuukausi sitten tai viikko sitten kysyneet samaa asiaa ja saaneet jo silloin dokumenttia siitä.

Kaikkein vaikeimmassa asemassa ovat mielestäni pienituloiset pätkätyöläiset, joilla on epäsäännöllinen toimeentulo ja jotka saadakseen Kelan tukiaisia joutuvat tekemään aivan mielettömän paperityön. Tämä on ihmisarvoa alentavaa yhteiskuntakiusaamista.