11.7.08

Voi itku mitkä tuliaiset


Parhaat ja huonoimmat tuliaiset jäävät lähtemättömästi mieliin.
Kun matkoille lähtee ja siellä viipyy vuosikausia, voisi vähän paremmin valita tuliaisensa.
Olen itsekseni harmitellut Kolumbuksen tuliaisia lukemattomat kerrat: mies lähtee ihan uuteen maailmaan ja tuo sieltä tullessaan tupakan ja kupan.

4 kommenttia:

Obeesia kirjoitti...

Eikös sillä ollut viemisiäkin? Muista kerrotun, että uuteen maailmaan vietiin tuhkarokko tms.

KirsiM kirjoitti...

Obeesia, tapoihin kuuluu aina viedä jotain.
Paljon pahaa sinne vietiin, tosiaan.

Nuo tuliaistupakat tulivat taas mieleeni, kun luin yhdeltä areenalta innokasta, osin mahdollisesti tupakkateollisuuden tukemaa keskustelua siitä, poltetaanko tupakkaa, jyystetäänkö mälliä tai nuuskaa vai vedelläänkö sikaria. Tuollainen, jopa tällainen viestintä herättää nikotiininhimon niissä, joihin se on istutettu. Siis mitä oivallisin bisnes: kuluttajat suorastaan hinkuvat saada lisää – elleivät nyt sitten satu tilanteeseen, jossa jokin pistää ajattelemaan terveyttä ja elämän lyhyyttä.

Noista tuliaisista vielä: nykyisin, kun ihmiset ja tavarat liikkuvat nopeasti toiselta puolelta maapalloa toiselle jokin lintuinfluenssan tapainen kulkutauti hyökkää koko lailla nopeasti joka paikkaan. SUojattomimmiksi sitten jälleen jäävät kehitysmaiden köyhät, joilla ei ole rahaa lääkkeisiin eikä mahdollisuuksia suojautumiseen samalla tavoin kuin teollisuusmaiden ihmisillä, erityisesti teollisuusmaiden rikkailla. Mutta taudit eivät näillä näkymin maailmasta lopu. Sukupuolitauteja ei kuitenkaan ole pakko tuoda tuliaisina. Thaimaasta tulee nykyisin suuri osa niistä, myös aidsista. Se kertoo ikäviä asioista suomalaisista matkailijoista.

Halo Efekti kirjoitti...

Hmmm, ankeat oli tuliaiset - mutta saatiinhan sieltä sentään peruna. En ole aivan varma kompensoiko se noi kaksi muuta, mut Irlannissa pottua arvostettiin vielä ainakin kymmenkunta vuotta sitten suuresti. Tyttäreni Kissamau ja pöydässämme istunut amerikkalaisrouva tilasivat paikallisessa majatalossa pizzat ja niiden sidedish oli irlaintilaisittain potut - siis ei salaatti. Herätti vähän hilpeyttä pöydässämme.

Niin, unohdin laittaa tuohon ed. kirjoituksen kommenttiin että sait briljantin myös paluupostissa :)

KirsiM kirjoitti...

Taisivat vain ensin kuolla siihen perunaankin monin paikoin, kun eivät arvanneet, että mukulat ovat syötäväksi. Muut osat kun taitavat olla myrkyllisiä. Ainakin sellaisia juttuja muistan kuulleeni,

Ai kiitosHalo briljantista. Niistä mä tykkään, Niiden katselemiseen ei koskaan väsy :)